Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Kollégiumi étkezés
......................................
 
 
Jubileumi kiadvány

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

KEOP pályázat - Apor Alapítvány
Adónk 1%-a

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

 

Aktualitások
2024.05.14.
Kollégiumi búcsúztató - 2024
    Kollégiumunk előtt utoljára sorakoztak fel a 12. évfolyam búcsúzó diákjai, hogy útra indulásuk előtt átvegyék virágjaikat a 11. évfolyamosoktól. A ballagók énekével teltek meg a k...
2024.04.25.
Akik a hazára voksoltak
  Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat Bárány Krisztián filmrendező. Miután beszélt munkásságáról és a filmek elkészülésének szövevényes munkafolyamatairól megosztotta diákjainkkal az egyik filmjét...
2024.03.26.
Kollégiumi felvételi tájékoztató a 2024/2025-ös tanévre
   Kedves Jelentkező!   Te és családod, nagy döntés előtt álltok, hiszen 14 évesen arra készülsz, hogy elhagyva eddigi otthonod, önállóan tedd meg első lépéseidet a felnőtté válás felé...

Archívum


« 1 | 2 | 3 »

2021.06.17. - Értesítés a kollégiumi beiratkozásról

Értesítjük leendő új tanulóinkat, hogy kollégiumunk 2021/2022. tanévére 2021.június 22-én 9-15 óra között, június 23-án 9-12 óra között iratkozhatnak be az Apor Vilmos Római Katolikus Iskolaközpont aulájában. (Megközelítés az épület főbejárata felől.)
Kérjük, hogy a tanulók egy szülő kíséretében érkezzenek és hozzák magukkal a következőket:
 
  • 2 db igazolványkép
  • A 2020/2021. tanév végi bizonyítvány másolata
  • Az iskolai felvételi határozat másolata (ha a kollégiumi felvételihez nem csatolták)
  • Lelkipásztori v. hitoktatói ajánlás (lehetőség szerint megköszönjük, nem feltétele a beiratkozásnak)
  • Személyigazolvány, lakcím kártya, diákigazolvány aláírt másolata
  • Egyéb hatósági igazolás, határozat (pl. normatív támogatás igénybe vételéhez)
Jelenlegi tanulóink a következő tanévre a nyár végi beköltözéskor iratkoznak be.
 
 
 
 
 
 
 

2021.06.10. - Részleges napfogyatkozás

Míg az iskolában javában zajlottak a sportesemények, a közösségi játékok és sokan kirándultak, a kollégium belső udvarán egy Newton-rendszerű csillagászati távcső 150 millió kilométer távolságból észlelte a Nappal kapcsolatos változást. Ma a déli órákban különleges égi jelenséget figyelhettünk meg az Apor tükrös távcsövével, részleges napfogyatkozást. A Földön csak bizonyos földrajzi helyekről lehetett észlelni, Magyarország is ezek közé tartozott.
 
 
A Föld és a Nap közötti képzeletbeli egyenest rövid időre a Hold Föld körüli keringési pályáján érintette, így a teljes napkorong egy részét "sötét árnyékként" kitakarta. A megfelelő napszűrővel, védelemmel ellátott távcsövek, így a miénk is, alkalmasak a Nap biztonságos megfigyelésére. Legutóbb 2015 márciusában figyelhették meg az Aporos diákok is a mostaninál teljesebb fogyatkozást.
 
 

2021.06.09. - Teremtésvédelmi műveltségi vetélkedő

A tanév során tanulóink a jelenléti és digitális oktatás-nevelésben egyaránt találkozhattak a környezetvédelem aktuális eseményeivel, kérdéseivel és ismereteivel a hétről-hétre folytatódó rendhagyó teremtésvédelmi foglalkozásokon. Tanév végi műveltségi vetélkedőnkben a természet és ember kapcsolatával, a teremtett világ védelmének szükségességével, a klímaváltozással és mindazon emberi tevékenységekkel kapcsolatban adhattak számot ismereteikről és érzékenységükről, amelyek hozzájárulnak otthonunk a Föld jelenlegi és jövőbeni állapotához, fenntarthatóságához. A legjobb megoldásokat, a leginkább tájékozott diákokat jutalmaztuk, de mindenki gyarapodhatott azzal a tudással, információkkal, amelyeket az egyes kérdések során próbált megfejteni. Néhány témakör a vetélkedőből: trópusi esőerdők, jégtakaró csökkenése, édesvízkészlet, hulladéktermelés, okosvárosok, erdőhasználat, természetvédelmi területek, ökológiai gazdálkodás, energiafogyasztás, fenntartható fejlődési célok, komposztálás, üvegházhatású gázok, élelmiszerpazarlás, vizes élőhelyek, biomassza, vízszintemelkedés.
 
