Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Kollégiumi étkezés
......................................
 
 
Jubileumi kiadvány

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

KEOP pályázat - Apor Alapítvány
Adónk 1%-a

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

 

Aktualitások
Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

Archívum


« első ... 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 ... utolsó »

2020.05.06. - Műveltségi vetélkedők a kollégiumban

 
Hagyományos műveltségi vetélkedőinket a második félévben (február, március) is megrendeztük a kollégium tanulói körében. Az egyfordulós háziversenyeken szép számmal vettek részt érdeklődő diákjaink. Lehetőséget kaphattak egyéni, csapat kategóriákban, de páros megmérettetésben is. Az alábbi szép eredmények születtek:
 
Történelem műveltségi csapatvetélkedő
 
1.helyezett: az Apor 1.csapata
 
Hanzsér Ákos (11.o), Lang Gergely (10.o), Vass Anatol Botond (11.o)
 
2.helyezett: a Págisz 1.csapata és az Apor 2.csapata
 
Kató Martin (12.o), Marák Levente (12.o), Pető Gergely (12.o) a Págisz tanulói
 
Fodor Márton (7.o), Hegedüs Áron (9.o), Varjas Ákos (10.o) az Apor tanulói
 
3.helyezett: az Apor 3.csapata
 
Horváth Luca (9.o), Inhauzer Réka (8.o), Foki Anna (9.o)
 
Minden résztvevő tanulónak köszönjük az eredményes részvételt a győzteseknek pedig szívből gratulálunk! A nyereményeket későbbi időpontban vehetik át.
 
Köszönjük Lakner Katalin tanárnő szervező és értékelő munkáját.
 
Kollégiumi szavalóverseny
 
1.helyezett. Ulrich Anna Csenge (12.o)
 
2. helyezett: Kovács Laura (11.o)
 
3.helyezett: Pomichal Jolán (10.o)
 
4.helyezett:Wágner Dávid (11.o)
 
 
 
A verseny résztvevőinek köszönjük értékes szavalataikat, a győzteseknek szeretettel gratulálunk! A nyereményeket későbbi időpontban vehetik át.
 
Köszönjük Demeter-Szabó Judit tanárnő szervező és értékelő munkáját.
 
Angol műveltségi páros vetélkedő
 
1.helyezett: az Apor 1.csapata
 
Rohály Boglárka (11.o), Kovács Ráhel (11.o)
2.helyezett: a Krúdy 1.csapata
 
Varga Médea (10.o), Németh Anna Júlia (12.o)
3.helyezett: az Apor 2.csapata
 
Nagy Nelli (10.o), Penk Dóra (10.o)
 
4.helyezett: a Czuczor 1.csapata és az Apor 3.csapata
 
Barabás Anna (11.o), Xeravits Villő Sára (11.o) a Czuczorból
Szammer Barnabás (12.o), Szele Zsolt (11.o) az Aporból
 
A nyertesek mellett köszönjük mindenkinek az eredményes versenyzést, a helyezetteknek szeretettel gratulálunk! A nyereményeket később vehetik át.
 
Köszönjük Győri Krisztina tanárnő szervező és értékelő munkáját.
 

2020.04.27. - Kollégiumi levél érettségizőinknek

„Az életnek nagyon jó ízt ad, ha fel tudod fedezni a létezés megannyi ajándékát, Isten
sokrétű csodáit magad körül, a természetben, másokban és önmagadban is. Aztán meríts a
hit vizéből! A legerősebb boldogságforrás a boldogság maga: Isten.”
(Részlet a tanév első leveléből)
 
 
Kedves Végzőseink!
 
2019 augusztusában mindannyian megkaptátok utolsó középiskolai tanévetekre szólókollégiumi tájékoztató levelünket. A 2014-2020-as évek között három, négy vagy hat évig minden évben így vártunk vissza benneteket. Olyan szeretettel írtuk és küldtük, mint minden évben, de felétek, végzősök felé az idei tanév fenti üzenete különösen értékes útravaló lett, mert akkor még nem is sejtettük, hogy ez az év különleges lesz, nemcsak számotokra, hanem mindannyiunk, az ország, Európa és a világ számára is. Történelmi időbe vezetett bennünket az élet, melynek részei, részesei lettünk függetlenül hova tartozásunktól, életkorunktól, akaratunktól. Egyikünk sem élt át hasonlóan bonyolult, nehéz, de ugyanakkor tanulságos és reménnyel teli időszakot. Napról-napra tervezzük az életünket, de hitünk és tudásunk erejével keressük a jó és igaz utat a holnaphoz, a jövőnkhöz.
 
