Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Kollégiumi étkezés
......................................
 
 
Jubileumi kiadvány

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

KEOP pályázat - Apor Alapítvány
Adónk 1%-a

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

 

Aktualitások
2024.05.14.
Kollégiumi búcsúztató - 2024
    Kollégiumunk előtt utoljára sorakoztak fel a 12. évfolyam búcsúzó diákjai, hogy útra indulásuk előtt átvegyék virágjaikat a 11. évfolyamosoktól. A ballagók énekével teltek meg a k...
2024.04.25.
Akik a hazára voksoltak
  Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat Bárány Krisztián filmrendező. Miután beszélt munkásságáról és a filmek elkészülésének szövevényes munkafolyamatairól megosztotta diákjainkkal az egyik filmjét...
2024.03.26.
Kollégiumi felvételi tájékoztató a 2024/2025-ös tanévre
   Kedves Jelentkező!   Te és családod, nagy döntés előtt álltok, hiszen 14 évesen arra készülsz, hogy elhagyva eddigi otthonod, önállóan tedd meg első lépéseidet a felnőtté válás felé...

Archívum


« 1 | 2 »

2020.06.18. - Beiratkozás

 
Kollégiumunkba az alábbi időpontokban lesz a beiratkozás az új aporos és külsős tanulók számára:
 
2020. június 22-én, hétfőn és június 23-án, kedden 9.00-15.00 Apor iskola aulájában.
 
A beiratkozásra szíveskedjenek magukkal hozni:
 
személyazonosságot igazoló okmányokat,igazolványképet (2db), tanév végi bizonyítvány másolatát

 
Szeretettel várjuk a felvételt nyert tanulókat, szüleiket.

2020.06.12. - Lélek szerint éljetek! Búcsúznak és búcsúztatjuk végzős kollégistáinkat

 
 
Kedves Tanítványaink! Kedves Érettségiző Diákjaink!Tisztelt Szülők!
 
A kollégium nevelőtestülete sikeres érettségi vizsgátok és az iskolátoktól, a kollégium közösségétől való búcsúzásotok alkalmával hálával és sok szeretettel osztja meg veletek búcsúztató „ünnepségünk” részleteit. Fogadjátok olyan szívvel és lélekkel, amilyennel készültünk és küldjük nektek ezen a virtuális felületen keresztül. A köszöntő szavak, képek, szép emlékek mellé mindenki számára elküldünk egy kis ajándékot, segíteni benneteket abban, hogy megőrizzétek egymást és bennünket, a közösségben töltött éveitek sok-sok élményét.
 
Végzőseink, akik búcsúznak most tőlünk:
 
Almer Zsófia, Czuczor Gergely Bencés Gimnázium
Borsó Ádám,  Págisz Szakgimnázium
Cseszneki Zita, Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Detre Csongor,  Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Fábián Vivien,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Farkas Benedek,  Bercsényi Miklós Szakgimnázium
Fekete Alex István,  Págisz Szakgimnázium
Fekete Dóra,  Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Fundelius-Ábrahám Leo,  Págisz Szakgimnázium
Gaál Réka,  Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Gáspár Judit Lilla,  Czuczor Gergely Bencés Gimnázium
Gerencsér Viktória,  Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Gutecz Réka,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Kása Fanni Laura,  Czuczor Gergely Bencés Gimnázium
Kató Martin,   Págisz Szakgimnázium
Király Valentina Virág,  Czuczor Gergely Bencés Gimnázium
Kovács Bálint,   Págisz Szakgimnázium
Kulacs Réka,   Krúdy Gyula Gimnázium
Legler Csaba,  Págisz Szakgimnázium
Marák Levente,   Págisz Szakgimnázium
Máyer Tamara,   Czuczor Gergely Bencés Gimnázium
Mezei Gergő,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Molnár Dániel,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Németh Anna Júlia,  Krúdy Gyula Gimnázium
Németh Kinga,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Pattantyús Ádám,  Págisz Szakközépiskola
Pető Gergő,   Págisz Szakgimnázium
Prémus Szabolcs,  Krúdy Gyula Szakgimnázium
Sillinger Bence,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Skultéti Balázs,   Págisz Szakgimnázium
Szabó Gréta,   Krúdy Gyula Gimnázium
Szammer Barnabás,  Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Ulrich Anna,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Világos Julián,   Krúdy Gyula Szakgimnázium
 
34 tanulónk, 5 iskolát, 4 tagozatot, 30 települést, 6 megyét képviselt a kollégiumban. 
 
Akik munkájukkal, lelkiségükkel és szeretetükkel igyekeztek a gondjaikra bízott végzős tanítványaink kísérői, nevelői és segítői lenni a 2014-2020. tanévekben.
 
Ábrahám Csaba, Bán Csabáné, Beckerné Fülöp Henrietta, Demeter-Szabó Judit, Győri Krisztina, Halmos Péter, Hegedüs Márta, Hodossy Ágnes, Kálmánczhelyi Jenő, Karácsony Dóra, Kis Annamária, Lakner Katalin, Lujan Egea Juan José, Németh Nándor, Palanikné Schmidt Kinga, Nagy Viktória, Szűcs István, Takács Anita ,Takács Mónika, Thoman Barbara
 
 
Végzős búcsúbeszéd
 
Kedves kollégista társaim, kedves nevelők, Csaba bácsi, Ferenc atya és még sokan mások, akik a kollégiumban eltöltött évek alatt mindig segítségünkre voltak, bátorítottak és támogattak minket. Önöktől és tőletek búcsúzunk most.
 
Nehéz most szavakba önteni mit is érzek, hiszen egy búcsúbeszédet írok, de nem tudom lesz-e alkalmam elmondani Önöknek, nektek, összefoglalni a kollégiumi évek alatt történt dolgokat. Amit biztosan tudok, hogy rengeteget köszönhetünk annak a helynek, mely 2. otthonunk volt éveken át.
 
Itt értünk meg igazán. Rémült általános iskolásból, ki még sosem lépett ki az otthon adta komfortzónából, tapasztalt emberekké váltunk, akik most a felnőtté válás küszöbén állunk és rémülten tekintünk az újabb kihívások felé. 2016 nyarán a gólyatáborban meg sem fordult a fejemben, hogy életemnek egy ennyire új és meghatározó szakaszába lépek.
 
Nagyon nehéz számomra úgy írni ezekről a dolgokról, hogy a jelenlegi helyzet miatt nem minden a tervek szerint alakult. Nekünk nem volt utolsó tanítási nap, nem volt utolsó közös vacsora a kollégiumban, utolsó este, utolsó reggeli készülődés. Nekünk csak egyik pillanatról a másikra vége lett. Nem tudtuk lezárni az itt töltött időt, és megköszönni nevelőinknek a rengeteg figyelmet és törődést, amit nekünk szenteltek. Nehéz olyan évek lezárásáról írni, melyeknek úgy érzem nem is volt vége igazán. Természetesen az itt kötött barátságokat, és a megszerzett emlékeket magunkkal visszük, mégsem lesz már soha ugyanaz az érzés.
 
Most az alattunk lévő évfolyamokhoz szólnék pár szót. Használjátok ki az időtöket, tanuljatok szorgalmasan, de emellett sose feledjétek el a szórakozást, kikapcsolódást. Higgyétek el, ha később visszaemlékeztek, a pozitív élmények fognak megmaradni bennetek. Amit egyszer itt megtanultatok, a későbbiekben is hasznosítani tudjátok, a megszerzett emlékeket és tudást senki nem veheti el tőletek.
 
Szeretnék köszönetet mondani nevelőinknek: Marika néninek, Kati néninek, Ági néninek, Kriszta néninek, Juci néninek, Nándi bácsinak, Jenő bácsinak, Peti bácsinak. Csaba bácsinak, Ferenc atyának és az összes ott dolgozónak. Köszönjük, hogy mindig számíthattunk Önökre, bármilyen problémánk volt nyugodtan fordulhattunk Önökhöz. Tudtuk mindig meghallgatnak, és a legjobbat szeretnék nekünk.
 
 
 
 
Búcsúztatómat Apor kollégistához híven egy idézettel zárnám: „Mindenkinek megvan a maga időgépe. Ami a múltba röpít, az az emlék, s ami a jövőbe az az álom.”
 
Németh Kinga (Apor 12.évfolyam)
 
 
 
  11. Évfolyam búcsúzó gondolatai
 
 
Kedves Ballagó Tizenkettedikesek!

"Vándor roskad le az útszél kövére. Bot a kezében. Bárcsak célhoz érne!
De nem megy tovább! Hogyan érje el, ha olyan nehéz terheket cipel?"
 