1.helyezett: Foki Anna (Apor 10.évfolyam, A.csoport)
2.helyezett: Simon Zsófia (Apor 9.évfolyam, A.csoport)
                  Horváth Luca (Apor 10.évfolyam, A.csoport)
3.helyezett: Ferenczy Flóra (Baksa 10.évfolyam, C.csoport)
4.helyezett: Pomichal Jolán (Apor 11.évfolyam, C.csoport)
                  Horváth Maja (Czuczor 9.évfolyam, A.csoport)
5.helyezett:  Szigecsán Áron (Págisz 9.évfolyam, E.csoport)
                 Horváth Virág (Baksa 10.évfolyam, A.csoport)
                 Weimann Viola (Apor, 9.évfolyam, A.csoport)
                  Fábián Veronika (Czuczor 9.évfolyam, A.csoport)
6.helyezett: Horváth Lilla (Krúdy 12.évfolyam, C.csoport)
                  Antal Enikő Zsófia (Baksa 9.évfolyam, A.csoport)
 
 
 
 
Gratulálunk a nyerteseknek és köszönjük minden tanuló értékes részvételét.

2021.06.04. - Értesítés

Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy tanulóink megkapták a májusi-júniusi étkezési számlákat. Kérjük, hogy az azokon szereplő összegeket legkésőbb 2021. június 30-ig szíveskedjenek átutalni iskolánk számlájára. Egyúttal jelezzük, hogy 2021. június 7-11. közötti étkezéseket a mai napon lehet még lemondani, erről is tájékoztattuk az elmúlt napokban a diákokat. Június 7-től már nem tudunk elfogadni lemondásokat.
 
Köszönjük szépen megértésüket és egész évi együttműködésüket!
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető, a gazdasági iroda megbízásából
 

2021.06.03. - Tanévzáró a kollégiumban

  
 
“Minden gondotokat őreá vessétek” 1 Pét 5,7
 
 
A 2020/2021. tanév három időszakban valósult meg, más-más lehetőségekkel. Szeptember-október, amikor a tavaszi távollétet követően ismét élettel telt meg a kollégium, de korlátok, fontos szabályok közé voltak mindennapi közösségi alkalmaink szorítva. Kedves hagyományaink, programjaink közül többről is le kellett mondanunk. Novembertől-májusig,  minden eddiginél hosszabb távollétet, digitális oktatás-nevelést jelentett. Majd jött május-június, amikor reményeink beteljesülhettek, visszatérhettünk a kollégiumba és rövid idő alatt sok pótolnivaló, kiigazításra váró feladat maradt a tanulmányi munkában, de az újratalálkozás öröme és lehetősége mindannyiunk számára segítséget jelentett. Közös erőfeszítéseink az óvatosság mellett közösségi alkalmaink (végzősök búcsúztatója, hálaadó szentmise, közös sportolás és tehetséggondozás) megvalósítását is lehetővé tették. 
 
  
 
“Mindenre van erőm a Krisztusban” Fil 3,20
 
Hálásak lehetünk az Úrnak és minden embernek, aki a járványügyi helyzetben segített egészségünket, akaraterőnket megtartani, megerősíteni. A személyes jelenlét hiánya és a hasznos, de hosszabb ideig nehezen viselhető digitális oktatási-nevelési körülmények mellett is a nagy többségnek sikerült eredményesen zárni a tanévet. A tanulók kitartó munkájának, jó alkalmazkodásának, a családi háttér biztosításának és a pedagógusok segítő, támogató odafigyelésének köszönhetően szép eredmények születtek, mind csoport, mind egyéni szinten. Azok, akik bármely oknál fogva most elmaradtak a tanév végi várakozásoktól, céljaikat nem sikerült terveiknek megfelelően vagy képességeik alapján megvalósítani, legyenek bölcsebbek a megszerzett tapasztalatok által és ne menjenek el a hiányosságok pótlása mellett. Szívből gratulálunk azoknak, akiknek az oda-vissza átállással is sikerült eredményesnek maradniuk és az önállóan, egyéni időbeosztásban szerzett tanulmányi tapasztalataikat jól felhasználniuk. A kollégium 8-12.évfolyamos - nem végzős - tanulóinak tanulmányi szorgalma a csoportvezetők értékelése alapján 4,6 lett. Tanulóink mintegy 45-50%-ának tanulmányi átlaga 4,5 vagy 4,5 felett zárult. Négy tanulócsoportból 17 fő tanítványunk részesült dicséretben tanulmányi szorgalma és eredményei, magaviselete és példamutató közösségi-pasztorális tevékenységei miatt.
 