Most tanulmányaitok az utolsó szorgalmi héttel lezárulnak a középiskolában. Ideje van megállni egy pillanatra, egy gondolatra, rövid visszatekintésre. Mérlegre tennünk veletek együtt az elmúlt tanulmányi és közösségi éveket. Mit adtak hozzá életünkhöz? Mit tettünk  hozzá mi közösségünk életéhez? Hogyan váltunk felnőtté az iskolai-kollégiumi évek során? Miként tanultuk meg az együttműködés, a közös gondolkodás, a magamra és másokra figyelés gyakorlatait? Mi módon tapasztaltuk meg a segítés, a segítség elfogadásának útjait, alkalmait? Tudtunk-e időnkkel jól gazdálkodni, vigyázni rá, megosztani? Volt-e alkalmunk örülni egymásnak, sikereinknek, céljaink megvalósulásának? Egy-egy próbatétel vagy konfliktus megoldásának és feloldásának? Vannak-e élményeink komikus, vidám vagy megható élethelyzetekről, amik a szobatársakkal vagy a barátokkal adódtak? Megtaláltuk-e a közös hangot, a közös nyelvet, a közös értékeket ahhoz, hogy előre tekinthessünk, bizakodhassunk, bátorítsunk vagy megszelídítsünk másokat? Elegendő volt-e önuralmunk a nehéz helyzetekben, amikor sikertelenségünk vagy érzelmi konfliktusunk miatt elvesztettük szívünk és lelkünk békéjét, türelmünket? Hogyan merítettünk erőt a biztató folytatáshoz, a tanulmányi vagy érzelmi mélypontokból a kilábaláshoz? Kitől kaptunk segítséget tudásunk és a lelkünk megerősítésére és gazdagítására? Hogyan éltük meg a Jóisten gondoskodó szeretetét a hétköznapi életünkben? Éreztük-e ajándékait, miként gazdagított bennünket emberségünkben, az ünnepeinkben? Mivel erősített meg szép hagyományaink és lelki eseményeink által? Milyen lelkülettel fogadtuk a nevelőinkkel való napi találkozásainkat, közös feladatainkat, erőfeszítéseinket vagy közösségi élményeinket? Ha megnézitek az elmúlt évek fotóit, közös pillanatait, felidézitek szép emlékeit, sok választ kaptok a fentiekre, de a legfontosabb válaszokat a szívetek-lelketek mélyén keressétek.
 
A mai napot éves naptárunkban ünnepnapnak szántuk, terveztük. A ti ünnepeteknek, diák és nevelői közösségünk ünnepének. Elköszönni tőletek, hálát adni értetek és veletek, visszaidézni elmúlt éveitek boldog és felemelő, ünnepi és vidám pillanatait. Végig ballagni veletek a kollégium ismerős, de hamarosan elengedő falai, folyosói, szobái között, ahol fiatalabb társaitok állnak sorfalat mosolygó, biztató tekintettel vagy könnyes szemekkel. Ünneplőbe öltözni és ünnepi díszbe öltöztetni a kollégium otthonos környezetét: virágos ajtókkal, ablakokkal, díszteremmel. Intézményünk zászlaját - ami névadónk Boldog Apor Vilmos vértanú püspökünk és égi pártfogónk áldását közvetíti -, amelyről oly sokak nevét megőrző ballagási szalagok integetnek és amelyen reméljük majd a tiétek is elfoglalja méltó helyét, ezt a zászlót átadni az utódoknak, rájuk bízni a jövőt, a közösség lelkét, a jó példa, az összefogás lelkét. Meghallgatni a búcsúztató és búcsúzó szavakat, amelyek üzenetként íródnak a kollégium és minden diákja, tanára láthatatlan emlékkönyvébe. Szívből szóló énekekkel, verssel, imádsággal köszönteni benneteket, megerősítve szívetek és lelketek készülődését és emlékeitek, emléketek maradását. Nyitott lélekkel fogadni Ferenc atya áldását és útravaló szeretetfohászát. Megosztani ünneplő közösségünkkel azokat a nemes gondolatokat, amelyeket itt hagytok nekünk tanúságul. Átadni jelképes ajándékainkat a virág és a batyu mellé, amit kezetekben tartotok, dicséreteinket és jókívánságainkat, amelyek nem csak az érettségi vizsgákra, hanem az egész életre szólnak. Hálát adni értetek a Himnusz hangjaival. Hagyományaink szerint ezen a napon megülni közös vacsoránkat még egyszer együtt, egy közösségben. Este pedig meghallgatni szerenádotokat, amit diáktársaitoknak, nevelőiteknek adtok búcsúzóul. Megköszönni szüleiteknek, hogy bizalommal bíztak ránk
benneteket és azért, hogy velünk együtt minden tőlük telhetőt megtettek értetek.
 
Köszönetet mondani intézményünk fenntartójának, a  Győr Egyházmegyének és az Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítványának intézményegységünk működési feltételeiért, a mindenkori iskolavezetésnek, lelki vezetőnknek, nevelőknek és munkatársainknak a támogató, gondoskodó szeretetért és áldozatért.
 
