Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Kollégiumi étkezés
......................................
 
Jubileumi kiadvány

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

KEOP pályázat - Apor Alapítvány
Adónk 1%-a

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

 

Aktualitások
2023.02.28.
Farsangbúcsúztató táncház
   Február hónap végén tácházzal búcsúztattuk a telet. Köszönjük a szervezést Német Nándor tanár úrnak, diákjainknak pedig a lelkes részvételt.
2023.02.21.
Farsangi est
     Az idei évben is megrendeztük hagyományos farsangi estünket.Minden tanulócsoportunk műsorral készült, majd tombolahúzás és végül tánc zárta a vidám estét. Köszönjük a szereplőknek a felkészülést!
2023.02.15.
Lelki beszélgetések
 

Archívum


« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ... utolsó »

2020.11.17. - Kollégiumi fogadó órák

Tisztelt Szülők!
 
A kollégiumi tanév tervezett programjában a múlt héten szerepelt a kollégiumi fogadó nap. A járványügyi helyzetet és a kollégium jelenlegi zárva tartását figyelembe véve kérjük, hogy minden érdeklődő szülő, aki gyermeke kollégiumi tanulmányi, közösségi és nevelési előmeneteléről szeretne tájékozódni érdeklődjön a csoportvezetőnél telefonon vagy e-mailben. A csoportvezetők ezen a héten hétfőtől-péntekig 11.30-15.30 között érhetők el telefonon készenléti ügyeletben az alábbiak szerint:
 
A.csoport: szerda és péntek
B.csoport: kedd
C.csoport: csütörtök és péntek
D.csoport: hétfő, szerda és csütörtök
E.csoport: csütörtök és péntek
F.csoport: hétfő és kedd
 
Telefon: 96/514-280
E-mail: e.kollapor@gmail.com
 
Kollégium nevelőtestülete
 
 

2020.11.10. - Értesítés a kollégisták kiköltözéséről

Tisztelt Szülők!
 
A járványügyi rendeletek ma éjféltől várható módosításával és a tegnapi előzetes tájékoztatással összhangban ma 13 és 19 óra között a kollégistáink ideiglenesen kiköltöznek a kollégiumból. A kollégiumi tanév digitális nevelés-oktatással folytatódik tovább november 11-én, szerdától. A kollégium digitális heti rendjéről és a tanulókkal való rendszeres kapcsolattartás módjáról valamennyi tanulónkat tájékoztattuk. Kérjük azokat, akik ezen a héten bármely oknál fogva távol maradtak a kollégiumtól, hogy csoporttársaiknál, nevelőjüknél tájékozódjanak a további együttműködésről, közös munkáról. Honlapunkon minden olyan információt megjelenítünk és frissítünk, ami a szülők és a diákok számára is fontos lehet a következő időszakban. Amit a tanévben elterveztünk a következő időszakra és digitális formában megvalósítható, igyekszünk is megvalósítani, hogy közösségünket, hagyományainkat megőrizzük a mielőbbi viszontlátás reményében.
 
Kérjük, hogy a mai napon a kiköltözés idején a szülők, hozzátartozók a kollégium előtti parkolóban is tartsák meg az egészségügyi védőtávolságot, lehetőleg egy-egy parkoló autó között maradjon elegendő hely a csomagok biztonságos berakodásához. A tanulóknak önállóan kell lepakolniuk a lakószintekről, a szülők a bejáratnál várhatják meg őket. Megértésüket és türelmüket köszönjük! Amilyen fegyelmezetten és együttműködően történt a szeptemberi beköltözés, olyan rendben történjen a mai kiköltözés is az Önök segítő közreműködésével.
 
Akiknek a csomagjait ma nem sikerül hazavinni, csütörtökön 14-18 óra között megtehetik ezt.
 
Azok a tanulók, akik sem maguk, sem a szüleik nem tudnak ezen a héten kiköltözni, kérjük, hogy írjanak e-mail címünkre és a következő hétre egyeztessünk személyesen időpontot. Igyekszünk segíteni, figyelembe véve a szülők és intézményünk lehetőségeit egyaránt.
 