 
“Mindenért hálát adjatok” Ef 5,20
 
Köszönjük az együtt töltött közösségi idő örömét, a hétköznapok jó és fontos tapasztalatait, az ünnepek boldogságát és emelkedettségét. Hálásak lehetünk, hogy mindig volt valaki, aki lehajolt hozzánk, szóba állt velünk, segítségünkre volt és reméljük, hogy sokaknak megadatott, hogy másoknak támasza, ajándéka lehessen. 
 
Köszönjük a szülők, az iskolavezetés, lelki vezetőnk Ferenc atya és pedagógus kollégáink, munkatársaink támogató-együttműködő jelenlétét a kollégisták mellett, a társintézményekkel (iskolák) egész éves eredményes kapcsolattartást és kölcsönös odafigyelést. Bízunk benne, hogy a 2021-2022. tanévben a hagyományos tanévkezdéskor újra találkozhatunk a kollégiumban!
 
Mindenkinek jó pihenést és hasznos időtöltést kívánunk a nyárra! Vigyázzatok magatokra, egészségetekre! Sok kegyelmet kívánunk lelkiekben is a szünetre! Amerre jártok vigyétek magatokkal az Apor Kollégium jó hírét! Isten áldjon Mindannyiunkat!  
 
Ábrahám Csaba intézményegységvezető a kollégium nevelőtestülete és diákjai nevében 
 
 
 

2021.06.02. - Hálaadó szentmise

Tegnap ünnepélyes keretek között, megáldva őket, búcsúzhattunk el végzős kollégista diákjainktól. Ma pedig az Úr kegyelméből összegyűlhettünk nagy kollégista családunkkal a Szentlélek templomban, hogy lelkipásztorunkkal Ferenc atyával hálát adjunk a tanév végéhez közeledve az elmúlt küzdelmes és rendhagyó kollégiumi nevelési évünk megerősítő és megtartó kegyelmeiért.
 
Urunk, Jézusunk
Hálás szívvel köszönjük irgalmadat, amellyel az elmúlt tanévben napról-napra megújítottad életünket a kollégium diákközösségében és az otthoni távollétben, a családban.
Köszönjük Szűzanyánknak, hogy közbenjárásával saját és szeretteink egészségét megőrizhettük az elmúlt küzdelmes és nehéz hónapokban is.
Hálát adunk Neked Mennyei Atyánk, hogy nem engedted elveszni hitünket és figyelmünket irántad és a Te irgalmas jóságodat érezhettük nap mint nap.
Szentlélek Istenünk, kérünk, maradj velünk  a nyári szünet felhőtlen napjaiban is, hogy mindig a te szerető tanácsod, szavad vezessen és bátran hordozzunk Téged a világban, szívünkben és lelkünkben.
 
 
 
 
S mindenért hálát adhatok.
Derűs napok, borús napok,
Örömök, szenvedések…
Mindet azért adod,
Hogy cél felé segítsen.
Mindenért hálaéneket mondhatok.
Mert a minden, az minden!
Részlet Túrmezei Erzsébet verséből
 
 
 
 

2021.05.30. - Emlékeztető a kollégium tanévzáró programjairól

 
 
Értesítjük tanulóinkat és a Tisztelt Szülőket, hogy 
 
2021.június 1-jén, kedden 16 órakor tartjuk végzőseink kollégiumi búcsúztatóját a kollégium dísztermében. Az ünnepségre minden ballagónkat szeretettel várjuk, részvételükre számítunk. A 8-11. évfolyamosok csoportjukat képviselő tanulókkal lesznek jelen ill. szereplőként.
 
2021.június 2-án, szerdán 18 órakor a Szentlélek templomban veszünk részt a kollégium tanulóival közös hálaadó szentmisén.
 
2021.június 3-án, csütörtökön 18 órakor tartjuk hagyományos kollégiumi tanévzáró ünnepségünket  a kollégium dísztermében.
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető

2021.05.26. - Meghívó végzőseink kollégiumi búcsúztatására

 
 
 
Kérjük végzős diákjainkat, hogy búcsúztató ünnepségünkre - lehetőség szerint - 15 órára érkezzetek, iskolátok ballagási öltözetében. Szállásigényeteket május 31-re és/vagy június 1-re jelezzétek a kollégium e-mail címére május 30-ig. 
 