A kollégiumi ballagás programját hetek óta folyamatosan szerveztük. Az élet másik forgatókönyvet írt, ami arra késztet bennünket, hogy elfogadva a jelenlegi helyzet korlátait és megváltozott munkarendjét, arra törekedjünk, hogy most az eredményes érettségi felkészülésetekre figyelve, minden lehetőségünk szerint az iskolátok mellett mi is segítsünk benneteket és biztassunk, hogy jövőtöket, a Gondviselés útjain járva bátran tervezzétek és szervezzétek. Ma és holnap egyaránt számíthattok ránk és támogatásunkra, imáinkra. Reméljük, együttesen meg tudjuk keresni és találni annak lehetőségét, hogy a tervezett búcsúztatásotok méltó módon és keretek között megvalósulhasson. Adjon a Jóisten ehhez és a következő hetekhez, mindannyiunk számára és mindenekelőtt tinéktek elegendő erőt, hitet, szép eredményeket és jó egészséget!
 
Boldogasszony Anyánk! Légy velünk, hogy Jézusra figyelő, egymást szerető emberek
közösségévé lehessünk! Ne aggodalmaskodjunk, hanem menjünk előre a mindennapok
keresztútján, és tegyük meg a szeretet ezernyi apró gesztusát.”
/Zarándok ima részlete/
 
Első közös emlékünk a 2016 évi gólyatábor
 
 
 
Szeretettel: a kollégium nevelőtestülete nevében
Ábrahám Csaba, intézményegység vezető

2020.04.24. - Heti kollégiumi tájékoztató

„Ha valóban szeretni akarok, törődnöm kell a többi emberrel: figyelmesen, együtt érzően, találékonyan. Először is a közelemben élő, gondoskodásomra bízott emberekkel kell törődnöm, akikkel egy fedél alatt lakom, akikkel nap mint nap dolgozok, akikkel közös az életutam. A másokkal való törődés a találékony szeretet gyümölcse. Nehezünkre eshet, de csodálatos ajándékok járnak vele. Elevenséget és színt hoz az életünkbe. Olykor pedig a boldog pillanatokban felmérhetetlen hálával tölt el … ízelítő a mennyországból.” (Phil Bosmans)
 
Tisztelt Szülők! Kedves Diákjaink!
 
Hatodik hetünket zárjuk a digitális oktatás és nevelés kezdete óta. Bízunk benne, hogy minden tanulónknak a húsvéti szünetet követően sikerült újra felvennie a korábbi hetekben jól kialakított otthoni napi életritmust azzal a működő napirenddel, ami eredményes és szorgalmas felkészüléseteket és folyamatos egyéni haladásotokat szolgálja. Fontos, hogy ebben az életvezetésben legyen a tanulmányi munka mellett elegendő idő a családban a segítésre, amint a fiataljaink számíthatnak a szülők támogatására, úgy a szülőknek is jól esik, ha számíthatnak a házi munkában, a közös tevékenységekben rájuk. Jusson idő az értékes pihenésre is. A kölcsönösség, az egymásra figyelés, az otthoni feladatok megosztása, az egymás iránti szeretetünk megerősítése, a biztatás, az együttműködés, a másik meghallgatása és megértése, olyan pillanatok közös megélése, ami jókedvünket és reményünket megőrzi, nélkülözhetetlenek és érzékenyítenek bennünket egymás iránt.
 
Kedves Diákok! Úgy gondoljuk és jó „látni”, hogy mindenki szívvel-lélekkel teszi a dolgát és igyekszik a tőle telhető legjobbat kihozni jelen helyzetünkből. Különösen is sokat gondolunk végzőseinkre, akikre ez az idő többlet feladatokat is ró, de bízunk benne, hogy az elmúlt években annyi pozitív tapasztalatot, ismeretet és közösségi-lelki élményt gyűjtöttetek, ami minden igyekezetet gyümölcsözővé tehet.
 
Kedves Szülők! Hálásan köszönjük, hogy megnövekedett teendőik és a jelenünk kihívásai mellett is gyermekeink előmenetelében, szellemi és lelki kondíciójának megtartásában sok-sok türelemmel és szeretettel, odaadóan részt vesznek. Tisztelettel köszönjük kollégáinknak, nevelőinknek, hogy kezdettől fogva – így ezen a héten is – fenntartják, lehetőségeik szerint fejlesztik diákjainkkal a tanulmányi és közösségi-nevelési kapcsolatokat, informális csatornákat, megoszthatóvá teszik a közösen megoldandó kérdéseket, igyekeznek válaszokat adni az egyéni problémafelvetésekre, lelki segítséget nyújtanak és ápolják kollégiumi közösségünk hagyományait. Szülők, tanulók és nevelők közös munkájának tapasztalatai, kölcsönös jó szándéka és egymás iránti bizalma, felelősségvállalása eredményezhetik a reményt számunkra az újra találkozásra, amikor ismét élettel telik meg a kollégium.
 