Mindenkinek jó utat és a következő hetekre, Istentől megáldott jó egészséget, eredményes otthoni tanulást kívánunk!
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető

2020.11.09. - Előzetes kollégiumi tájékoztató

 Tisztelt Szülők!
 
A ma bejelentett újabb járványügyi intézkedések tervezetét kedden délelőtt a parlament fogadhatja el. Holnap délelőtt oktatás lesz valamennyi középiskolában. A középiskolák és kollégiumok kedd éjféli bezárására készülve - az iskolavezetéssel egyeztetve - értesítjük a szülőket, hogy a kollégisták kiköltöztetését
 
2020.november 10-én, kedden 13-19 óráig tervezzük.
 
A digitális oktatás-nevelés rendelettervezete 30 napra szól, ezért döntöttünk úgy, hogy a tanulóknak mindent haza kell vinniük. A kiköltözés nem jelenti az oktatás és a nevelés befejezését a kollégiumban sem, az tovább folytatódik szerdától digitális nevelés-oktatás formájában. A kapcsolatot a csoportvezetők minden tanulóval tartani fogják a kollégium heti rendje szerint ill. a későbbi tájékoztatás alapján. 
 
A kiköltözésnél kérjük a szülők, diákok fegyelmezett és kölcsönösen segítő együttműködését, megértését az alábbiak szerint:
 
 • A kollégiumba a szülők nem léphetnek be.
 • Abban az esetben, ha valaki beteg ezen a héten, 2 fő szülő/hozzátartozó költöztetheti ki a tanulót úgy, hogy a tanuló szobájában nem tartózkodhat más diák, belépéskor eleget kell tenniük a járványügyi szabályoknak.
 • Azok a tanulók, akiket holnap nem tudnak kiköltöztetni, 2020.november 12-én, csütörtökön 14-18 óráig jöhetnek be az intézménybe.
 
Az étkezéseket szerda reggeltől egységesen az egész kollégium tanulóira vonatkozóan az intézmény lemondja, ezzel kapcsolatban a szülőknek teendője nincs. Az eddigi étkezések befizetésénél kérjük  a novemberi határidőt szíveskedjenek tartani. A novemberi étkezés átutalása decemberben lesz, a számlák összegét elektronikusan eljuttatjuk a tanulókhoz.
 
Minden a kollégiumot és a kollégiumi nevelést érintő frissülő információt a következő 30 napban a honlapon igyekszünk időben közzé tenni, kérjük figyeljék és olvassák. Kísérjék figyelemmel a tanév elején megadott e-mail címüket is, mert ide is érkezhetnek tájékoztatások, információk a tanulókkal kapcsolatban vagy a tanulók részére.
 
Kérjük a szülők odafigyelését, hogy tanulóink rendszeresen tartsák a kapcsolatot kollégiumi nevelőikkel is.
 
A kollégium elérhetőségei továbbra is élnek az alábbiak szerint:
 
Telefonon: 96/514-280
E-mail: e.kollapor@gmail.com, aporkoll@freemail.hu
 
 
Mindenkinek jó egészséget kívánunk, bízva a mielőbbi újratalálkozásban!
 
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető a kollégium nevelőtestülete nevében
 

2020.10.23. - Mindenszentekre, az előttünk járókra emlékeztünk

Ó, boldog lelkek, akik már félelem nélkül
élvezitek a boldogságot,
és állandóan el vagytok merülve
az én Istenem dicséretében!
Ó, boldog lelkek, akik olyan gyönyörűséges
és maradandó örökséget tudtatok szerezni,
magyarázzátok meg nekünk,
hogyan gyümölcsöztettétek ezt a végtelen kincset,
és segítsetek rajtunk, hiszen oly közel vagytok a forráshoz,
s merítsetek vizet számunkra,
akik eltikkadunk idelent a szomjúságtól.
(Avilai Szent Teréz imájából)
 
Mindenszentek ünnepe: a megdicsőült Egyház ünnepe. Mindenszentek ünnepén mindazon megdicsőült lelkeket ünnepeljük, akikről megszámlálhatatlan sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg.
Kollégiumi csoportjainkban az őszi szünetet megelőző napon imádságos elmélkedést és emlékezést tartottunk a közelgő ünnepre készülve, szeretteinkért, elhunyt diákjainkért és kollégáinkért imádkozva:
 