Túrmezei Erzsébet egyik versének részlete érzékletesen világítja meg a mostani helyzet nehézségét. Az élet újabb és újabb, sokszor úgy érezzük egyre nehezebb próbatétel elé állít minket. A gimnáziumi évek alatt sincs ez másképp, főleg kollégistaként. Kisgyerekként idekerülve nehéz megbarátkozni az önnálósulás gondolatával, az elvárásokkal és új emberek, szokások befogadásával. De a nehezebb pillanatokban, ott motoszkál a fejünkben az a kitűzött cél, amiért ezt elkezdtük. Ti most ehhez a célhoz érkeztetek el. Rengeteg kérdés és miért járhat most a fejetekben, melyre a válaszokat keresitek, és néhányszor biztosan oda lyukadtok ki hogy "nem megy tovább". Szerencsére nem voltatok és nem is vagytok segítség nélkül ebben. Az élet "vándorai" vagyunk és az utunk során mindig akad egy-egy bot, amely túlsegít minket a nehézségeken. A kollégium egész biztosan egy ilyen segítség volt nektek, ahol nevelőink alázatos, odaadó munkájukkal az adott probléma megoldásán túl a lelki erőtök és békességetek növelését is szem előtt tartották. Talán ennek is köszönhető, hogy nekünk kisebbeknek pedig, számtalanszor ti jelentettétek azt a megnyugtató támaszt, amelytől mi is felnézünk rátok.
 
Kis kilencedikesként, az iskolai beilleszkedésben is segítségünkre voltatok. Akkor még csak titeket ismertünk, ti jelentettétek nekünk azt a biztonságot, hogy tartozunk valahova, van hova fordulnunk a kérdéseinkkel. A rengeteg tanácsotok, hoszzú beszélgetések, reggeli buszozások, a sok nevetés, a legapróbb hétköznapi történések mind-mind szép emlékként marad meg bennünk, melyek jövőre hiányozni fognak. A kollégium falain kívül is sokszor voltatok segítségünkre, így ez alatt a pár év alatt talán bátran mondhatom , hogy a szobatársakból, csoporttársakból igazi barátokká váltunk. Reméljük, hogy mi is a ti példátokat tudjuk követni, és a kollégium hagyományait, szellemiségét meg tudjuk őrizni. Kívánjuk, hogy a jövőben a megszerzett tudásotokat, talentumaitokat a saját és mások javára tudjátok fordítani, és hogy a lelki értékeiteket meg tudjátok őrizni és tovább adni! Végül pedig engedjétek meg hogy a Példabeszédek könyvéből vett idézettel zárjam gondolataimat.
 
„Nagy gonddal őrizd a szívedet, mert hiszen belőle indul ki az élet.”
 
Jó utat! Vigyázzatok magatokra!
Török Teodóra (bencés diák)
 
Kedves Végzősök!
 
Most egy hosszabb fejezet lezárul az életetekben, hiszen amellett, hogy a gimnáziumból elballagtok, ebből a kollégiumból is kiköltöztök. Sajnos nem lehetünk együtt, hogy ezt méltón megünnepeljük, attól még a tizenegyedikesek nevében szeretnék elbúcsúzni Tőletek. Még hátra van a lényeg, az érettségi, és azután a kollégium is már csak múlt idő lesz. Számotokra már nem lesz több közös mise, esti szakkör, tanulószoba, rendkívüli kimenők és nem kaptok több B-t a szobátokra a mosatlanért. Nem jöttök le többet esti tesire, nem fogják rátok zárni az ajtót, ha nem készülődtök el fél nyolcig, nem lesz több éjszakába húzódó beszélgetés és már semmi sem lesz ugyanolyan, amikor kiköltöztök a koleszból. Ahogy otthagyjátok a szobát, minden, ami ott valaha történt, ott marad, lezárul és már csak szép emlék lesz. Mindegyikőtök számára jobban kinyílik a világ, már úgy igazán felnőttek lesztek, új kihívások jönnek, amik talán még az érettséginél is nehezebbek lesznek. Újra be kell illeszkedni egy új közösségbe, és jönnek majd az hajnalig tartó tanulások a ZH-kra (és persze a közös bulizások is). És ha majd újra összefuttok egymással, akkor (talán) boldogan emlékeztek vissza az együtt eltöltött kolis éveitekre és megkérdezitek a másiktól, hogy „emlékszel, amikor…” és nevetni fogjátok az egészet, ezt a „koli-varázst”, ami nemsokára már csak egy szép emlék lesz. És most mi jövünk, mi leszünk a legnagyobbak, mi lépünk a helyetekbe. Most mi fogunk mosolyogni a gólyákon, minekünk lesz cursillo, nekünk fogják mondogatni, hogy „húzz bele, mindjárt érettségi”, minekünk lesz ötig kilépőnk és jövőre mi fogunk ott állni az ünnepségen, nekünk fogják kivetíteni a kedvenc bibliai idézetünket. Sajnáljuk, hogy most mindez nem történhet úgy, ahogy eddig szokott.... A közösen eltöltött aporos évek, a barátságok sokkal erősebbek annál, hogy valódi ballagás híján is tudjátok: összetartoztok. S ez az összetartozás kísérjen benneteket tovább. Jó volt veletek együtt lenni! Mindannyiotoknak kitartást és sok sikert az érettségihez, kívánom, hogy minden álmotok teljesüljön, hogy mindent véghez tudjatok vinni, és hogy meg tudjátok állni a helyeteket a világban. Hiányozni fogtok!
 
Útravalóul Ibsen idézetével búcsúznék Tőletek:
„Gyönyörű az, ha az ember célba lát
S eléri azt, tűzön-vízen át.”
Kovács Ráhel (aporos diák)
 
 
 
 
 
Ferenc atya áldása
 
Kedves Kollégista Ballagóink!
 
Életetek egy meghatározó, szép állomásához érkeztetek nem akármilyen körülmények között. Az érettségi bizonyos tanúsítvány, amely alapján életeteket és tanulmányaitokat folytathatjátok. Ehhez párosuljon egy bizonyos lelki, szellemi, személyiségbeli érettség, amely néha fontosabb számunkra, mint a kiállított okmány. Az, amit most világszerte, nem csupán hazánkban átélünk, sokat adhat a fentiekhez, ha nyitott, Istenre figyelő szívvel éljük meg a nem könnyű megpróbáltatásokat. Én személy szerint hálás vagyok, így utólag a gondviselő Istennek mindazokért a megpróbáltatásokat átélt látogatásaiért. Teher alatt növekszik a pálma. Ti, akik nem mind az Apor Iskolában értek, de annak kollégiumában töltöttetek hosszabb-rövidebb időt, bízom abban, hogy ez javatokat szolgálja a jövőben is. Olyan példakép és égi pártfogó oltalma alatt voltatok, akinek igaz önzetlenségét, Istenbe vetett bizalmát és embertestvéreinek önmaga életének feláldozását, remélhetőleg valamennyien magatokévá tettétek. Ezek a jellemvonásoknak a kiformálása bennetek nem egy könnyű feladat. Ahogy ti fogalmaztok manapság, ez egy szép és nemes kihívás. Tisztán örülni csak annak tudunk maradandóan, amiért mi is keményen megdolgoztunk. Ne féljetek ettől az igazán értékeket teremtő formálódástól. Ne ússzatok az árral, amely minden hordalékot, elpusztított és elpusztuló dolgokat visz magával. Legyen meg bennetek az elbizakodottság nélküli igaz önbecsülés és alázat.
 
Engem nagyon megragadott mostanában az Ars-i plébános Viennai Szent János egy rövid mondata: „Ó lelkem mily nagy vagy te hiszen csak a végtelen szeretet az Isten tud téged kitölteni.” Azt kérem számotokra, hogy valóban törekedjetek a legnagyobb és legtisztább szeretetre, amely soha meg nem szűnik az apostol tanítása szerint. Hiszen minden más elmúlik csak a szeretet maradandó és tud maradandót adni és alkotni. Ne legyetek kishitűek, de legyen minden szerény adottságotok közepette bennetek az igyekvés, hogy ti Isten és mások számára fontosak vagytok. Tudjatok ezért tenni és imádkozni, ne csupán ábrándokat kergetni. Legyetek bátrak és tüzes lelkűek, akkor, amikor a szentért, szépért, igazért, tisztáért küzdeni és áldozatot hozni van lehetőségetek és küldetésetek. Járjon közbe az égben értetek Boldog Apor Vilmos püspök vértanú. Én meg szerény imáimmal igyekszem támogatni benneteket, hogy Jézushoz és a Szűzanyához hűségesek maradjatok mindig, hitetek megvallásával, szép életetek példájával pedig segítsetek másokat is ezen az úton.
 
Isten áldását, Boldog Apor Vilmos püspök közbenjárását kérve életetekre továbbra is veletek maradok lélekben az atyai házba mindig visszavárva:
 
2020 Pünkösd havában
Ferenc atya
 

Fohászok a végzősökért
 
Tedd láthatóvá Egyházadat minden ember előtt, mint a hegyen épült várost!
 
Adj nekünk bátor hitvallókat, akik a mindennapokban tanulságot tesznek hitükről.
 
Segíts Urunk, hogy a nehéz órákban se hagyjon el bennünket a remény!
 
Segítsd ballagóinkat, hogy tudásuk legjavát nyújtva, sikeres érettségit tehessenek!
 
Hogy ballagó fiataljaink, ne csak tárgyi tudásban, hanem emberségükben, jó lelkületükben is folyton gyarapodjanak!
 
Őrizd Urunk családjainkat, hogy ott a béke és ne a széthúzás uralkodjék!
 
Segítsd Urunk hazánk ifjúságát, hogy munkájával élhető jövőt építsen!
 