Ezen a héten a napi felkészülés, tanulmányi támogatás mellett csoportfoglalkozásaink erősíthették közösségeinket, gazdagíthatták véleményformálásunkat és ismereteinket. Szakköreinkben a korábbiaknak megfelelően folytathatták tovább tanítványaink a szellemi kalandozásokat, gyarapíthatták érdeklődésüket. Keddi közös imádságunk Istennel és egymással való lelki kötődésünk gazdagítására is szolgált. Meghirdettünk egy felhívást a szép magyar tájakról készült fotók beküldésére, amit egy galériában szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy a két hete kiírt irodalmi műveltségi vetélkedőben is többen érdekeltek voltak. Az eredményeket hamarosan megosztjuk veletek. Szépen sorban, rendben érkeznek a jövő tanévi felvételi jelentkezések, köszönjük az ismételt bizalmat és kérjük, figyeljünk a határidőre. Közreműködésüket megköszönve megtörtént az érettségiző kollégisták tanév végi felmérése, hiszen a következő hetük a szorgalmi időszak zárását jelenti. Mindazon végzősök számára, akik a mai napig jelezték igényüket, az érettségi vizsganapokra – a jelenleg fennálló járványügyi veszélyhelyzet biztonsági szabályait figyelembe véve és megtartva – kollégiumi ügyeletet (szállást, ebéd és vacsora étkezést, nevelői ügyeletet) szervezünk.
 
Minden tanulónknak és a családoknak jó egészséget, szép hétvégét kívánunk!
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető a kollégium nevelőtestülete nevében
 

2020.04.24. - Étkezés átutalási határidő

 
 
Felhívjuk a Tisztelt Szülők figyelmét, hogy a
márciusi kollégiumi étkezés átutalásának határideje április 30-án lejár.
 
Kérjük,szíveskedjenek ellenőrizni, hogy átutalásuk rendben megtörtént!
Információ kérhető a 06/96 514-286-os telefonszámon.
 
  Köszönjük  az együttműködést,hogy sok teendőjük közepette is követik
és közreműködnek határidős feladataink teljesítésében.

2020.04.23. - Felvételi jelentkezés a kollégiumba a 2020/2021. tanévre

Tisztelt Szülők! Kedves Jelenlegi és Leendő Tanulóink!
 
A kollégiumi felvétel egy tanévre szól. A kollégium 2020/2021. tanévére szóló felvételi eljárás menete a következő:
 
Jelenlegi kollégistáink esetében kérjük, hogy a mellékelt Felvételi jelentkezési lapot szíveskedjenek letölteni, a szülőkkel aláíratni majd a kollégium e-mail címére elektronikusan visszaküldeni csatolt file-ban.
 
Beküldési határidő: 2020.április 24.
 
A felvételi határozatokról május 15-ig minden tanulót értesítünk.
 
Új tanulóink esetében kérjük, hogy a mellékelt Felvételi jelentkezési lapot szíveskedjenek letölteni, a szülőkkel aláíratni majd a kollégium e-mail címére visszaküldeni elektronikusan, csatolt file-ban. Kérjük, csatolják még az iskolai felvételi határozat másolatát és a diákigazolvány másolatát, valamint lehetőség szerint, a nem egyházi iskolába felvételt nyertek lelkipásztori ajánlást.
 
Beküldési határidő: 2020.május 15.
 
A hagyományos felvételi találkozót az új tanulókkal május 15-re terveztük. A jelenlegi veszélyhelyzet meghosszabbítása esetén ez a személyes találkozó későbbi időpontban lesz megtartva. A felvételi határozatokról május 31-ig minden tanulót értesítünk.
 
Minden tanulónknak további eredményes otthoni tanulást, az egész családnak jó egészséget kívánunk!
 
Ábrahám Csaba intézményegység-vezető
 

2020.04.21. - Szép magyar tájaink

Kedves Diákjaink és Kollégáink!
 
A fenntarthatósági héten, a Föld napja alkalmából felhívjuk diákjaink és kollégáink figyelmét, hogy osszuk meg egymással azokat a magyarországi természeti szépségeket, szép tájakat, amelyeket korábban szerte az országban fotóztunk és szívesen közzé tennénk mások örömére, a teremtés alkotásai, a természet iránti tiszteletünk jeleként.
 
Aki szeretne részt venni ezen a virtuális kiállításon kérjük, hogy a családi fényképtárban található digitális fotók közül maximum
 
3 db tájfotót, csatolt fájlban küldjön be JPEG-formátumban
az aporkoll@freemail.hu e-mail címre 2020.április 26-ig.
Kérjük a fotókhoz mellékelni a hely nevét, ahol készült!
 

2020.04.08. - Húsvéti gondolatok

 
Kedves Szülők, Diákjaink és Munkatársaink!
 