Hogy megtarthattam a hitet,
és megfuthattam a kicsik futását,
és futva futhatok az Érkező elé,
s tán nem kell a városba mennem
a lámpásomba olajért,
hála legyen!
(Sík Sándor: Te Deum)
 
A szentek, különbözőségük ellenére, megegyeznek abban, hogy mindnyájan feltétel nélkül szerették Krisztust. Önmagukat maradéktalanul átadták Istennek és az embereknek. Mindnyájan magukon viselik Jézus „pecsétjét”, vagyis szeretetének jegyét, amelyről a kereszten tett tanúságot. Mindenszentek ünnepe az első keresztény évezredben alakult ki, mint a vértanúkra való közös emlékezés. A szentek arra törekedtek, hogy kövessék Jézus útját, annak ellenére, hogy tudatában voltak emberi korlátaiknak. Földi létük során lélekben szegények, alázatosak, tiszta szívűek voltak, éhezték és szomjazták az igazságosságot, irgalmasságot és bűnbánatot gyakoroltak, üldöztetésben volt részük, a békén munkálkodtak. Isten részesítette őket saját boldogságában, amelyet már ezen a földön megízleltek, a túlvilágon pedig a maga teljességében élveznek.
Helyezzük kezünket Mária, Mindenszentek Királynője kezébe, hogy vezessen bennünket a mennyei haza felé, a „minden nemzetből, népből és nyelvből” származó boldog lelkek társaságában. (XVI. Benedek pápa gondolataiból)
 
Imáinkba foglaljuk bele már most kedves halottainkat, akikről Mindenszentek napján is megemlékezünk:
 
Virágok közt
Alszik a csönd.
Puha hantok,
Itt pihennek,
Akik bennünket Szerettek.
Legyen nekik Csendes hála
A mi életünk Aratása.
 
 
Ábrahám Csaba, a kollégium nevelőtestülete nevében
 
 

2020.10.23. - Csoportos megemlékezések 1956-ról

 
 
Nemzeti ünnepünk közeledtével tanulócsoportjainkban emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről és történelmi jelentőségéről. Halmos Péter kollégánk készítette el a megemlékezés történelmi és irodalmi összeállítását, amely szellemi és lelki hátteret adott az események, a korabeli történések megértéséhez. Ünnepi öltözetben, vetítéssel, mécses gyújtással, a versek és történelmi összefoglaló méltó tolmácsolásával és szép kiállással igyekeztek a diákok és a csoportvezetők a megemlékezéseknek ünnepi környezetet biztosítani.
 
 
Üdv néked Ifjúság
 
(1956. október 26.)
 
Üdv néked, Ifjúság! Üdvöz légy magyar nép,
ki lángban és vérben születtél meg újra
három nagy éjszakán vad ágyúdörgésben!
Melyik nép írta fel mostanában nevét
így, hogy aranyt adott kezébe Isten ujja?
S mely nép beszélt így az önmaga nevében,
mint angyal, mikor a harsonáját fújja?
… Bús igájának fájára írja hát,
s mint annyiszor a megsárgult ezerévben
vérrel és vassal tanítsa zsarnokát!
  
(Sinka István)
 
 
Kollégium nevelőtestülete 
 
 

2020.10.16. - Irodalmi műveltségi vetélkedő

Irodalmat kedvelő lelkes kollégistáink tizenhárman mérhették össze tudásukat egyfordulós írásbeli műveltségi vetélkedő keretében. Demeter-Szabó Judit magyar szakos kollégánk összeállításában igyekezett olyan kérdésekkel próbára tenni az érdeklődők műveltségét, ami az alsóbb és felsőbb évfolyamosok számára egyaránt érdekes és hasznos lehet. Nem csak a tárgyi tudás, sokkal inkább az olvasottság segített a tanulóknak a jó feladatmegoldásban. A résztvevők mindannyian gazdagodhattak a megszerzett vagy megerősített ismereteik által. A legjobban a következő diákoknak sikerült a megmérettetés:
 
1.helyezett: Kovács Ráhel (Apor 12.)
2.helyezett: Kovács Laura (Apor 12.)
3.helyezett: Hanzsér Ákos (Apor 12.)
                  Holdinger Ádám (Apor 9.)
4.helyezett: Vidák Anna (Apor 12.)
5.helyezett: Szűcs Rebeka (Baross 11.)
                  Fodor Márton (Apor 8.)
 