Kérünk téged, hallgass meg minket!
 
 
 
Igazgató úr gondolatai
 
„Hinni akarom, hogy erősnek és boldognak kell lennünk, mert csak így segíthetünk az embereken a bajban. Aki csak vonszolja az életét és összeroppan a súlya alatt: senkin nem segíthet.”
 
Albert Camus
Kedves Búcsúzó Kollégistáink!
 
Nagyon különleges helyzet a mostani, amikor úgy veszünk búcsút Tőletek, hogy személyesen alig találkoztunk. Számotokra az utolsó hetek lettek azok, melyek talán a legkevesebb emléket hozták a kollégiumról, hiszen otthon töltöttétek az érettségire készülés heteit. Olyan időszakot zártok le, amelyben remélhetőleg jól éreztétek magatokat, emlékekkel, barátokkal lettetek gazdagabbak a nálunk töltött évek alatt. Mindenki életében vannak nagyon várt és nagyon váratlan események, azonban mindegyikben meg kell találni a jót, azt, amivel legjobban lehet tovább haladni.
 
Minden búcsú egy következő esemény kezdete is egyben, akik pedig körül vesznek benneteket, társak, barátok, rokonok, tanárok mind abban segítenek, hogy megtaláljátok mindazt, amivel többek, jobbak, boldogabbak és sikeresebbek lesztek.
 
Bár most elhagytok minket, visszavárunk, bármikor is járjatok erre. Bárhova kerültök, egy részetek most már mindig ide tartozik, mindig ide fog kötni benneteket, hiszen itt kaptatok olyan alap köveket, amelyekre a továbbiakat egymás után felrakhatjátok, építkezhettek rájuk. Reméljük szép emlékekkel indultok, sok sikert kívánunk a további tanulmányokhoz és a nagybetűs ÉLEThez!
 
 
Váradi József intézményvezető
 
 
 
Kollégium vezető gondolatai
 
„Az életnek nagyon jó ízt ad, ha fel tudod fedezni a létezés megannyi ajándékát, Isten sokrétű csodáit magad körül, a természetben, másokban és önmagadban is. Aztán meríts a hit vizéből! A legerősebb boldogságforrás a boldogság maga: Isten.” /Koronkai Zoltán SJ/
 
Kedves Végzőseink!
 
2014 óta három, négy vagy hat évig minden évben egy levéllel vártunk vissza benneteket. 2019-ben is olyan szeretettel írtuk és küldtük, mint minden évben, de felétek, végzősök felé minden üzenete különösen értékes útravaló volt, mert akkor még nem is sejtettük, hogy ez a tanév különleges lesz, nemcsak számotokra, hanem valamennyiünk, az ország, Európa és a világ számára is. Történelmi időbe vezetett bennünket az élet, melynek részei, részesei lettünk függetlenül hova tartozásunktól, életkorunktól, akaratunktól. Egyikünk sem élt át hasonlóan bonyolult, nehéz, de ugyanakkor tanulságos és reménnyel teli időszakot. Napról-napra terveztük az életünket, kerestük a jó és igaz utat a holnaphoz, a jövőnkhöz. Most, amikor tanulmányaitok lezárulnak számotokra a középiskolában, a kollégiumnak – mint közösségi otthonotoknak – búcsút intetek. Ideje van egy pillanatra, egy gondolatra, egy tekintetre megállni, mérlegre tenni az elmúlt tanulmányi és közösségi éveket. Mit adott hozzá életünkhöz, mit tettünk hozzá közösségünk életéhez, hogyan váltunk felnőtté az iskolai-kollégiumi évek során? Miként tanultuk meg az együttműködés, a közös gondolkodás, a magamra és másokra figyelés, a segítés és a segítség elfogadásának útjait, alkalmait? Tudtunk-e időnkkel jól gazdálkodni? Volt-e alkalmunk örülni egymásnak, sikereinknek, céljaink megvalósulásának, egy-egy próbatétel vagy konfliktus megoldásának és feloldásának vagy egy komikus élethelyzetnek, ami a szobatársakkal vagy a barátokkal adódott? Megtaláltuk-e a közös hangot, a közös nyelvet, a közös nevezőt ahhoz, hogy előre tekinthessünk, bizakodhassunk, bátorítsunk vagy megszelídítsünk másokat? Elegendő volt-e önuralmunk a különböző nehéz helyzetekben, amikor sikertelenségünk vagy érzelmi konfliktusunk miatt elvesztettük szívünk és lelkünk békéjét, önmagunk türelmét? Miből merítettünk erőt a biztató folytatáshoz, a tanulmányi vagy érzelmi mélypontokból a kilábaláshoz? Kiből és kitől merítettük a lelkünk megerősítésének gyakorlatait? Hol volt a Jóisten a hétköznapi életünkben? Hogyan gazdagított bennünket az ünnepeinkben? Mivel erősített meg szép hagyományaink és lelki eseményeink által? Hogyan éltük meg a nevelőinkkel való napi találkozásainkat, közös feladatainkat, erőfeszítéseinket vagy közösségi élményeinket?
 
A kollégiumi búcsúztató napját ebben az esztendőben is ünnepnapnak szántuk, terveztük. A ti ünnepeteknek és a mi ünnepünknek. Elköszönni tőletek, hálát adni értetek és veletek. Visszaidézni elmúlt éveitek boldog és felemelő vagy ünnepi és vidám pillanatait. Végig ballagni veletek a kollégium ismerős, de hamarosan titeket elengedő falai, folyosói, szobái között, ahol fiatalabb társaitok állnak sorfalat mosolygó, biztató tekintettel. Ünnepi díszbe öltöztetni az Alma Mater környezetét: virágos ajtókkal, ablakokkal, díszteremmel. Intézményünk zászlaját, ami névadónk Boldog Apor Vilmos vértanú püspökünk és égi pártfogónk áldását közvetíti, amelyről oly sokak nevét megőrző ballagási szalagok integetnek - amelyen a tiétek is elfoglalja méltó helyét - ezt a zászlót átadni az utódoknak, rájuk bízni a jövőt, a közösség lelkét, a jó példa, az összefogás lelkét. Meghallgatni a búcsúztató és búcsúzó szavakat, amelyek üzenetként íródnak a kollégium és minden diákja, tanára láthatatlan emlékkönyvébe. Szívhez szóló énekekkel, verssel, imádsággal köszönteni benneteket, megerősítve szívetek és lelketek készülődését és emlékeitek, emléketek maradását. Nyitott lélekkel fogadni Ferenc atya áldását és útravaló szeretetfohászát. Megosztani ünneplő közösségünkkel azokat a nemes gondolatokat, amelyeket itt hagytok nekünk tanúságul. Átadni jelképes ajándékainkat a virág és a batyu mellé, amit kezetekben tartotok, dicséreteinket példamutatásotokért és eredményeitekért, a mindennapi helytállásotokért. Jókívánságainkat tolmácsolni, amely nem csak az érettségi vizsgákra, hanem az egész életre szól. Hálát adva értetek a himnusz hangjaival is, hagyományaink szerint a mai napon este elköltenénk közös vacsoránkat még egyszer együtt, egy közösségben. Este pedig meghallgatni szerenádotokat, amit diáktársaitoknak, nevelőiteknek adtok búcsúzóul. A fentiek miatt és azok helyett is, ajándékozunk meg benneteket ezekkel a gondolatokkal és fogadjátok majd szeretettel azt a kiadványt - közös gondolataink gyümölcsé t- melyet elküldünk nektek.
 
Bár ünnepet szerveztünk búcsúztatásotok köré, de az élet másik forgatókönyvet írt, a Bölcsesség és Jótanács Lelke azt sugallta, hogy szerényebb, de biztonságos körülmények között köszönjünk el tőletek. Hálát adunk a Gondviselés sok-sok ajándékának, hogy időnket, tudásunkat, szeretetünket és hitünket megoszthattuk veletek. Bízva érettségi vizsgáitok eredményes lezárásában kívánjuk, hogy jövőtöket mindig az Isten és ember tiszteletének és szeretetének útjain járva bátran tervezzétek és szervezzétek. Ma és holnap is számíthattok ránk és támogatásunkra, imáinkra. Ajtónk a következő években is szélesre tárva nyitva áll előttetek, amikor hazajöttök beszámolni, mesélni, tanácsot adni, örömötöket megosztani, vagy egyszerűen csak egy jót beszélgetni. Adjon a Jóisten mindehhez és a következő évek feladataihoz, hivatásotokhoz és személyes életetekhez számotokra elegendő erőt, hitet és egészséget! Isten veletek!
 
 
 
„Boldogasszony Anyánk! Légy velünk, hogy Jézusra figyelő, egymást szerető emberek közösségévé lehessünk! Ne aggodalmaskodjunk, hanem menjünk előre a mindennapok keresztútján, és tegyük meg a szeretet ezernyi apró gesztusát.” /Zarándok ima Máriagyűdről/
 
Szeretettel: Ábrahám Csaba intézményegység vezető
 
 
A fenti főcímre kattintva megtekinthető a ballagók tablóképeiből készült összeállítás illetve emlék képek a kollégiumban töltött évek sokszínű és kedves, egyéni és közösségi, megható, ünnepi és vidám mindennapi történéseiből.
 