Minden diákunknak, szeretett családjaiknak és munkatársainknak kegyelmekben gazdag készületet a nagyhéten és a Feltámadás örömhírével Áldott, Békés, Szent Húsvétot kívánunk Kempis Tamás gondolataival:
 
      Krisztus szavára hallgatni kellemes; mindenkit üdvözít, ha engedelmeskedik neki. Krisztus szeretete a szív gyönyörűsége, a lélek paradicsoma…A buzgó imádság eredménye, hogy a szív egyesül Istennel, a Szentlélek erejével. … A lélek legszebb elmélkedése a Krisztus szenvedésére való emlékezés. Aki Jézus szent sebeiről naponként elmélkedik, az saját lelke sebeit gyógyítja… Aki elűzi a lelki kábultságot és ismét buzgólkodni kezd, lélekben új húsvétot ünnepel Jézussal, és alleluját énekel vele… Dicsérd lelkem hűségesen Megváltódat, aki téged megmentett az örök haláltól szenvedésével az áldott keresztfán… Magasztald pártfogódat, aki téged megóvott annyi veszélytől és bűntől. Hirdesd jótevőd dicséretét, aki annyi jótéteménnyel halmozott el, … mindennap új ajándékkal jön el hozzád is az oltáron, amelyen a legfölségesebb ajándékot, önmagát nyújtja, hogy egyesüljön veled. Nem vár tőled mindezért semmi mást, hiszen olyan kedves, csak azt, hogy őt tisztán és egész lényeddel önmagáért szeresd és magasztald. Krisztusért hordozzuk kölcsönösen terhünket, imádkozzunk szeretettel egymásért, mert csak így él bennünk Isten és mi Istenben. Szeretettel lépett Isten a világba, és szeretettel vezeti vissza az embert az égbe. Szeretettől indítva szállt le Krisztus a bűnös emberhez, a kereszt gyalázatát is szeretettel viselve tért vissza az Atya jobbjára, s adta az embernek a legnagyobb méltóságot.
 
    
 
 
 
Nagy volt a kő: de elseperte/ az élő Szó, mely újra támadt/
a megölt Ige teteméből,/ hogy legyen béke és bocsánat.
(Békés Gellért: Húsvét/részlet) 
 
Szeretettel a kollégium nevében: Ábrahám Csaba intézményegység vezető
 

2020.04.03. - Kollégiumi tájékoztató

A kölcsönös szeretet boldogság: „Onnan tudják majd, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást” (Jn 13,35) Uram add meg nekünk, hogy mind több örömet szerezhessünk családjainknak és felebarátainknak!
(Boldog Calcuttai Teréz anya nyomán)
 
Kedves Tanítványaink! Kedves Szülők!
 
Harmadik otthoni hetünk zárásához érkeztünk. Mindenkinek nagyon köszönjük egész heti együttműködését a nevelő kollégáimmal. Köszönjük a szülők áldozatos odafigyelését és a gondoskodást, amivel a tanulóknak megfelelő otthoni környezetet biztosítanak a nyugodt és eredményes tanulmányokhoz. Bár a kollégiumi nevelés és közösség értéke éppen a személyességben, a jelenlétben van, de mégis remélem, hogy ez az újfajta összefogás sokunk számára újabb és más jellegű lehetőségek, módszerek, ötletek valóra váltása, megerősödése lehet. Gyakorlottá és magabiztosabbá tehet bennünket a változatos digitális kommunikációban és technikák használatában. Köszönet és elismerés minden tanulónak, hogy az átállásban nyitottak, érzékenyek, kreatívak és együttműködőek voltatok és igyekeztek kéréseiteket, kérdéseiteket megosztani a nevelőkkel. Figyelemmel kísérve otthoni munkátokat, a nehézségek ellenére (technikai, napirend-szervezés, közvetlen tanulmányi támogatás elérése) úgy érezzük, hogy jól helytálltok a napi feladatokban és nyitottak vagytok a tanulmányi információk átadásában-átvételében, gratulálunk a szorgalmatokhoz és az akaraterőhöz. A Bölcsesség és a Jó tanács Lelke legyen veletek a továbbiakban is! Bátran kérjétek a következő időszakban is a segítségünket! Legyen természetes számotokra, hogy mellettetek vagyunk, elérhetőek vagyunk! Köszönöm, hogy lelkiekben, imádságban is együtt lehetünk, bízva a Mindenható gondviselő szeretetében.
 
             A következő hét munkarendje az igazgató úr által megadott tájékoztatóban (honlap, e-napló üzenetek) foglaltaknak megfelelően, az iskolák tanrendjének megfelelően, ahhoz alkalmazkodva történik a kollégiumban is. Mivel a lelkigyakorlatok (tanulói, dolgozói) elmaradnak, ezért a tanítási rendhez igazodva a kollégiumi rend a következő:
 
2020.04.06.,hétfő
Digitális tanrend, a kollégiumi tanulószobákon, a tanulókat a szokásos módon és formában segítjük, támogatjuk a tanulásban.
 
2020.04.07.,kedd
Digitális tanrend, a tanulók ezen a napon utaznának haza a kollégiumból a tanítási rend szerint. A nevelők ezen a napon köszönnek el a tavaszi szünetre mindenkitől.
 
 
2020.04.08. - 2020.04.14. Húsvéti/tavaszi szünet
 
2020.04.15.,szerda
Digitális tanrend, az újbóli kapcsolat felvétel, a kollégiumi foglalkozási rend a heti rendnek megfelelően folytatódik.
 