Köszönjük a versenyzők részvételét, a versenyt összeállító és értékelő kollégánk munkáját, a helyezetteknek pedig szívből gratulálunk!
 
Ábrahám Csaba, a kollégium nevelőtestülete nevében
 

2020.10.13. - Étkezés befizetése-emlékeztető

 
 
Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a
szeptemberi kollégiumi étkezés átutalásának határideje október 22-én lejár.
Kérjük a határidő pontos betartása érdekében szíveskedjenek az esedékes összeget átutalni.
Ha az utalással kapcsolatban egyeztetésre van szükség azt a
96/514-286 telefonszámon kollégánknál megtehetik.
 

2020.10.06. - Emlékezés az aradi vértanúkra

 
 
 
Október 6.
 
Őszi napnak mosolygása,
Őszi rózsa hervadása,
Őszi szélnek bús keserve
Egy-egy könny a szentelt helyre,
Hol megváltott - hősi áron -
Becsületet, dicsőséget
Az aradi tizenhárom.
 
 
Az aradi Golgotára
Ráragyog a nap sugára,
Oda hull az őszi rózsa,
Hulló levél búcsú csókja;
Bánat sír a száraz ágon,
Ott alussza csendes álmát
Az aradi tizenhárom.
 
 
Őszi napnak csendes fénye,
Tűzz reá a fényes égre,
Bús szívünknek enyhe fényed
Adjon nyugvást, békességet;
Sugáridon szellem járjon
S keressen fel küzdelminkben
Az aradi tizenhárom.
 
Ady Endre
 
Kollégiumunkban a mai napon a csoportvezetői foglalkozások keretében emlékezünk meg az aradi vértanúkról és az 1848-49-es szabadságharc hőseiről. A megemlékezést Győri Krisztina tanárnő állította össze és a csoportok tanulóinak közreműködésével valósul meg.
 
Ábrahám Csaba
 
 

2020.09.16. - Közlemény a kollégisták hiányzásáról

Kérjük a Tisztelt Szülőket, hogy a jelenlegi helyzetben különösen is figyeljenek oda tanulóink hiányzásának pontos és időben történő jelzésére a kollégium részére, hogy a napi létszámokat (jelenlévőket és hiányzókat) naplózni tudjuk. Elsősorban fontos az otthon maradó betegek (bármely betegségre tekintettel) kollégiumi távolmaradásának egyeztetése és jelzése a távolmaradás 1. napján délelőtt 9 óráig. Ezt megtehetik az alábbi elérhetőségeken:
 
Telefonon: 96/514-280
E-mail-en: aporkoll@freemail.hu, e.kollapor@gmail.com, igazgatas@aporisk.hu
 
Továbbá kérjük, hogy a hiányzók esetében az étkezést a szülőnek kell időben lemondania, kivéve ha ezt az intézményegység egységesen lemondja. A lemondást minden étkezési napon délelőtt 9 óráig tehetik meg az élelmezésvezetőnél vagy a gazdasági irodában:
 
Telefonon: 96/514-266, 267
E-mail-en: etkezes@aporisk.hu
 
Együttműködésüket köszönjük!
 
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető

2020.09.09. - Tájékoztatás a kollégiumi szülői értekezletekről

 Tisztelt Szülők!
 
Előzetes jelzésünknek megfelelően a hagyományos kollégiumi szülői értekezletek a mai napon elmaradnak. A csoportvezetők és az intézményegység vezető online tájékoztatója a Nevelés menüpont alatt, Tanév eleji szülői értekezletek almenüben találhatók meg. Érdeklődésüket, együttműködésüket tanulóink eredményes előmenetele érdekében mind a hagyományos kollégiumi nevelésben, mind pedig a digitális nevelésben egész tanévben kérjük és köszönjük. Közös odafigyelésünkhöz, szülői támogatásukhoz Isten áldását, jó egészséget és sok kegyelmet kívánunk!
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető
 

2020.09.04. - Orvosi tájékoztató

Kedves Szülők!
 