Régi magyar áldás
 
Ezzel a szép áldással búcsúzunk tőletek és visszavárunk benneteket sok szeretettel:
 
 
 
A kollégium nevelőtestülete és munkatársai
 
 
 

2020.06.11. - Tanév végi kijelentkezés a kollégiumból

Kérjük, hogy kollégistáink a fenti főcímre kattintva elérhető Kijelentkezési lapot kitöltve és aláírva
2020. június 19-ig juttassák vissza címeinkre vagy hozzák vissza személyesen a csoportos zárókra.
 
E-mail: e.kollApor@gmail.com, aporkoll@freemail.hu
 
Postacím: 9024 Győr, Pátzay Pál u. 46. Apor Vilmos Római Katolikus Iskolaközpont Kollégiuma
 
 
 

2020.06.08. - Tájékoztató a kollégium tanévének és digitális rendjének zárásáról

 Tisztelt Szülők, Kedves Diákjaink!
 
 
Az elmúlt rendkívüli hetek bizonyára mindenkinek az életében jelentős tapasztalatokat és változásokat hoztak. A kollégium esetében, mind a diákok, mind a nevelők számára a közösségi együttműködés és a nevelési program megvalósításának új kihívásait és módszereit jelentette. Bízunk benne és a tanulóktól beérkezett információk alapján reméljük, hogy a 2019-2020. tanév minden különlegessége és váratlan nehézsége ellenére eredményes lesz a többség és mindazok számára, akik akár a hagyományos keretek, akár pedig az online oktatási-nevelési keretek között lelkiismeretesen dolgoztak, együttműködtek és a megváltozott fizikai keretek között is fenntartották érdeklődésüket, aktivitásukat egymás, csoportjaik és a kollégium tájékoztatásai, segítő közreműködése iránt. Hálásan köszönjük a szülők támogatását, odafigyelő jelenlétét és a tanulók otthoni tanulásának megszervezéséhez szükséges feltételek megteremtését. A tanév lezárásával kapcsolatban szeretnénk megosztani információkat az alábbiak szerint:
 
Utolsó nevelési hét a kollégiumban: Ezen a héten a kollégium digitális foglalkozásainak többsége lezárul. Mivel a tanév június 15-ig tart, ezért kérjük a diákok és a szülők további odafigyelését, mert a tanulói beszámolók, tanulmányi és nevelési statisztikáinkhoz szükséges adatok bekérése folyamatos a csoportvezetők részéről a jövő héten is. Ezzel együtt a heti kapcsolattartás is tovább él, minden kérésre, kérdésre igyekszünk válaszolni, segíteni és a honlapon is megjelennek tájékoztató információk, melyeket kérjük, figyeljenek.
 
Kijelentkezés a kollégiumból: A következő héten letölthető formában felkerül a honlapra a kollégiumi kijelentkezési lap. Tanulóink március 15-én valamennyien kiköltöztek a kollégiumból, de a kollégiumi kijelentkezés június 15-i dátummal a tanév tényleges lezárását jelenti. A kijelentkezési lapot postán ill. elektronikus formában is visszaküldhetik június 19-ig címeinkre.
 
  Érettségizőink kollégiumi búcsúztatása: Korábbi elhatározásunknak megfelelően június 10-én terveztük megtartani az érintettek meghívásával és a nevelőtestületünk jelenlétében a végzős kollégistáink búcsúztatóját, az április végén hagyományosan tervezett és a járványügyi intézkedésekkel összhangban, sajnos elmaradt kollégiumi ballagás helyett. Az érettségizőket személyesen szólítottuk és hívtuk meg. A visszajelzéseket is köszönettel megkaptuk. Úgy gondoltuk, hogy tanulóink számára még az érettségi előtt, ez lett volna alkalmas pillanat. A lehetőség ismeretében is azonban sajnos csak nagyon kevesen vállalták volna a megjelenést. Ezért a nevelőtestület döntése értelmében a jövő héten nem a kollégiumban, hanem virtuálisan osztjuk meg búcsúztatónkat mindenki számára a honlapon és elküldjük végzőseinknek postán azt a jelképes ajándékot, amivel személyesen szerettünk volna búcsút venni tőlük. Reméljük, hogy a sikeres érettségi, majd az eredményes felvételit követően a következő tanévben már egyetemistaként vagy a szakképzésben továbbtanulóként köszönthetjük őket újra a kollégiumban, amelynek ajtaja mindig nyitva áll előttük és visszavárja tanítványait.
 
Személyes dolgok hazavitele: Kérjük azokat a 7-11.évfolyamos tanulókat, akiknek maradt a kollégiumban személyes holmijuk, hogy legkésőbb június 19-ig vigyék azt haza.
 
Tanulóink évzáró találkozása a csoportban: Tájékoztatjuk tanulóinkat, hogy az iskolai gyakorlatnak megfelelően, ahhoz alkalmazkodva valamennyi tanulócsoportunk számára csoportos tanévet lezáró értékelést és elköszönést tartunk az alábbi beosztás szerint, az érvényben lévő egészségügyi rendelkezések megtartásával.
 
2020.június 18-án, csütörtökön 11 órakor a D, E, G tanulócsoportok tanulói számára.
 
2020.június 19-én, pénteken 14 órakor az A, B, C, F tanulócsoportok tanulói számára.

 
A személyes találkozókon az iskolai egyenruha nem kötelező, de kérjük a megjelenést az eseményhez illő öltözetben. Mindenkit szeretettel várunk!
 
Tanév végi nevelői értékelés: A tanév végén a tanulók kollégiumi nevelői értékeléséről a következő héten, postai úton tájékoztatjuk a Kedves Szülőket.
 
Következő tanév rendje: A következő tanév rendjéről és a beköltözés feltételeiről augusztus 15-ét követően a kollégium honlapján tesszük közzé tájékoztatónkat.
 
 
 
Eredményes tanévzárást, jó egészséget kívánunk!
 
A kollégium nevelőtestülete nevében: Ábrahám Csaba intézményegység vezető
 
 
 
 

2020.05.29. - Szálljon reánk a Szentlélek

 
Az ünnepi hétvégére imádságos lélekkel és jó szívvel kívánunk minden tanítványunknak
és családjaitoknak a Szentlélek kegyelmeivel gazdagon megáldott Pünkösdöt és jó pihenést!
 
Olyan szépen cseng a harang,
Mintha nem is harang volna,
hanem ezer harangvirág
Imádságos szava szólna.
 
Piros pünkösd vasárnapján
Piros rózsa nyíl a kertben,
Kis szívünkben tiszta öröm
Imádsága énekeljen
 
Piros pünkösd vasárnapján
Szálljon reánk a Szentlélek,
S térdre hullva mondjunk hálát
A mindenség Istenének.
                       Benedek Elek
 

2020.05.23. - Közös ima a kollégiumban

 Az Atya. A Fiú. És a Szentlélek nevében. Ámen.
 
Olvassuk el befogadó lélekkel a mai evangéliumot:
 
Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz:
 
„Bizony, bizony, mondom nektek: ti majd sírtok és jajgattok, a világ azonban örülni fog. Ti szomorkodtok, de szomorúságtok örömre fordul. Az asszony is, amikor szül, szomorkodik, mert eljött az ő órája; de amikor megszülte gyermekét, már nem emlékszik gyötrelmeire, mert örül, hogy ember született a világra. Így ti is most szomorkodtok ugyan, de majd viszontlátlak titeket. Akkor örülni fog szívetek, és örömeteket senki sem veszi el többé tőletek. Azon a napon már nem lesz több kérdeznivalótok tőlem.” (Jn 16, 20-23)
 
 
 
Rövid csendben gondoljuk végig az olvasottakat:
 
„Akkor örülni fog szívetek, és örömeteket senki sem veszi el többé tőletek.”
*
 
Boldog Apor Vilmos püspök emléknapjára készülünk (május 23.)
 
Olvassuk el figyelmes szívvel rövid életrajzát névadó püspökünknek!
 
 
Apor Vilmos 1892. február 29-én született Segesváron, sokgyermekes családban. Édesapja korán meghalt, kiváló neveltetését mélyen vallásos édesanyjának köszönhette.
 
Papi hivatása már nagyon korán jelentkezett az ő tanúságtevő életében.
A középiskola befejezése előtt azt kérte édesanyjától karácsonyi ajándékként, hogy az érettségi után azonnal beléphessen a szemináriumba. 1910-ben kezdte meg innsbrucki tanulmányait. Lelkiségét tükrözik egy 1914-es lelkigyakorlat alkalmával feljegyzett gondolatai: „Valójában úgy érzem, hogy a lelkipásztor-apostolnak szól az utolsó boldogság: boldogok, akiket üldöznek és akik szenvednek az igazságért. Ez a pap boldogsága, az önfeláldozás, az életáldozat és vértanúság.”
 