A Virágvasárnappal ránk köszönő idei Nagyhétre Mindenkinek, családjaitokkal együtt kegyelmekben gazdag napokat kívánunk!
 
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető és a kollégium nevelőtestülete
 

2020.04.02. - Műveltségi vetélkedő

 Kedves Kollégista Diákok!
 
 A kialakult helyzetre tekintettel, műveltségi vetélkedőinket is az online térbe helyezzük át,
továbbra is számítva lelkes részvételetekre.
Ugyanitt fog majd sorkerülni az eddigi megmérettetések eredményhirdetéseire is.
 
Remélem sikerrel oldottátok meg az elmúlt hetek sokszor fárasztó kihívásait.Most egy játékosabb elfoglaltságot szeretnék felkínálni nektek,egy magyar nyelvi vetélkedő formájában, amit úgy állítottam össze, hogy kikapcsolódást jelentsen a tematikus tanulnivalók után.
Szeretettel hívok mindenkit, akinek van kedve velem tartani ebben az anyanyelvi kihívásban.
 
A feladatlapot csatoltam, letölthető formátumban./katt a címre/
Ha bármilyen kérdésetek van keressetek bizalommal!
 
Határidő: 2020.április 19.
A megoldásokat a laili@freemail.hu címre várom.
 
 
Köszönettel és üdvözlettel: Demeter-Szabó Judit
 
 
 

2020.03.25. - Kollégiumi tájékoztató

Kedves Tanítványaink! Kedves Szülők!
 
Második hetünket kezdtük meg együtt távolléti közösségünkben. Azért fohászkodom, hogy a Jóisten áldja meg mindannyiunk törekvéseit, a sok-sok személyes és közösségi értéket, ismeretet, hitet, bátorítást, biztatást, támogatást, élményt és szép hagyományt őrző kapcsolatunkban. Segítse erőfeszítéseinket önmagunk és szeretteink testi és lelki egészségének megőrzésében, céljaink és terveink megvalósításában. Tartsa meg reményünket, hogy iskolai-kollégiumi közösségünk mielőbb újra találkozhasson és életvezetésünk visszatérhessen a mindennapi jó gyakorlatokhoz, közös hagyományainkhoz.
Ezen a héten is próbáljunk meg reményt meríteni jelen helyzetünk erőforrásaiból: a Mindenható kegyelmeiből, a családból, szeretteinktől, az átmenetileg megváltozott, de tovább élő kapcsolatainkból, időbeosztásunkból, pozitív olvasmányainkból, gondolatainkból, a már megszerzett tudásunkból, hitünkből, hogy egyénileg és közösen is tovább munkálkodjunk feladataink, terveink megvalósításán. Bízzatok eddig megszerzett tudásotokban és képességeitekben! Jó szorgalommal, odafigyeléssel és türelemmel sikerülni fog tovább fejleszteni azt az otthoni tanulás lehetőségei között is! Kérünk mindenkit, hogy lehetősége szerint írjon közös levélcímünkre: aporkoll{kukac}freemail.hu, és maradjon kapcsolatban csoportvezetőjével, csoporttársaival. Különösen is végzőseink éljenek bátran nevelőink szaktantárgyi (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, fizika, angol, hittan, földrajz) segítségével! Jelezzétek kéréseiteket, kérdéseiteket az otthoni tanulással kapcsolatban, minden olyannal kapcsolatban, amiben úgy érzitek, hogy a kollégium nevelőtestülete segíteni, támogatni tud benneteket és amiben bizonytalanok vagytok.
Bízzatok benne, ahogy mi is reménykedünk, hogy jelenlegi helyzetünk mielőbb pozitívan megváltozhat, ha mindannyian minden tőlünk telhetőt igyekszünk megtenni azért - pl. otthon maradunk -, hogy az egészségügyi helyzet sokat javuljon. Felmerült, hogy kollégiumi közösségünk is imádkozhatna egy időben egy meghatározott napon pl. kedden esténként 20 órakor, amikor Ferenc atya esti imája szokott lenni a kollégiumban: hazánkért, egymásért, családjainkért, idős hozzátartozóinkért, beteg embertársainkért, minden rászoruló emberért a világban, az egészségügyben dolgozókért, az önkéntesekért, vezetőinkért és lelki vezetőinkért – a Szűzanya értünk való közbenjárásáért, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök égi pártfogásáért. Így az imádságban, mint igazi lelki erőforrásban is élő közösség maradhatunk! Köszönjük mindazoknak, akik tegnap este velünk tartottak.
Mindannyiunknak kívánok sok erőt, türelmet, jó egészséget, a Jóisten mindenható szeretetébe vetett bizalmat Teréz anya breviáriumának mai napra – Gyümölcsoltó Boldogasszony napjára - megosztott szavaival: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr veled van.” (Lk 1,28) Amikor a Szűzanya meghallotta az angyalt, felkavarta a megszólítás. Arra gondolt, miféle üdvözlet lehet ez. Bár minden bűntől mentes és tökéletes volt, Mária mégis zavarba jött és csodálkozott. …A Szűzanya nem szobor volt, emberi érzelmek nélkül, hanem olyan, mint te vagy én. És az angyal azt mondta: „Ne félj, Mária, Istennél semmi sem lehetetlen…” És Mária válaszolt: „Íme az Úrnak szolgálóleánya, legyen nekem a Te igéd szerint” (Lk 1,26-38).
 