 
Ezúton tesszük közzé az Országos Kollegiális Házi Gyermekorvosi Szakmai Vezetői Hálózat tagjainak tájékoztatóját.
 

2020.09.03. - Szülői értekezletek

 Tisztelt Szülők!
 
Intézményegységünk - igazodva iskolaközpontunk rendelkezéseihez és jelenlegi gyakorlatához - az éves naptárban tervezett és jelzett szeptember 9-i kollégiumi szülői értekezletet (mind a közös tájékoztatót, mind pedig a csoportvezetők tájékoztatóját) online módon, honlapunkon közzétéve tartja meg.
Bízunk benne, hogy a jövőben tervezett hagyományos találkozási alkalmainkon lehetőségünk lesz a személyes tájékoztatásra, találkozásra is. Kérjük, hogy honlapunkat kísérjék rendszeresen figyelemmel és kérdéseiket, kéréseiket elektronikus elérhetőségeinken vagy telefonon szíveskedjenek megosztani velünk.
 
Egyúttal szeretnénk köszönetet mondani minden családnak, aki hétfőn a kollégiumi beköltözésben részt vett, hogy elkísérték és segítették gyermeküket hosszú idő után a közösségünkbe történő visszatérésben. Köszönjük fegyelmezett, együttműködő és támogató hozzájárulásukat, amivel tanulóink beköltöztetését, kollégáink munkáját és mindannyiunk egészségének védelmét, biztonságát elősegítették.
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető
 

2020.09.02. - Tanévnyitó a kollégiumban

 „Hagynunk kell, hogy Isten kegyelme harmatozzon,
de a földet nekünk kell felszántani.”
Julius Langbehn
 
Rendhagyó módon és keretek között tartottuk hagyományos ünnepi tanévnyitónkat a kollégium diák és nevelői közösségében. A tanév első közösségi eseményére két részletben került sor. Szele Zsolt és Piedl Júlia végzőseink szép dallal köszöntötték a diákokat – különösen is új tanulóinkat -, és a nevelőket. Fodor Márton és Kovács Laura tanulóink Reményik Sándor: Békesség Istentől c. versének tolmácsolásával igazi lelki útravalót adtak a tanévkezdéshez. Mindenekelőtt a tanév végén elmaradt elismerések kihirdetésére került sor, majd az intézményegység vezető köszöntőjében külön is figyelmet szentelt az újonnan érkezőknek, az alsóbb évfolyamok tanulóinak és a felsőbb éveseknek – kiemelve az érettségire készülőket. A 2020/2021. tanévben 110 fő fiatal kezdi meg a kollégiumban egyéni és közösségi munkáját 6 tanulócsoportban. Intézményegységünk 11 iskola diákjainak teljes ellátásáról gondoskodik. Tanulóink az általános iskolai és gimnáziumi képzésben, valamint a szakképzésben vesznek részt. Tanulmányi célkitűzéseik között a felsőfokú tanulmányok, a felnőttképzés-szakképzés és a munkaerő piaci elhelyezkedés szerepel. Pedagógiai célkitűzéseink továbbá a hagyományainkat tisztelő és gyarapító, a sokoldalúan érdeklődő, együttműködő, szociális érzékenységű, aktív, saját maga és embertársai iránt felelős, hazáját és magyarságát büszkén vállaló és tehetségével, tudásával gyarapító, lelkiekben gazdag, Istenben bízó és kegyelmeit elfogadó, közösségben élő és közösséget építő fiatalok nevelése. A tanulmányi felzárkózási lehetőségek mellett ebben a tanévben is lehetőséget biztosítunk a tanulók tehetségének, érdeklődésének fejlesztésére szakköreink (önismeret, torna és mozgáskultúra, angol nyelv, hadtörténet, magyar érettségi felkészítő, gitár-zene, történelmi makett építő, spanyol nyelv és kultúra, csillagászat és űrkutatás valamint kamarazene és ének diákkör) keretében.
Nevelőtestületünk ebben a tanévben elsősorban a kollégiumi nevelési térben és közösségben, ha szükséges a digitális nevelési keretek között is igyekszik tervezett tanulmányi, kulturális és lelki programját, szabadidős tevékenységeit a tanulókkal és szülőkkel szoros együttműködésben megvalósítani. Fontos, hogy tanítványaink mind a kollégiumban, mind a kollégiumon kívül egyaránt érezzék, hogy lehetőségeink szerint mellettük vagyunk, értük dolgozunk és elérhetőek vagyunk minden olyan kérdésben, kérésben, problémamegoldásban vagy feladataik megvalósításában, ami a személyes jelenlétünk során is működne.
 