 
Boldog Apor Vilmos
vértanú győri püspök
 
 
 
   1915. augusztus 24-én szentelték a Nagyváradi Egyházmegye papjává, ahol nagybátyja, Széchenyi Miklós volt a püspök. Első kápláni helye Gyula volt, majd néhány hónapig katonalelkészi szolgálatot teljesített. Nagyon fiatalon, 26 éves korában lett plébános Gyulán, ahol 23 évig szolgálta a híveket. Plébánossága idejére esik a Tanácsköztársaság 133 napos terrorja, a trianoni békeszerződés aláírásának súlyos következményei, a II. világháború kitörése, illetve a szociális, karitatív szolgálat megerősödése, a népmissziók fellendülése és az 1938. évi XXXIV. Eucharisztikus Világkongresszus.
 
    1941 februárjában XII. Piusz pápa nevezte ki győri püspökké, az egyházmegye 72. főpásztoraként március 2-án kezdte meg szolgálatát. Lelkipásztori programját így fogalmazta meg: „A lelkekért való munka, a lelkek iránti szeretet és lángolás, a vágy, hogy mindenkinek mindene legyen, teszi a papi életet széppé és minden áldozatra képessé.” Püspökként is folytatta a plébánosként elkezdett szociális és karitatív tevékenységét, pártolta a földosztást.
A zsidóüldözés idején aktívan fellépett az üldözöttek védelmében, minden kapcsolatát mozgósította a menedékért hozzá folyamodók érdekében: a püspöki birtokok, szerzetesházak, kórházak befogadták a rászorultakat. Egyéniségét közvetlenség. kedvesség jellemezte. Híveiért áldozta életét 1945 nagypéntekjén, mikor az erőszakoskodó szovjet-orosz katonák elől a Püspökvár pincéjébe menekült nők testi épségét védelmezve kereszt alakban halálos lövések érték.
 
  Halála után gyóntatója kérte az egyházmegye kormányzását átvevő káptalani helynököt, hogy azonnal indítsa meg szentté avatási eljárását. A vizsgálat 1946-ban megindult, de a történelmi körülmények folytán 1949-ben félbeszakadt és csak 1989-ben nyílt lehetőség a folytatására. Az újraindult eljárás érdekessége, hogy az ún. Positio egyik példányát 1997-ben közvetlenül II. János Pál pápának nyújtották át a szentatya győri látogatása alkalmával, amikor a vértanú püspök sírjánál imádkozott.
 
Nézzük a következő két rövidfilmet, amely történeti hűséggel mutatja a vértanú püspök életútját, küldetését, ma is példát jelentő helytállását és áldozatát.
 
Boldog Apor Vilmosrólyoutu.be/8ZTiUBWuhzo
 
 
Milyen példakép Boldog Apor Vilmos püspök a mai ifjúságnak:
Imádkozzunk a papi és szerzetesi hivatásokért!
 
   Istenünk, Te a szükség idején Boldog Apor Vilmos püspökben szíved szerinti pásztorra bíztad a Győri Egyházmegye híveit. Közbenjárására tekints ma is jóságosan reánk!
 
  Te ismered létszámban megfogyatkozott papjaid buzgóságát és erőfeszítéseit, ismered küzdelmeiket, és korunk emberének lelki igényeit is. Te tudod, milyen sok az aratnivaló, ezért sok jézusi lelkületű papra van szüksége Egyházmegyénknek.
 
  Arra kérünk, hogy a Győrött vérrel könnyezett Szűzanyánk közbenjárására és a hívek könyörgésére áraszd ki Szentlelkedet!Add, hogy segítségével – papok és hívek egyaránt – újjászülessünk a krisztusi életben!
 
   Kérünk továbbá, bátorítsd fiataljainkat, hogy az általad megszólítottak papként vagy szerzetesként merjék vállalni híveid szolgálatát, és legyenek készek Boldog Vilmos püspökhöz hasonló odaadással szolgálni a Te dicsőségedet és az emberek üdvösségét! Ámen.
 
Miatyánk…
 
Üdvözlégy Mária…
 
Magyarok Nagyasszonya könyörögj érettünk!
 
Boldog Apor Vilmos vértanú püspök könyörögj érettünk!
 
 
Az Atya. A Fiú. És a Szentlélek nevében. Ámen.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!
 
 

2020.05.16. - Kollégiumi felvétel 2020-2021.

 Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!
 
     Értesítjük jelenlegi diákjainkat, hogy akik már beküldték a kollégiumba felvételi jelentkezésüket a következő tanévre, felvételt nyertek. A felvételi határozatokat, személyre szólóan, a következő héten, postán juttatjuk el a címzetteknek.
 
     Felhívjuk új tanulóink (az Aporba vagy más középiskolába felvételt nyert és az Aporban kollégiumot kérők) figyelmét, hogy a felvételi jelentkezés határidejét a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a mai napon meghosszabbítottuk.
Az új jelentkezési határidő: 2020.május 29. Azokat, akik már jelentkeztek május 31-ig értesítjük a felvételi döntésről. A mellékelt jelentkezési lap UserFiles/kollegiumi_felveteli_kerelem_2020-2021(1).doc letölthető és elektronikus úton visszaküldhető az aporkoll@freemail.hu vagy a titkarsag@aporisk.hu címre.
 
Köszönjük együttműködésüket, továbbra is jó egészséget kívánunk!
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető
 

2020.05.06. - Műveltségi vetélkedők a kollégiumban

 
Hagyományos műveltségi vetélkedőinket a második félévben (február, március) is megrendeztük a kollégium tanulói körében. Az egyfordulós háziversenyeken szép számmal vettek részt érdeklődő diákjaink. Lehetőséget kaphattak egyéni, csapat kategóriákban, de páros megmérettetésben is. Az alábbi szép eredmények születtek:
 
Történelem műveltségi csapatvetélkedő
 
1.helyezett: az Apor 1.csapata
 
Hanzsér Ákos (11.o), Lang Gergely (10.o), Vass Anatol Botond (11.o)
 
2.helyezett: a Págisz 1.csapata és az Apor 2.csapata
 
Kató Martin (12.o), Marák Levente (12.o), Pető Gergely (12.o) a Págisz tanulói
 
Fodor Márton (7.o), Hegedüs Áron (9.o), Varjas Ákos (10.o) az Apor tanulói
 
3.helyezett: az Apor 3.csapata
 
Horváth Luca (9.o), Inhauzer Réka (8.o), Foki Anna (9.o)
 
Minden résztvevő tanulónak köszönjük az eredményes részvételt a győzteseknek pedig szívből gratulálunk! A nyereményeket későbbi időpontban vehetik át.
 
Köszönjük Lakner Katalin tanárnő szervező és értékelő munkáját.
 
Kollégiumi szavalóverseny
 
1.helyezett. Ulrich Anna Csenge (12.o)
 
2. helyezett: Kovács Laura (11.o)
 
3.helyezett: Pomichal Jolán (10.o)
 
4.helyezett:Wágner Dávid (11.o)
 
 
 
A verseny résztvevőinek köszönjük értékes szavalataikat, a győzteseknek szeretettel gratulálunk! A nyereményeket későbbi időpontban vehetik át.
 
Köszönjük Demeter-Szabó Judit tanárnő szervező és értékelő munkáját.
 
Angol műveltségi páros vetélkedő
 
1.helyezett: az Apor 1.csapata
 
Rohály Boglárka (11.o), Kovács Ráhel (11.o)
2.helyezett: a Krúdy 1.csapata
 
Varga Médea (10.o), Németh Anna Júlia (12.o)
3.helyezett: az Apor 2.csapata
 
Nagy Nelli (10.o), Penk Dóra (10.o)
 
4.helyezett: a Czuczor 1.csapata és az Apor 3.csapata
 
Barabás Anna (11.o), Xeravits Villő Sára (11.o) a Czuczorból
Szammer Barnabás (12.o), Szele Zsolt (11.o) az Aporból
 
A nyertesek mellett köszönjük mindenkinek az eredményes versenyzést, a helyezetteknek szeretettel gratulálunk! A nyereményeket később vehetik át.
 
Köszönjük Győri Krisztina tanárnő szervező és értékelő munkáját.
 

2020.04.27. - Kollégiumi levél érettségizőinknek

„Az életnek nagyon jó ízt ad, ha fel tudod fedezni a létezés megannyi ajándékát, Isten
sokrétű csodáit magad körül, a természetben, másokban és önmagadban is. Aztán meríts a
hit vizéből! A legerősebb boldogságforrás a boldogság maga: Isten.”
(Részlet a tanév első leveléből)
 
 
Kedves Végzőseink!
 
2019 augusztusában mindannyian megkaptátok utolsó középiskolai tanévetekre szólókollégiumi tájékoztató levelünket. A 2014-2020-as évek között három, négy vagy hat évig minden évben így vártunk vissza benneteket. Olyan szeretettel írtuk és küldtük, mint minden évben, de felétek, végzősök felé az idei tanév fenti üzenete különösen értékes útravaló lett, mert akkor még nem is sejtettük, hogy ez az év különleges lesz, nemcsak számotokra, hanem mindannyiunk, az ország, Európa és a világ számára is. Történelmi időbe vezetett bennünket az élet, melynek részei, részesei lettünk függetlenül hova tartozásunktól, életkorunktól, akaratunktól. Egyikünk sem élt át hasonlóan bonyolult, nehéz, de ugyanakkor tanulságos és reménnyel teli időszakot. Napról-napra tervezzük az életünket, de hitünk és tudásunk erejével keressük a jó és igaz utat a holnaphoz, a jövőnkhöz.
 