Szeretettel és köszönettel: Ábrahám Csaba a kollégium nevelőtestülete nevében

2020.03.15. - Kollégiumi közlemény

Kedves Kollégisták! Tisztelt Szülők!
 
A kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel kérünk mindenkit, hogy a holnapi napon (2020.03.15.) a kollégiumból kiköltözni szíveskedjék a lehetőségek szerint.
 
A költözés rendje:
 
Délelőtt 8:00 és 12:00 között az Aporosok,
12:00 és 16:00 között a külsős kollégisták.
 
Kérjük a szobákat rendben elhagyni, mint nyári kiköltözéskor és március 16-án az étkezést egyelőre március 31-ig mondják le! Akinek nem áll módjában, azt kérjük, kollégiumi Igazgató úrral egyeztetni szíveskedjék.
 
Váradi József
intézményvezető

2020.03.14. - Közlemény

Tisztelt Szülők! Kedves Tanítványaink!
 
 
Bizonyára mindenki értesült már, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette: 2020. március 16-tól a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, és a veszélyhelyzet idejére egy új, digitális oktatási munkarend fog életbe lépni. Intézményünk a fenntartóval egyezteti a teendőket.
 
 
Kérjük türelmüket, megértésüket, együttműködésüket! A további teendőkről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket!
 
 
Tisztelettel:
Váradi József
intézményvezető

2020.02.20. - Kollégiumi farsang

 Az idei évben is megrendezésre került kollégiumunkban a farsang.Az est folyamán a diákok tehetségüket megmutatva szórakoztatták diáktársaikat külömböző produkciókkal.Hallhattunk télbúcsúztató verset,éneket,és láthattunk egy vidám táncos előadást.Az este nagyon jó hangulatban zajlott.A tombolák kisorsolása után zenés mulatsággal zárult a vidám este.
 
Gaál Réka 12. évfolyamos tanuló

2020.01.28. - Pályaválasztási tanácsadó program - Egyetemistáink látogatása a kollégiumban

 
Hagyományainkhoz híven, idén is meglátogatták kollégista társaikat a tavaly végzett egyetemista diákok.Örömmel osztották meg tapasztalataikat az érettségire, felvételire készülő tanulókkal. Saját felsőoktatási intézményükkel, de általában az egyetemi hallgatók lehetőségeivel, kötelezettségeivel kapcsolatban.
Ezeket az információkat a személyes élményekkel gazdagított jó tanácsokkal együtt mondták el a szép számú érdeklődőnek. Szóba kerültek az érettségire készülés fontos lépései, az egyetemi közösségekben történő eligazodás, kapcsolattartás támpontjai, a Neptun-rendszer „szépségei” és gyakorlata, az ösztöndíjak lehetőségei, a vizsgákra jelentkezés, a gólyatáborok, a kollégiumi vagy albérleti lehetőségek, a munkavállalás tanulás mellet.Gyorsan elrepült a másfél óra, amelyben diákjaink is kérdezhettek az őket különösen is érintő szakok jellegzetességeivel kapcsolatban.
 
Köszönjük volt kollégistáinknak az értékes és érdekes beszámolókat!
 
Pintér Bernadett – ELTE, nemzetközi kapcsolatok, 2.év
Varga Rita – Pécsi Tudománygyetem, általános orvos, 1.év
Steiner Katalin – SOTE, általános orvos, 1.év
Varga Virág – ELTE, biológia, 1.év
Kiss Nóra – Széchenyi Egyetem, tanító, 1.év
Tarcsai Emese – SE Pető András Kar, konduktor, 1.év
Skultéty Karina – Corvinus, szociológia, 1.év
Csuta Rita – Budapesti Gazdasági Egyetem, vendéglátás és turizmus, 1.év
Hullám Letícia-ELTE, német nyelvű óvódapedagógus,1. év.
 
 
 

2020.01.28. - Befizetési határidő

 
  Felhívjuk a Tisztelt Szülők figyelmét, hogy az
decemberi kollégiumi étkezés átutalásának határideje január 31-én lejár.
Kérjük,szíveskedjenek ellenőrizni, hogy átutalásuk rendben megtörtént!
Információ kérhető a 06/96 514-286-os telefonszámon.
 