 
 
Kívánjuk, hogy tapasztalják meg tanítványaink minél többször:
 
„Ebben a közösségben csak gazdagodtam, éspedig olyan mértékben, amennyire megpróbáltam többet adni, mint kapni. Akkor megtapasztaltam, hogy az én közösségemben Isten szelleme van jelen.”
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető
 

2020.08.29. - Tájékoztatás és további információk a beköltözéshez

Felhívjuk diákjaink és a Tisztelt Szülők figyelmét a beköltözéssel kapcsolatban az alábbi egészségvédelmi rendelkezésekre, egyúttal kérjük és köszönjük együttműködésüket mindannyiunk biztonsága és az ügyintézés rugalmassága érdekében.
Mostantól a tanév folyamán honlapunk tájékoztatási felületét folyamatosan frissítjük, kérjük, kísérjék figyelemmel.
 
 • Korábbi levelünknek megfelelően kérjük, hogy a hétfői beköltözési idősávot próbálják meg lehetőségük szerint figyelembe venni.
Aporosok javasolt beköltözése: 15-17 óra
Külsősök javasolt beköltözése: 17-19 óra
 
Megjegyzés:
Az a tanuló, aki bármely oknál fogva nem tud augusztus 31-én beköltözni a kollégiumba, legkésőbb szeptember 1-ig értesítsen bennünket távolmaradásának okáról és egyeztesse csoportvezetőjével vagy az intézményegység vezetővel a várható érkezésének időpontját.
 
Külföldön élő tanulóinkkal felvesszük a kapcsolatot a további rendelkezések figyelembe vétele és egyeztetése miatt.
 
 • Kérjük, hogy a hétfői beköltözésnél a kollégium bejáratát parkoláskor hagyják szabadon és a parkolóhelyeken túl az útnak az épület felé eső belső részét szíveskedjenek használni. Az erdő felé, az úton túli zöld terület nem parkoló!
 • Belépéskor, ügyintézéskor a szülők, a tanulók egyaránt szíveskedjenek szájmaszkot viselni.
A továbbiakban a kollégiumi házirend rendelkezései lesznek az iránymutatóak (amelyek kiegészülnek a járványügyi protokoll keretében az egészségvédelmi szabályokkal) a szájmaszk használatával kapcsolatban, a köznevelési intézményekre vonatkozó járványügyi protokoll alapján. Mivel ezek idővel változhatnak, ezért a házirend módosításának jogát intézményünk egész tanévben fenntartja.
 
 • A kollégium portánál belépés és távozás esetén kérjük a kézfertőtlenítést.
Megjegyzés:
Javasoljuk és kérjük, hogy a tanulók alapfelszerelésének részét képezze a kézfertőtlenítő
és a többször használható, mosható szájmaszk.
 
 • A csomagokat csak a regisztrációt követően szíveskedjenek a szobákba bevinni és kérjük a közlekedési útvonalakat, folyosókat, lépcsőházakat hagyják szabadon.
 • Egy időben csak az egyik szülő (kísérő) tartózkodjon a kollégiumban. Belépéskor a kísérőnek is regisztráltatnia kell magát.
 • A tanulói regisztrációnál (csoportonként lesz) minden tanulónak ki kell töltenie egy nyilatkozatot a jelenlegi egészségi állapotával kapcsolatban is.
 • Az ügyintézés helyszíne:
Lányok esetében (A, B, C tanulócsoportok) díszterem
 
Megjegyzés:
A díszteremben egy időben a csoportvezetők, a regisztráló tanuló kísérővel és egy várakozó tanuló kísérővel tartózkodhat csoportonként. A többiek a folyosón várakozhatnak a védőtávolság megtartásával.
 