Most tanulmányaitok az utolsó szorgalmi héttel lezárulnak a középiskolában. Ideje van megállni egy pillanatra, egy gondolatra, rövid visszatekintésre. Mérlegre tennünk veletek együtt az elmúlt tanulmányi és közösségi éveket. Mit adtak hozzá életünkhöz? Mit tettünk  hozzá mi közösségünk életéhez? Hogyan váltunk felnőtté az iskolai-kollégiumi évek során? Miként tanultuk meg az együttműködés, a közös gondolkodás, a magamra és másokra figyelés gyakorlatait? Mi módon tapasztaltuk meg a segítés, a segítség elfogadásának útjait, alkalmait? Tudtunk-e időnkkel jól gazdálkodni, vigyázni rá, megosztani? Volt-e alkalmunk örülni egymásnak, sikereinknek, céljaink megvalósulásának? Egy-egy próbatétel vagy konfliktus megoldásának és feloldásának? Vannak-e élményeink komikus, vidám vagy megható élethelyzetekről, amik a szobatársakkal vagy a barátokkal adódtak? Megtaláltuk-e a közös hangot, a közös nyelvet, a közös értékeket ahhoz, hogy előre tekinthessünk, bizakodhassunk, bátorítsunk vagy megszelídítsünk másokat? Elegendő volt-e önuralmunk a nehéz helyzetekben, amikor sikertelenségünk vagy érzelmi konfliktusunk miatt elvesztettük szívünk és lelkünk békéjét, türelmünket? Hogyan merítettünk erőt a biztató folytatáshoz, a tanulmányi vagy érzelmi mélypontokból a kilábaláshoz? Kitől kaptunk segítséget tudásunk és a lelkünk megerősítésére és gazdagítására? Hogyan éltük meg a Jóisten gondoskodó szeretetét a hétköznapi életünkben? Éreztük-e ajándékait, miként gazdagított bennünket emberségünkben, az ünnepeinkben? Mivel erősített meg szép hagyományaink és lelki eseményeink által? Milyen lelkülettel fogadtuk a nevelőinkkel való napi találkozásainkat, közös feladatainkat, erőfeszítéseinket vagy közösségi élményeinket? Ha megnézitek az elmúlt évek fotóit, közös pillanatait, felidézitek szép emlékeit, sok választ kaptok a fentiekre, de a legfontosabb válaszokat a szívetek-lelketek mélyén keressétek.
 
A mai napot éves naptárunkban ünnepnapnak szántuk, terveztük. A ti ünnepeteknek, diák és nevelői közösségünk ünnepének. Elköszönni tőletek, hálát adni értetek és veletek, visszaidézni elmúlt éveitek boldog és felemelő, ünnepi és vidám pillanatait. Végig ballagni veletek a kollégium ismerős, de hamarosan elengedő falai, folyosói, szobái között, ahol fiatalabb társaitok állnak sorfalat mosolygó, biztató tekintettel vagy könnyes szemekkel. Ünneplőbe öltözni és ünnepi díszbe öltöztetni a kollégium otthonos környezetét: virágos ajtókkal, ablakokkal, díszteremmel. Intézményünk zászlaját - ami névadónk Boldog Apor Vilmos vértanú püspökünk és égi pártfogónk áldását közvetíti -, amelyről oly sokak nevét megőrző ballagási szalagok integetnek és amelyen reméljük majd a tiétek is elfoglalja méltó helyét, ezt a zászlót átadni az utódoknak, rájuk bízni a jövőt, a közösség lelkét, a jó példa, az összefogás lelkét. Meghallgatni a búcsúztató és búcsúzó szavakat, amelyek üzenetként íródnak a kollégium és minden diákja, tanára láthatatlan emlékkönyvébe. Szívből szóló énekekkel, verssel, imádsággal köszönteni benneteket, megerősítve szívetek és lelketek készülődését és emlékeitek, emléketek maradását. Nyitott lélekkel fogadni Ferenc atya áldását és útravaló szeretetfohászát. Megosztani ünneplő közösségünkkel azokat a nemes gondolatokat, amelyeket itt hagytok nekünk tanúságul. Átadni jelképes ajándékainkat a virág és a batyu mellé, amit kezetekben tartotok, dicséreteinket és jókívánságainkat, amelyek nem csak az érettségi vizsgákra, hanem az egész életre szólnak. Hálát adni értetek a Himnusz hangjaival. Hagyományaink szerint ezen a napon megülni közös vacsoránkat még egyszer együtt, egy közösségben. Este pedig meghallgatni szerenádotokat, amit diáktársaitoknak, nevelőiteknek adtok búcsúzóul. Megköszönni szüleiteknek, hogy bizalommal bíztak ránk
benneteket és azért, hogy velünk együtt minden tőlük telhetőt megtettek értetek.
 
Köszönetet mondani intézményünk fenntartójának, a  Győr Egyházmegyének és az Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítványának intézményegységünk működési feltételeiért, a mindenkori iskolavezetésnek, lelki vezetőnknek, nevelőknek és munkatársainknak a támogató, gondoskodó szeretetért és áldozatért.
 
A kollégiumi ballagás programját hetek óta folyamatosan szerveztük. Az élet másik forgatókönyvet írt, ami arra késztet bennünket, hogy elfogadva a jelenlegi helyzet korlátait és megváltozott munkarendjét, arra törekedjünk, hogy most az eredményes érettségi felkészülésetekre figyelve, minden lehetőségünk szerint az iskolátok mellett mi is segítsünk benneteket és biztassunk, hogy jövőtöket, a Gondviselés útjain járva bátran tervezzétek és szervezzétek. Ma és holnap egyaránt számíthattok ránk és támogatásunkra, imáinkra. Reméljük, együttesen meg tudjuk keresni és találni annak lehetőségét, hogy a tervezett búcsúztatásotok méltó módon és keretek között megvalósulhasson. Adjon a Jóisten ehhez és a következő hetekhez, mindannyiunk számára és mindenekelőtt tinéktek elegendő erőt, hitet, szép eredményeket és jó egészséget!
 
Boldogasszony Anyánk! Légy velünk, hogy Jézusra figyelő, egymást szerető emberek
közösségévé lehessünk! Ne aggodalmaskodjunk, hanem menjünk előre a mindennapok
keresztútján, és tegyük meg a szeretet ezernyi apró gesztusát.”
/Zarándok ima részlete/
 
Első közös emlékünk a 2016 évi gólyatábor
 
 
 
Szeretettel: a kollégium nevelőtestülete nevében
Ábrahám Csaba, intézményegység vezető

2020.04.24. - Heti kollégiumi tájékoztató

„Ha valóban szeretni akarok, törődnöm kell a többi emberrel: figyelmesen, együtt érzően, találékonyan. Először is a közelemben élő, gondoskodásomra bízott emberekkel kell törődnöm, akikkel egy fedél alatt lakom, akikkel nap mint nap dolgozok, akikkel közös az életutam. A másokkal való törődés a találékony szeretet gyümölcse. Nehezünkre eshet, de csodálatos ajándékok járnak vele. Elevenséget és színt hoz az életünkbe. Olykor pedig a boldog pillanatokban felmérhetetlen hálával tölt el … ízelítő a mennyországból.” (Phil Bosmans)
 
Tisztelt Szülők! Kedves Diákjaink!
 
Hatodik hetünket zárjuk a digitális oktatás és nevelés kezdete óta. Bízunk benne, hogy minden tanulónknak a húsvéti szünetet követően sikerült újra felvennie a korábbi hetekben jól kialakított otthoni napi életritmust azzal a működő napirenddel, ami eredményes és szorgalmas felkészüléseteket és folyamatos egyéni haladásotokat szolgálja. Fontos, hogy ebben az életvezetésben legyen a tanulmányi munka mellett elegendő idő a családban a segítésre, amint a fiataljaink számíthatnak a szülők támogatására, úgy a szülőknek is jól esik, ha számíthatnak a házi munkában, a közös tevékenységekben rájuk. Jusson idő az értékes pihenésre is. A kölcsönösség, az egymásra figyelés, az otthoni feladatok megosztása, az egymás iránti szeretetünk megerősítése, a biztatás, az együttműködés, a másik meghallgatása és megértése, olyan pillanatok közös megélése, ami jókedvünket és reményünket megőrzi, nélkülözhetetlenek és érzékenyítenek bennünket egymás iránt.
 
Kedves Diákok! Úgy gondoljuk és jó „látni”, hogy mindenki szívvel-lélekkel teszi a dolgát és igyekszik a tőle telhető legjobbat kihozni jelen helyzetünkből. Különösen is sokat gondolunk végzőseinkre, akikre ez az idő többlet feladatokat is ró, de bízunk benne, hogy az elmúlt években annyi pozitív tapasztalatot, ismeretet és közösségi-lelki élményt gyűjtöttetek, ami minden igyekezetet gyümölcsözővé tehet.
 