Kollégium nevelőtestülete

 

2021.05.21. - Szentlélek jöjj közénk!

Akiket a Szentlélek vezet, a boldogság sokféle formáját tapasztalják magukban. Valahányszor jó gondolatunk támad, az a Szentlélek Isten látogatása. A Szentlélekkel mindent valóságos arányaiban látunk: látjuk, milyen nagy a legkisebb tett is, amit Istenért teszünk, és milyen nagy a legkisebb vétek is. Ha nem a Szentlélek vezet, hiába fáradozunk, és bármit teszünk, minden értelmetlen és íztelen. A Szentlélek világosság és erő. Ha erős és világosságos Isten vezet minket, nem tévedhetünk el.
 
Vianney Szent János gondolataival kívánunk
 
 
Áldott, Békés, Kegyelmekben gazdag Pünkösdöt
minden kollégistánknak, munkatársunknak és családjaiknak!
 
 
 
 
 
 

2021.05.21. - Értesítés

Értesítjük leendő diákjainkat, hogy mindazok, akik május 20-ig benyújtották kérelmüket a következő tanévi kollégiumi ellátásra, e-mail-ben értesítést kaptak a kérelmek elbírálásával kapcsolatban. A mai napon számukra postai úton is megküldtük a Felvételi határozatot.
 
 
Jelenleg a kollégiumi felvételi eljárás pótfelvételi időszakában vagyunk, így azoknak a tanulóknak, akik még nem adtak be kérelmet, a beiratkozásig (június 22-23.) lehetőség van erre. Szeretettel várjuk a további jelentkezéseket!
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető

2021.05.20. - Szakköri élményeink: A tavaszi égbolt felfedezése

     
 
A borongós napok után ma estére kiderült az ég. A hét elején már készültünk az első tavaszi észlelésünkre, elterveztük kozmikus túránk útvonalát. A csillagászati és űrkutatási szakkör tagjaival lelkes érdeklődők kíséretében távcsövünkkel kitelepültünk az iskola-kollégium udvarára és napnyugtától számítva több, mint egy óra észlelési időt teljesítettünk. Mindenki hozta magával a telefonját, amelyre letöltöttük a stellarium.org online alkalmazást és máris készen álltunk a navigációra az esti égbolton. Néhány fontos információ a lencsés távcső működéséről és használatáról, majd kezdődhetett az észlelés. A Hold első negyede uralta a dny-i eget az Oroszlán csillagképben. A nyugati horizont felett feltűnt az Ikrek két fényes csillaga a Pollux és a Castor. A Mars bolygó távoli vöröslő fénypontjával háromszöget alkottak. Nem messze tőlük a Szekeres csillagkép Capella csillaga a Marcal-tó felett tündökölt. A sötétedéssel egyre gyakrabban tűntek fel a különböző műholdak, közülük is a Starlink-holdak sorozata és az ISS (Nemzetközi űrállomás) fényes átrepülése a fejünk felett lett az este egyik látványossága. Északon megcsodáltuk a Lant kékesfehéren ragyogó Vega csillagát. A Nagy Medve csillagaitól kiindulva megkerestük a Polarist, a Sarkcsillagot. Sok-sok látnivaló gazdagított bennünket egyetlen óra alatt!
 
     
 
Apor Csillagászati Szakkör

2021.05.07. - Tájékoztatás a kollégiumi ellátásról

Tisztelt Szülők! Kedves Diákjaink!
 
Május 10-től az 5-11. évfolyam számára is megkezdődik ill. folytatódik a jelenléti oktatás. Hálát adunk a Mindenhatónak, hogy a kollégiumba is visszatérhetnek tanítványaink. A közösség újra személyesen megtapasztalható segítő, támogató és együttműködő ereje és hite váljon minden diákunk javára a következő egy hónap tanulmányainak és feladatainak eredményes folytatása és lezárása érdekében. Személyes helytállása mellett mindenkinek legyen a másikhoz is jó szándéka, segítő közreműködése, amint az mindig is jellemezte a kollégium közösségét.
 