Fiúk esetében (D, E tanulócsoportok) földszinti informatika terem
 
Megjegyzés:
Az informatika teremben, egy időben a csoportvezetők, és egy regisztráló tanuló kísérővel tartózkodhat            csoportonként. A többiek a folyosón várakozhatnak a védőtávolság megtartásával.
 
Fiúk esetében (F tanulócsoport) tetőtér C-tanuló terem
 
Megjegyzés:
A C-tanuló teremben, egy időben a csoportvezető, és egy regisztráló tanuló kísérővel tartózkodhat.
A többiek a folyosón várakozhatnak a védőtávolság megtartásával.
 
 • A tanulók várható szobabeosztásai a lakószinteken:
              Földszint: fiúk
              Emelet: lányok
              Tetőtér: fiúk
 
 • Egész intézményben szíveskedjenek betartani a 1,5 m védőtávolságot.
 • További kéréseink, hogy
           lázas, beteg tanuló,
 
           az a tanuló, aki az elmúlt két hétben külföldön járt és karantén idejét tölti,
 
az a tanuló, akinek közvetlen családjából az elmúlt két hétben valaki külföldön járt,
karantén idejét tölti vagy a koronavírus betegség tüneteit hordozza,
      
 
ne költözzön be hétfőn a kollégiumba.
 
 
Megjegyzés:
A beköltözés további időpontját telefonon vagy e-mail-ben egyeztetjük.
Ezekben az esetekben a tanulók távolmaradása igazoltnak tekinthető.
Amikor a később beköltöző tanulók megérkeznek, kérjük, hozzák magukkal az orvosi igazolásukat is,
amely kitér arra, hogy közösségbe jöhetnek.
 
 • Kérjük, hogy a tanulók 3-4 főnél nagyobb létszámban a beköltözéstől kezdve sem a szobákban, sem a folyosókon és a közösségi terekben (pl. étkezők, termek, kollégiumi kápolna) ne csoportosuljanak. A tanulószobákra, szabadidős programokra és rendezvényekre a házirend útmutatásai lesznek irányadóak, amelyek idővel változhatnak.
 • Felszerelésről: A korábbiakban írtaknak megfelelően fontos és a jelenlegi helyzetben ésszerű, praktikus, hogy egy-egy hétre szükséges  felszerelést, váltóruhát hozzanak magukkal a tanulók, amit a tanév közben könnyebben tudnak cserélni, frissíteni, mobilizálni és rendben tartani.
 • Adminisztrációról: Az otthon letöltött, kitöltött és aláírt nyilatkozatokat, lapokat le kell adni a csoportvezetőnek. Kérjük, ne felejtsék el az étkezési megrendeléshez szükséges igazolásokat sem, a kedvezmények igénylése esetén. Ezek hiányában a kedvezményeket csak a későbbiekben tudják érvényesíteni.
 
 
Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!
Jó felkészülést kívánunk és szeretettel, reménységgel várunk benneteket!
 
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető, a kollégium nevelőtestülete nevében
 

2020.08.19. - Kollégiumi étkeztetési információk

A kollégiumi bentlakás a tanulói étkeztetéssel kapcsolatos szolgáltatásainkat is magában foglalja. Minden hónap első hetében a tanulók csoportvezetőjükkel egyeztetve megrendelik a következő hónap étkezését.
 
• Aporosok esetében háromszori étkezést (reggeli, ebéd, vacsora) hétfőtől-péntekig
• Külsős diákok esetében kétszeri étkezést (reggeli, vacsora) hétfőtől-péntekig
 
Megjegyzés: A külsősök esetében tanulóink ebédjüket saját iskolájuk menzai ellátásában igényelhetik meg.
 
A szeptemberi megrendelés a beköltözéskor történik. A lemondások, változtatások az előző év szerint folytatódnak, majd október 10-től kerül sor az utalásra az alábbi számlaszámra. A fizetés minden hónapban visszamenőleges.
 