Kedves Szülők! Hálásan köszönjük, hogy megnövekedett teendőik és a jelenünk kihívásai mellett is gyermekeink előmenetelében, szellemi és lelki kondíciójának megtartásában sok-sok türelemmel és szeretettel, odaadóan részt vesznek. Tisztelettel köszönjük kollégáinknak, nevelőinknek, hogy kezdettől fogva – így ezen a héten is – fenntartják, lehetőségeik szerint fejlesztik diákjainkkal a tanulmányi és közösségi-nevelési kapcsolatokat, informális csatornákat, megoszthatóvá teszik a közösen megoldandó kérdéseket, igyekeznek válaszokat adni az egyéni problémafelvetésekre, lelki segítséget nyújtanak és ápolják kollégiumi közösségünk hagyományait. Szülők, tanulók és nevelők közös munkájának tapasztalatai, kölcsönös jó szándéka és egymás iránti bizalma, felelősségvállalása eredményezhetik a reményt számunkra az újra találkozásra, amikor ismét élettel telik meg a kollégium.
 
Ezen a héten a napi felkészülés, tanulmányi támogatás mellett csoportfoglalkozásaink erősíthették közösségeinket, gazdagíthatták véleményformálásunkat és ismereteinket. Szakköreinkben a korábbiaknak megfelelően folytathatták tovább tanítványaink a szellemi kalandozásokat, gyarapíthatták érdeklődésüket. Keddi közös imádságunk Istennel és egymással való lelki kötődésünk gazdagítására is szolgált. Meghirdettünk egy felhívást a szép magyar tájakról készült fotók beküldésére, amit egy galériában szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy a két hete kiírt irodalmi műveltségi vetélkedőben is többen érdekeltek voltak. Az eredményeket hamarosan megosztjuk veletek. Szépen sorban, rendben érkeznek a jövő tanévi felvételi jelentkezések, köszönjük az ismételt bizalmat és kérjük, figyeljünk a határidőre. Közreműködésüket megköszönve megtörtént az érettségiző kollégisták tanév végi felmérése, hiszen a következő hetük a szorgalmi időszak zárását jelenti. Mindazon végzősök számára, akik a mai napig jelezték igényüket, az érettségi vizsganapokra – a jelenleg fennálló járványügyi veszélyhelyzet biztonsági szabályait figyelembe véve és megtartva – kollégiumi ügyeletet (szállást, ebéd és vacsora étkezést, nevelői ügyeletet) szervezünk.
 
Minden tanulónknak és a családoknak jó egészséget, szép hétvégét kívánunk!
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető a kollégium nevelőtestülete nevében
 

2020.04.24. - Étkezés átutalási határidő

 
 
Felhívjuk a Tisztelt Szülők figyelmét, hogy a
márciusi kollégiumi étkezés átutalásának határideje április 30-án lejár.
 
Kérjük,szíveskedjenek ellenőrizni, hogy átutalásuk rendben megtörtént!
Információ kérhető a 06/96 514-286-os telefonszámon.
 
  Köszönjük  az együttműködést,hogy sok teendőjük közepette is követik
és közreműködnek határidős feladataink teljesítésében.

2020.04.23. - Felvételi jelentkezés a kollégiumba a 2020/2021. tanévre

Tisztelt Szülők! Kedves Jelenlegi és Leendő Tanulóink!
 
A kollégiumi felvétel egy tanévre szól. A kollégium 2020/2021. tanévére szóló felvételi eljárás menete a következő:
 
Jelenlegi kollégistáink esetében kérjük, hogy a mellékelt Felvételi jelentkezési lapot szíveskedjenek letölteni, a szülőkkel aláíratni majd a kollégium e-mail címére elektronikusan visszaküldeni csatolt file-ban.
 
Beküldési határidő: 2020.április 24.
 
A felvételi határozatokról május 15-ig minden tanulót értesítünk.
 
Új tanulóink esetében kérjük, hogy a mellékelt Felvételi jelentkezési lapot szíveskedjenek letölteni, a szülőkkel aláíratni majd a kollégium e-mail címére visszaküldeni elektronikusan, csatolt file-ban. Kérjük, csatolják még az iskolai felvételi határozat másolatát és a diákigazolvány másolatát, valamint lehetőség szerint, a nem egyházi iskolába felvételt nyertek lelkipásztori ajánlást.
 
Beküldési határidő: 2020.május 15.
 
A hagyományos felvételi találkozót az új tanulókkal május 15-re terveztük. A jelenlegi veszélyhelyzet meghosszabbítása esetén ez a személyes találkozó későbbi időpontban lesz megtartva. A felvételi határozatokról május 31-ig minden tanulót értesítünk.
 
Minden tanulónknak további eredményes otthoni tanulást, az egész családnak jó egészséget kívánunk!
 
Ábrahám Csaba intézményegység-vezető
 

2020.04.21. - Szép magyar tájaink

Kedves Diákjaink és Kollégáink!
 
A fenntarthatósági héten, a Föld napja alkalmából felhívjuk diákjaink és kollégáink figyelmét, hogy osszuk meg egymással azokat a magyarországi természeti szépségeket, szép tájakat, amelyeket korábban szerte az országban fotóztunk és szívesen közzé tennénk mások örömére, a teremtés alkotásai, a természet iránti tiszteletünk jeleként.
 
Aki szeretne részt venni ezen a virtuális kiállításon kérjük, hogy a családi fényképtárban található digitális fotók közül maximum
 
3 db tájfotót, csatolt fájlban küldjön be JPEG-formátumban
az aporkoll@freemail.hu e-mail címre 2020.április 26-ig.
Kérjük a fotókhoz mellékelni a hely nevét, ahol készült!
 

2020.04.08. - Húsvéti gondolatok

 
Kedves Szülők, Diákjaink és Munkatársaink!
 
Minden diákunknak, szeretett családjaiknak és munkatársainknak kegyelmekben gazdag készületet a nagyhéten és a Feltámadás örömhírével Áldott, Békés, Szent Húsvétot kívánunk Kempis Tamás gondolataival:
 
      Krisztus szavára hallgatni kellemes; mindenkit üdvözít, ha engedelmeskedik neki. Krisztus szeretete a szív gyönyörűsége, a lélek paradicsoma…A buzgó imádság eredménye, hogy a szív egyesül Istennel, a Szentlélek erejével. … A lélek legszebb elmélkedése a Krisztus szenvedésére való emlékezés. Aki Jézus szent sebeiről naponként elmélkedik, az saját lelke sebeit gyógyítja… Aki elűzi a lelki kábultságot és ismét buzgólkodni kezd, lélekben új húsvétot ünnepel Jézussal, és alleluját énekel vele… Dicsérd lelkem hűségesen Megváltódat, aki téged megmentett az örök haláltól szenvedésével az áldott keresztfán… Magasztald pártfogódat, aki téged megóvott annyi veszélytől és bűntől. Hirdesd jótevőd dicséretét, aki annyi jótéteménnyel halmozott el, … mindennap új ajándékkal jön el hozzád is az oltáron, amelyen a legfölségesebb ajándékot, önmagát nyújtja, hogy egyesüljön veled. Nem vár tőled mindezért semmi mást, hiszen olyan kedves, csak azt, hogy őt tisztán és egész lényeddel önmagáért szeresd és magasztald. Krisztusért hordozzuk kölcsönösen terhünket, imádkozzunk szeretettel egymásért, mert csak így él bennünk Isten és mi Istenben. Szeretettel lépett Isten a világba, és szeretettel vezeti vissza az embert az égbe. Szeretettől indítva szállt le Krisztus a bűnös emberhez, a kereszt gyalázatát is szeretettel viselve tért vissza az Atya jobbjára, s adta az embernek a legnagyobb méltóságot.
 
    
 
 
 
Nagy volt a kő: de elseperte/ az élő Szó, mely újra támadt/
a megölt Ige teteméből,/ hogy legyen béke és bocsánat.
(Békés Gellért: Húsvét/részlet) 
 
Szeretettel a kollégium nevében: Ábrahám Csaba intézményegység vezető
 

2020.04.03. - Kollégiumi tájékoztató

A kölcsönös szeretet boldogság: „Onnan tudják majd, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást” (Jn 13,35) Uram add meg nekünk, hogy mind több örömet szerezhessünk családjainknak és felebarátainknak!
(Boldog Calcuttai Teréz anya nyomán)
 
Kedves Tanítványaink! Kedves Szülők!
 