Május 9-én, vasárnap  a tanulók 17 órától foglalhatják el a kijelölt szobákat (általában 2 fő/szoba). A szobabeosztásuk a tanév végéig érvényes. Nevelői ügyelet is 17 órától lesz. A kollégiumba a tanulókon és az itt dolgozókon kívül más nem léphet be az érvényben lévő intézményi járványügyi protokoll szerint. A járványügyi szabályok továbbra is érvényben vannak, a beléptetési és beteg ellátási protokoll is eszerint működik. A tanulók úgy állítsák össze a csomagjukat, hogy a tanszerek és az ünnepi egyenruha, tisztálkodási eszközök, saját ágynemű huzat, ágytakaró mellett minden egyéb egy hétre, váltásra legyen elég. Május 10-től a napi étkeztetést is a korábbi rendnek és megrendeléseknek megfelelően biztosítjuk.
 
Ha a tanuló szülői kérésre ebben az évben már nem jön a kollégiumba ki kell jelentkezni.Mivel kollégiumi tanulói jogviszonyról van szó, minden esetben csak a szülő kérheti a megszüntetését. Mi szükséges ehhez?
 
1.Szülői kérvény indoklással a kollégiumi ellátás 2020/2021.tanévi megszüntetésére.
2.A korábban megrendelt étkezések díjbefizetési hátralékának teljesítése. Szükség esetén egyeztetés a gazdasági irodával.
3.Kijelentkezési lap kitöltése és leadása. A dokumentum a csoportvezetőktől kérhető elektronikusan is.
Ezt követően kapnak határozatot a kollégiumi ellátás megszűnéséről.  
 
A kollégium közösségi tereiben és az átadott szobákban minden esetben fertőtlenítő takarítást végeztünk. Kérjük a tanulókat a rend és tisztaság megőrzésére!
 
Felhívjuk a figyelmet, hogy aki a következő 2021/2022. tanévre is szeretne kollégiumi ellátást kérni, a honlapról letölthető felvételi kérelem kitöltésével és visszaküldésével jelezze mihamarabb szándékát a jelentkezési határidő lejárta miatt.
 
A tanév hátralévő részére minden tanulónknak és családjaiknak jó egészséget, szorgalmas tanulmányi munkát és szellemi-lelki gyarapodást kívánunk!
 
 
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető, a kollégium nevelőtestülete nevében
 
 

2021.05.02. - Szentmise az érettségizőkért

     
 
A mai vasárnapon a Szentlélek templomban a 10.30 órai szentmisében mondunk köszönetet végzőseinkért és imádkozunk érettségi vizsgáik eredményességéért. A szentmise a templom facebook-oldalán is követhető élőben. Szeretettel kérjük és reméljük, hogy a kollégisták közül is mind többen be tudnak kapcsolódni a szentmisébe.
 
Szentlélek Istenünk!
„Vagyunk a mára beérett kalász…
Új jövendők eleven kezdete.”
 
     Köszönjük, hogy tanítványaink, akiket ránk bíztak a gondos, jó szülők 4-7 évvel ezelőtt, lakóhelyüknek és családjaiknak értékeit hozták és hordozhatták kollégiumi közösségünkben, mindannyiunkat gazdagítva. Diákéveik alatt szellemi-lelki biztonságban, a személyes gondoskodás áldásai, a tanulmányokban való eredményes előrehaladás lehetőségei között érezhették magukat. Gyakran jöhettek a Te házadba Uram, ahol imádságos lélekkel mondhattak köszönetet, megerősítést kérve, hogy "Jó nekünk itt lenni".
Átélhették és megtapasztalhatták égi Édesanyánkhoz fordulva közbenjárását, Boldog Apor Vilmos vértanú püspökünk égi pártfogását, a befogadó szeretetet, kölcsönös tiszteletet, az egymást segítő jó szándékot, az őszinte barátságot, a keresztény diákhagyományok emberformáló örömteli, kegyelmi pillanatait.
 
     Kérünk Urunk, hogy tanítványaink megerősödve a Szentlélek számtalan ajándékával tanúid és példák lehessenek szép és gazdag áldásoddal kísért életútjukon, családjaikban és közösségeikben, a Te irgalmadban és szeretetedben megmaradva és bízva!
Ábrahám Csaba, intézményegység vezető a kollégium nevelőtestülete nevében
 
 
 

2021.05.02. - Anyák napjára

 
 
     Szeretettel kívánunk jó egészséget és áldott, boldog életet minden kedves édesanyának, nagymamának Anyák napja alkalmából. Néhány hálával telt gondolat, idézet és imádság mindazért, ahogyan értünk élnek, amit értünk tesznek. (Kollégium nevelőtestülete)
 
 
Dsida Jenő: Hálaadás (Részlet)
 
Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat.
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel,
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restell.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad,
Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este
imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.
Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban
itt e földön senki sem szerethet jobban! –
Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
Istenem köszönöm az édesanyámat!
 