2019.12.18. - Karácsonyi köszöntő a kollégiumban

 Eljövendő égi fény 


Képzeljük el, hogy életünk színfalai egy pillanat alatt megváltoznak és a bibliai idők teljességében találjuk magunkat. Hogyan találhatnánk meg a Megváltót, akinek születéséről hírt adnak az angyalok? Lehetünk pásztorok, pusztaságban élők, akiknek az égi hírnökök szózata szól! Félelmünkben elfuthatunk vagy kíváncsi hittel nekibátorodva elindulhatunk, hogy ott legyünk, ahol emberré lesz az Isten, ahol megszületik, akire vártunk, akiről évszázadok óta prófétálnak … Lehetünk angyalok, örömhírhozók, az Isten küldöttei, akik dicsőítik a Teremtőt és békességet hirdetnek az embernek…Lehetünk bölcsek, a tudás és a hit vándorai, királyok akik a csillag után járva-kelve rálelhetünk az isteni kisdedre … Lehetünk Betlehem lakói. Ha kopogtatnak az ajtónkon megnézzük-e kinek van szüksége segítségre, szállásra? A lényeg nem a szerep, hanem a szív, ahogyan elindulunk, ahogyan megérkezünk, ahogyan segítünk és ahogyan jelen vagyunk a kisded jászolánál … és ahogyan visszatérünk Betlehemből az emberek közé, a családjainkba, a barátaink közé, a közösségeinkbe …

Ezen az ünnepi estén egymást megajándékozó szeretettel nyújtottuk át a pásztorjátékot, a köszöntő szavakat és áldást, a közös énekeket és a zenés jelnyelvi előadást, utalva az Eucharisztiára is, a bennünk és közöttünk lakozó Isten Fiára, Jézusra.

Köszöntőnkben kiemelt figyelmet kapott diákjaink betlehemes játéka, amely a lényegre és a lényegesre irányította
figyelmünket és felidézte az első karácsony áldott éjszakáját … Betanította és rendezte Demeter-Szabó Judit tanárnő.
Köszönet érte minden szereplőnek és énekesnek, zenésznek és kollégánknak. Hálásak vagyunk Ferenc atyának, iskolánk lelkipásztorának, lelki vezetőnknek, aki áldását adta közösségünkre és családjainkra Karácsony és az esztendő végének közeledtével. Örömmel énekeltük nevelőinkkel együtt József Attila: Betlehemi királyok c. költeményét.
Köszöntőnk zárásaként szeretettel fogadtuk a Tiszta Szívek Mozgalmának tagjaitól a 2020.évi magyarországi Eucharisztikus Kongresszusra készülés jegyében és a jövőbe vetett reménységgel a korábbi kongresszus koreografált himnuszát. Köszönet Némethné Gábor Krisztina tanárnőnek, aki szívén viselte ezt az előadást is és a Mozgalmat. Az ünnepséget követően közös ünnepi asztal körül folytatódott a karácsonyest. Szeretettel köszönjük meg az iskolavezetésnek, minden diáknak és kollégának, aki segítette esténket ünnepivé tenni.
 
 
 
 
 

2019.12.10. - Meghívó

 

2019.12.04. - Adventi koncert

 
 
 
 
Szép hagyományunk, hogy minden évben Adventben a kollégiumok zenei szakköreinek tehetséges diákjai muzsikával és énekkel köszöntik közösségeiket és az adventi várakozás napjait megszépítik, gazdagítják műsoraikkal. Ebben az esztendőben a Kossuth Zsuzsanna Leánykollégium adott helyet három kollégium, köztük az Apor, mintegy félszáz diákjának, hogy akusztikus hangszereiken előadott, kisebb-nagyobb kórussal kiegészített klasszikus és könnyűzenei dallamokkal örvendeztessenek meg bennünket.
Köszönettel tartozunk a vendéglátó intézmény pedagógusainak és tanulóinak Huszárné Komjáthi Zsuzsannának, valamint az Apor Kollégium gitárzenei szakkörének Halmos Péter tanár úr vezetésével és közreműködésével, a kamara zenekarnak Demeter-Szabó Judit tanárnő vezetésével és közreműködésével.

2019.11.19. - Nyílt nap

 Szeretettel várjuk a négy és hat évfolyamos gimnáziumi tagozatra jelentkező érdeklődőket
iskolánk nyílt napjára,
amelynek keretében az érdeklődők a kollégiumot is megtekinthetik.

 
2019. november 20-án (szerdán) 16.30 órakor 
 
Helyszín: az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont aulája.

2019.11.09. - Prevenciós előadás

 
 
Az internet cenzurázatlansága folytán, az egyes országok erőfeszítései ellenére nagy mennyiségű,gyermekek és fiatalok számára veszélyesnek tekintett anyag lelhető fel könnyűszerrel a világhálón.Ezért tartjuk fontosnak a fiatalok felvilágosítását az internet veszélyeiről.
 
 A kollégiumban egy előadáson vehettünk részt, ami az internet veszélyeiről szólt.Szerintem nagyon izgalmas volt,mivel egy csapatjátékon keresztül hívták fel a figyelmünket arra, hogy a világhálónak sötért oldala is van.A játék végén minden résztvevő kapott ajándékot, így mindenki elégedetten távozot. Foki Anna 9.C osztályos tanuló
 
Köszönjük az értékes előadás megszervezését Bán Csabáné tanárnőnek.
 

« első ... 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 ... utolsó »