Harmadik otthoni hetünk zárásához érkeztünk. Mindenkinek nagyon köszönjük egész heti együttműködését a nevelő kollégáimmal. Köszönjük a szülők áldozatos odafigyelését és a gondoskodást, amivel a tanulóknak megfelelő otthoni környezetet biztosítanak a nyugodt és eredményes tanulmányokhoz. Bár a kollégiumi nevelés és közösség értéke éppen a személyességben, a jelenlétben van, de mégis remélem, hogy ez az újfajta összefogás sokunk számára újabb és más jellegű lehetőségek, módszerek, ötletek valóra váltása, megerősödése lehet. Gyakorlottá és magabiztosabbá tehet bennünket a változatos digitális kommunikációban és technikák használatában. Köszönet és elismerés minden tanulónak, hogy az átállásban nyitottak, érzékenyek, kreatívak és együttműködőek voltatok és igyekeztek kéréseiteket, kérdéseiteket megosztani a nevelőkkel. Figyelemmel kísérve otthoni munkátokat, a nehézségek ellenére (technikai, napirend-szervezés, közvetlen tanulmányi támogatás elérése) úgy érezzük, hogy jól helytálltok a napi feladatokban és nyitottak vagytok a tanulmányi információk átadásában-átvételében, gratulálunk a szorgalmatokhoz és az akaraterőhöz. A Bölcsesség és a Jó tanács Lelke legyen veletek a továbbiakban is! Bátran kérjétek a következő időszakban is a segítségünket! Legyen természetes számotokra, hogy mellettetek vagyunk, elérhetőek vagyunk! Köszönöm, hogy lelkiekben, imádságban is együtt lehetünk, bízva a Mindenható gondviselő szeretetében.
 
             A következő hét munkarendje az igazgató úr által megadott tájékoztatóban (honlap, e-napló üzenetek) foglaltaknak megfelelően, az iskolák tanrendjének megfelelően, ahhoz alkalmazkodva történik a kollégiumban is. Mivel a lelkigyakorlatok (tanulói, dolgozói) elmaradnak, ezért a tanítási rendhez igazodva a kollégiumi rend a következő:
 
2020.04.06.,hétfő
Digitális tanrend, a kollégiumi tanulószobákon, a tanulókat a szokásos módon és formában segítjük, támogatjuk a tanulásban.
 
2020.04.07.,kedd
Digitális tanrend, a tanulók ezen a napon utaznának haza a kollégiumból a tanítási rend szerint. A nevelők ezen a napon köszönnek el a tavaszi szünetre mindenkitől.
 
 
2020.04.08. - 2020.04.14. Húsvéti/tavaszi szünet
 
2020.04.15.,szerda
Digitális tanrend, az újbóli kapcsolat felvétel, a kollégiumi foglalkozási rend a heti rendnek megfelelően folytatódik.
 
A Virágvasárnappal ránk köszönő idei Nagyhétre Mindenkinek, családjaitokkal együtt kegyelmekben gazdag napokat kívánunk!
 
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető és a kollégium nevelőtestülete
 

2020.04.02. - Műveltségi vetélkedő

 Kedves Kollégista Diákok!
 
 A kialakult helyzetre tekintettel, műveltségi vetélkedőinket is az online térbe helyezzük át,
továbbra is számítva lelkes részvételetekre.
Ugyanitt fog majd sorkerülni az eddigi megmérettetések eredményhirdetéseire is.
 
Remélem sikerrel oldottátok meg az elmúlt hetek sokszor fárasztó kihívásait.Most egy játékosabb elfoglaltságot szeretnék felkínálni nektek,egy magyar nyelvi vetélkedő formájában, amit úgy állítottam össze, hogy kikapcsolódást jelentsen a tematikus tanulnivalók után.
Szeretettel hívok mindenkit, akinek van kedve velem tartani ebben az anyanyelvi kihívásban.
 
A feladatlapot csatoltam, letölthető formátumban./katt a címre/
Ha bármilyen kérdésetek van keressetek bizalommal!
 
Határidő: 2020.április 19.
A megoldásokat a laili@freemail.hu címre várom.
 
 
Köszönettel és üdvözlettel: Demeter-Szabó Judit
 
 
 

2020.03.25. - Kollégiumi tájékoztató

Kedves Tanítványaink! Kedves Szülők!
 
Második hetünket kezdtük meg együtt távolléti közösségünkben. Azért fohászkodom, hogy a Jóisten áldja meg mindannyiunk törekvéseit, a sok-sok személyes és közösségi értéket, ismeretet, hitet, bátorítást, biztatást, támogatást, élményt és szép hagyományt őrző kapcsolatunkban. Segítse erőfeszítéseinket önmagunk és szeretteink testi és lelki egészségének megőrzésében, céljaink és terveink megvalósításában. Tartsa meg reményünket, hogy iskolai-kollégiumi közösségünk mielőbb újra találkozhasson és életvezetésünk visszatérhessen a mindennapi jó gyakorlatokhoz, közös hagyományainkhoz.
Ezen a héten is próbáljunk meg reményt meríteni jelen helyzetünk erőforrásaiból: a Mindenható kegyelmeiből, a családból, szeretteinktől, az átmenetileg megváltozott, de tovább élő kapcsolatainkból, időbeosztásunkból, pozitív olvasmányainkból, gondolatainkból, a már megszerzett tudásunkból, hitünkből, hogy egyénileg és közösen is tovább munkálkodjunk feladataink, terveink megvalósításán. Bízzatok eddig megszerzett tudásotokban és képességeitekben! Jó szorgalommal, odafigyeléssel és türelemmel sikerülni fog tovább fejleszteni azt az otthoni tanulás lehetőségei között is! Kérünk mindenkit, hogy lehetősége szerint írjon közös levélcímünkre: aporkoll{kukac}freemail.hu, és maradjon kapcsolatban csoportvezetőjével, csoporttársaival. Különösen is végzőseink éljenek bátran nevelőink szaktantárgyi (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, fizika, angol, hittan, földrajz) segítségével! Jelezzétek kéréseiteket, kérdéseiteket az otthoni tanulással kapcsolatban, minden olyannal kapcsolatban, amiben úgy érzitek, hogy a kollégium nevelőtestülete segíteni, támogatni tud benneteket és amiben bizonytalanok vagytok.
Bízzatok benne, ahogy mi is reménykedünk, hogy jelenlegi helyzetünk mielőbb pozitívan megváltozhat, ha mindannyian minden tőlünk telhetőt igyekszünk megtenni azért - pl. otthon maradunk -, hogy az egészségügyi helyzet sokat javuljon. Felmerült, hogy kollégiumi közösségünk is imádkozhatna egy időben egy meghatározott napon pl. kedden esténként 20 órakor, amikor Ferenc atya esti imája szokott lenni a kollégiumban: hazánkért, egymásért, családjainkért, idős hozzátartozóinkért, beteg embertársainkért, minden rászoruló emberért a világban, az egészségügyben dolgozókért, az önkéntesekért, vezetőinkért és lelki vezetőinkért – a Szűzanya értünk való közbenjárásáért, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök égi pártfogásáért. Így az imádságban, mint igazi lelki erőforrásban is élő közösség maradhatunk! Köszönjük mindazoknak, akik tegnap este velünk tartottak.
Mindannyiunknak kívánok sok erőt, türelmet, jó egészséget, a Jóisten mindenható szeretetébe vetett bizalmat Teréz anya breviáriumának mai napra – Gyümölcsoltó Boldogasszony napjára - megosztott szavaival: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr veled van.” (Lk 1,28) Amikor a Szűzanya meghallotta az angyalt, felkavarta a megszólítás. Arra gondolt, miféle üdvözlet lehet ez. Bár minden bűntől mentes és tökéletes volt, Mária mégis zavarba jött és csodálkozott. …A Szűzanya nem szobor volt, emberi érzelmek nélkül, hanem olyan, mint te vagy én. És az angyal azt mondta: „Ne félj, Mária, Istennél semmi sem lehetetlen…” És Mária válaszolt: „Íme az Úrnak szolgálóleánya, legyen nekem a Te igéd szerint” (Lk 1,26-38).
 
Szeretettel és köszönettel: Ábrahám Csaba a kollégium nevelőtestülete nevében

2020.03.15. - Kollégiumi közlemény

Kedves Kollégisták! Tisztelt Szülők!
 
A kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel kérünk mindenkit, hogy a holnapi napon (2020.03.15.) a kollégiumból kiköltözni szíveskedjék a lehetőségek szerint.
 
A költözés rendje:
 
Délelőtt 8:00 és 12:00 között az Aporosok,
12:00 és 16:00 között a külsős kollégisták.
 
Kérjük a szobákat rendben elhagyni, mint nyári kiköltözéskor és március 16-án az étkezést egyelőre március 31-ig mondják le! Akinek nem áll módjában, azt kérjük, kollégiumi Igazgató úrral egyeztetni szíveskedjék.
 
Váradi József
intézményvezető

2020.03.14. - Közlemény

Tisztelt Szülők! Kedves Tanítványaink!
 
 
Bizonyára mindenki értesült már, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette: 2020. március 16-tól a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, és a veszélyhelyzet idejére egy új, digitális oktatási munkarend fog életbe lépni. Intézményünk a fenntartóval egyezteti a teendőket.
 
 
Kérjük türelmüket, megértésüket, együttműködésüket! A további teendőkről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket!
 
 
Tisztelettel:
Váradi József
intézményvezető

2020.02.20. - Kollégiumi farsang

 Az idei évben is megrendezésre került kollégiumunkban a farsang.Az est folyamán a diákok tehetségüket megmutatva szórakoztatták diáktársaikat külömböző produkciókkal.Hallhattunk télbúcsúztató verset,éneket,és láthattunk egy vidám táncos előadást.Az este nagyon jó hangulatban zajlott.A tombolák kisorsolása után zenés mulatsággal zárult a vidám este.
 
Gaál Réka 12. évfolyamos tanuló

« 1 | 2 »