     Istenünk, köszönjük Neked édesanyánkat. Áldd meg a Szűzanya áldásával a világ összes asszonyát, hogy az édesanyai szív áldásaival tudjanak felnőni nemzedékek a Te nagyobb dicsőségedre.
 
Ne feledkezzünk meg Égi Édesanyánk, a Szűzanya köszöntéséről sem az Ő hónapjában.
 
 
 
     Drága gyermekek, édesanyai szeretettel hívlak benneteket, hogy tiszta és nyitott szívvel, teljes bizalommal válaszoljatok Fiam nagy szeretetére. Én ismerem hatalmas szeretetét. Én hordoztam őt magamban – ostyát a szívemben, a világ világosságát és szeretetét. Gyermekeim, hozzátok fordulásom is a Mennyei Atya szeretetének és gyengédségének jele, egy nagy mosoly telve Fiam szeretetével, meghívás az örök életre. Fiam vére irántatok való szeretetből ontatott ki, ez a drága vér a ti üdvösségetekért, örök életetekért. A Mennyei Atya az embert örök boldogságra teremtette. Lehetetlen, hogy ti, akik ismeritek Fiam szeretetét, és akik őt követitek, meghaljatok. Az élet győzött, Fiam él. Ezért gyermekeim, szeretetem apostolai, az imádság mutasson utat és módot Fiam szeretetének terjesztésére, az ima legmagasztosabb formájában. Gyermekeim, amikor Fiam igéje szerint próbáltok élni, akkor imádkoztok. Amikor szeretitek azokat az embereket, akikkel találkoztok, Fiam szeretetét terjesztitek. A szeretet az, ami kinyitja a Mennyország ajtaját. Gyermekeim, kezdettől fogva imádkoztam az egyházért. Ezért titeket is, szeretetem apostolait arra hívlak, hogy imádkozzatok az egyházért és szolgáiért, azokért, akiket Fiam meghívott. Köszönöm nektek. (Medjugorje, 2019.május 2., a Szűzanya üzenetéből)
 
Hogyha minden csillag csupa gyémánt volna,
minden tavaszi rügy legtisztább gyöngy volna:
kamatnak is kevés, nagyon kevés volna. 
Hogyha minden folyó lelkemen átfolyna
s ezer hála-malom csak zsoltárt mormolna,
az én köszönetem így is kevés volna.
Hogyha a föld minden színmézét átadom,
az ő édességét meg nem hálálhatom.
 
Mécs László
 
 

2021.04.30. - Emlékeztető a végzős kollégistáknak

Május 2-től a végzősök visszatérhetnek a kollégiumba az írásbeli vizsgáik idejére. A kollégiumi ellátás igényének felmérése ezen a héten megtörtént. Szeretettel várjuk vissza mindazokat, akik az érettségi vizsgák idején intézményünkben kértek ellátást. Vasárnap este 18 órától foglalhatják el szobáikat a tanulók az előzetes beosztás szerint. A szobabeosztásuk a 2.hétre is érvényes. Nevelői ügyelet szintén 18 órától lesz. A közoktatási és köznevelési intézményekre és működésükre vonatkozó járványügyi szabályok és kollégiumunk járványhelyzeti protokollja továbbra is érvényben vannak, kérjük azoknak maradéktalanul a figyelembe vételét és betartását.
 
A visszatérőknek és a korábban kijelentkezett végzős kollégistáinknak egyaránt szívből kívánunk jó egészséget és eredményes érettségi vizsgákat!
 
A vizsgákat követően pedig - május végén -, ha az aktuális rendelkezések ezt lehetővé teszik, szeretnénk mindenkitől személyesen elköszönni. A búcsúzás időpontjáról külön Meghívóval fogjuk tanítványainkat értesíteni.
 
Kollégium nevelőtestülete
 
 

2021.04.22. - Fenntarthatóság hete - Föld napja

     Kollégiumunkban ezen a héten is és a tanév minden hetében foglalkozunk közvetlen környezetünk, lakóhelyünk, az ország és a világ fenntarthatóvá tételével, a klímaváltozás jelenségeivel, a globális környezeti változások negatív hatásainak mérséklésével, fenntarthatósági megoldásokkal. A teremtésvédelmi tematikus foglalkozások keretében diákjaink kis csoportokban ismerhetik meg a környezetvédelem, az ember és a természeti környezet együttélésének és egymásra hatásának alapvető folyamatait, az egyéni és a csoportos klímavédelmi tevékenységek eredményeit, jótékony hatásait. Beszámolhatnak és megoszthatják egymás között településük, lakóhelyük környezetvédelmi problémáit, azok megelőzősének és megoldásának mindenki számára megvalósítható módszereit, hétköznapi gyakorlatait a tudatos vásárlástól, az energiatakarékosságon keresztül, a szelektív hulladékkezelésig. Teszteket, felméréseket tölthetnek ki, hogy ismereteiket próbára tegyék és tudatosan gondolkodjanak el környezetük változásaival kapcsolatban. Ezeken a foglalkozásokon keresztül megismerhetik a teremtett világ megóvására tett próbálkozásokat, a felelősségteljes környezetgazdálkodást, az emberi élet számára is nélkülözhetetlen levegő, víz, talaj tisztaságának megőrzését. Ismeretterjesztő filmeken, kutatásokon keresztül közelebb hozzuk a tanulókhoz a Föld számos térségét, ahol más és más hatások érik az embereket pl. a globális felmelegedéssel kapcsolatban.
      Meghirdettünk egy fotópályázatot is a környezetvédelem jó gyakorlataival kapcsolatban a kollégisták között az alábbi témákban: 1.Megújuló energia használata 2.Fenntartható hulladékgazdálkodás 3.Természeti környezet megújítása 4.Fényszennyezés csökkentése 5.Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz 6.Biogazdálkodás, biokertek, közösségi kertek.
(Ábrahám Csaba, teremtésvédelmi felelős)
 
A felhasznált képek forrása: www.google.hu
 
A kép forrása: www.magyarmezogazdasag.hu

2021.04.12. - Emlékeztetők

 A Magyar Közlöny 2021/61. számában jelent meg: A Kormány 167/2021. (IV. 9.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során az érettségi vizsgák 2021. május–júniusi vizsgaidőszakban történő megszervezéséről, valamint egyes köznevelést érintő eltérő szabályokról.
A köznevelési intézményekben és a szakképző intézményekben rendes oktatásra történő visszatérésről és óvodákban elrendelt rendkívüli szünet megszüntetésről szóló 145/2021. (III. 27.) Korm. rendelet alapján:
(3) A köznevelési és a szakképző intézmények 9. és magasabb évfolyamai 2021. május 10. napjától rendes munkarendben működnek.
A fentiek szerint a középiskolai kollégiumokban is május 10-vel kezdődhet újra – jelen rendelkezés szerint – a jelenléti nevelés-oktatás. Az újrakezdés részleteiről a későbbiekben adunk tájékoztatást.
 
Végzőseink tájékoztatást, értesítést kaptak/kapnak az idei érettségi vizsgaszervezésről és lebonyolításról ill. a Magyar Közlöny fenti számából tájékozódhatnak róla.
 
A kollégium következő tanévére vonatkozó felvételi jelentkezés határideje: 2021.április 30. a korábbi aktualitásokban megfogalmazott feltételekkel. A felvételivel kapcsolatos kérdéseiket jelenlegi és leendő tanulóink is az e.kollapor@gmail.com címre küldhetik el.
 
 
 
 

2021.04.11. - A költészet napjára

 
 
 
   A kollégiumi nevelésben kezdetektől fogva, több mint negyedszázada fontos, egyfajta küldetés számunkra a magyar irodalom, ezen belül is a költészet gyöngyszemeinek, líránk tanúságtevőinek bemutatása, megismertetése és megszerettetése. Számtalan példája van elkötelezettségünk megvalósulásának. Nemzeti ünnepeink irodalmi összeállításai, műsorai. Egyházi ünnepköreinkben felhasznált és idézett költemények. Kollégiumi hagyományaink (évnyitók, ballagások, évzárók) rendszeres szereplői a diákok vagy a nevelők által közvetített, idézett költemények. Szavalóversenyeink házon belül és kívül. Kollégistáink szép és értékes eredményeket értek el a városi és megyei kollégiumi szavalóversenyeken az elmúlt több mint másfél évtizedben évről-évre. Irodalmi műveltségi vetélkedőink, ahol diákjaink olvasottságát, érdeklődését kísérhetjük figyelemmel, megmutatva tudásukat. A költészet napjához kapcsolódó irodalmi estjeink, teaházaink kedvelt helyszínei voltak korábban is a költemények felolvasásának, megosztásának, közös beszélgetéseknek. Irodalmi szakköreink, amelyeket éveken keresztül látogathattak tanulóink, ahol sokaknak tehetsége, érdeklődése mutatkozott meg. A kollégium hirdetőtábláján pedig hónapról-hónapra kísérik versek a jeles napokat és a hétköznapokat egyaránt. Többen versírással is foglalkoztak, műveik a kollégiumi újságban is megjelentek.  
 
Vass Gergely: A világgal kibékülni
 
Meglátni,
Megismerni,
Megkedvelni,
Megszeretni,
Boldogan nevetni,
Majd lassan feladni,
Magányosan szenvedni,
Könnyek közt feledni,
Újjászületni,
Szabaddá lenni,
S újra csak rabnak lenni,
                                              Láncot törni s újra felállni,                                              
Továbblépni,
Tisztán látni,
Reménykedve próbálkozni,
Néha-néha fohászkodni,
Máskor csak megnyugodni,
Minden rosszat elfeledni,
Végül mindig mosolyogni,
A világgal kibékülni.
 
 
     Ebben az évben a digitális kollégiumi nevelés keretei között, alkalmazkodva lehetőségeinkhez, a csoportfoglalkozásokon és itt a honlapunkon szeretettel osztjuk meg irodalom kedvelő diákjainknak és az érdeklődőknek összeállításunkat a költészetről, hagyományairól és kortárs látásmódjáról. Az irodalmi művek csokorba foglalása Demeter-Szabó Judit tanárnő munkája.
 
 
 
Intézményegység vezető, a kollégium nevelőtestülete nevében
 
 
 

2021.04.07. - Felvételi kérelem a 2021-2022. tanévre

Kérjük, hogy régi és leendő tanulóink az alábbi dokumentumot töltsék le, majd kitöltve és aláírva szíveskedjenek e-mail címünkre  - e.kollapor@gmail.com - visszaküldeni 2021. április 30-ig.
További részletek a korábbi Felvételi tájékoztatóban.
 
 
 

2021.04.02. - Húsvét Apor Vilmos püspök gondolataival

   
Apor Vilmos győri püspök 
 
    Megyésfőpásztorunkat csak rövid négy évig mondhattuk magunkénak. De ez a rövid idő is teljesen elég volt ahhoz, hogy nemes alakját kitörölhetetlenül rajzolja bele mindannyiunk szívébe. […] a tiszta, nyílt tekintetet, amelyből lelkének harmóniája, jellemének kristályos szépsége sugárzott, […] mélyzengésű hangját, amely mindig csak buzdított, bátorított és vígasztalt, […] a szeretetet és jóságot, mely egész lényén elömlött s mely első pillanatra bizalommal töltötte el a szíveket.
Erkölcsi bátorságát különösen azokban az időkben mutatta meg, amikor sok ártatlannak igazságtalan és embertelen üldöztetését látta. […] És ugyanezzel a bátorsággal állott ki nagypénteken is a rábízottak védelmében és ezzel a tántoríthatatlan bátor lelkülettel adta oda értük életét.
(Részletek Pokorni Miklós káptalani helynök leveléből 1945. április 10-án.)
 
    A következő gondolatok 1941-1944 között Apor Vilmos püspök nagyböjti és húsvéti igehirdetéseiből, elmélkedéseiből származnak és ma is útmutatást adnak, lelki megerősítésül szolgálnak Jézus Krisztus szenvedésének és feltámadásának örök érvényű tanúságaként.
 
 
[…] A gyengéket és védteleneket a Püspökvár pincéjében menekítő püspök védelmezően a rájuk törő katonák elé lépett távozásra szólítva fel őket. Ekkor érték a halálos sebet ejtő lövések. Súlyos sebesülésével kórházba szállították és azonnal megoperálták, de állapota válságosra fordult. 
 
  
Forrás: www.google.hu
 
1945. április 2-án Húsvétvasárnap hajnal Győr püspöke hazaindult az örökkévalóságba. Húsvéthétfőn hajnali egy órakor Vilmos püspök életét, mint szépséges áldozati ajándékot, odahelyezte a Bárány trónusa elé.
 
Boldog Apor Vilmos vértanú püspök könyörögj és járj közben értünk a Feltámadott Krisztus irgalmáért és szeretetéért!
 
 
 
 
 
 
Tanítványainknak, családjaiknak és minden munkatársunknak Áldott és Kegyelmekben gazdag, a Feltámadás fényében örömteli Húsvétot kívánunk!
 
 
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető, a kollégium nevelőtestülete nevében
 
 
 

« 1 | 2 | 3 »