 
Az étkezési befizetéshez tartozó számlaszám:
 
CIB bank 10700031-70870941-51200002
 
 
Az étkeztetés díjai intézményünkben a 2020/2021-es tanévben az alábbiak szerint alakulnak
 
Étkezési díj: Három- vagy többgyermekes család esetén:
MENZA (5-8. ÉVF.):    390,-                                            195,-
MENZA (9-12. ÉVF.):  410,-                                            205,-
REGGELI:                  250,-                                            125,-
VACSORA:                 350,-                                            175,-
 
Mivel az iskola megelőlegezi a térítési díjakat, ezért nagyon fontos, hogy az átutalások a tanév rendjében megadott határidőig pontosan beérkezzenek. Abban az esetben, ha az időben történő átutalásnak akadálya van, kérjük, hogy feltétlenül jelezzék az alábbi elérhetőségen iskolánk gazdasági irodájába:
 
 
96/514-286
 
Kollégiumunk rendtartása alapján a tájékoztatás rendszeres elmulasztása és az átutalás határidőn túli teljesítése vagy nem teljesítése esetén az átutalás pótlására felhívó tájékoztató levelet küldünk. Indokolatlan mulasztások esetén a tanuló kollégiumi jogviszonya megszüntethető.
 
Étkezéssel kapcsolatos egyéb információk:
 
Ha a tanuló orvosi igazolással rendelkezik arról, hogy étkeztetése – egészségügyi okok miatt - az általános, normál rendtől eltérő módon valósítható meg, a megrendelést egyéni szempontok figyelembe vételével részlegesen is meg lehet tenni, de ebben az esetben a szülőnek biztosítani ill. pótolnia kell a hiányzó kollégiumi étkezést a tanuló biztonságos és folyamatos ellátása érdekében.
 
 
Megjegyzések:
• A kedvezményes étkeztetés igénylésére vonatkozó nyilatkozat letölthető az iskolai honlapunkról.
• Az ingyenes és kedvezményes intézményi gyermekétkeztetést az 1997. évi XXXI. tv. 21/B §-a szabályozza.
• A jogszabályváltozások, az energia és élelmiszerárak emelkedése miatt a tanév folyamán a fenti árak módosítása lehetséges.
 
 

2020.08.19. - Tanévkezdés rendje a kollégiumban

Tisztelt Szülők! Kedves Diákjaink!
 
A tanév kezdetétől az EMMI által kiadott járványügyi protokoll szabályai vonatkoznak minden közoktatási és köznevelési intézményre. Kollégiumunk a tanulók, az intézményben dolgozók és a látogatók egészségügyi biztonsága érdekében a beköltözéstől számítva a fenti eljárásrend szerint működik. Kérjük és köszönjük a tanulók, a szülők, látogatók és a kollégák együttműködését, a járványügyi eljárásrend szabályainak tiszteletben tartását, ajánlásainak  figyelembe vételét, különösen is
 • a beléptetéssel,
 • a személyi higiéné és a közösségi terek tisztaságának megőrzésével,
 • a kollégiumi betegellátási protokoll megtartásával,
 • a 1,5 m védőtávolság szabályainak figyelembe vételével,
 • a közösségbe lépés és a közösségben tartózkodás szülői és tanulói nyilatkozataival,
 • az általános rendtartás következetes betartásával és működésével
kapcsolatban.
 
 
1.Beköltözés: regisztráció, tanulói beosztások (csoport, szoba), étkezés megrendelése (9.hó)
 
Időpontja: 2020.augusztus 31.hétfő 15.00-19.00 óra az alábbi beosztás szerint
 
15.00-17.00 óra Aporosok beköltözése
17.00-19.00 óra Külsősök beköltözése
 
Megjegyzések:
 • Kérjük, hogy lehetőség szerint a beosztást vegyük figyelembe a biztonságos beköltöztetés lebonyolítása érdekében. Elegendő, ha az egyik szülő vagy a szülő által meghatalmazott felnőtt családtag kíséri el a tanulókat.
 • Fontos, hogy a csomagokat csak az ügyintézést követően hozzák be a kollégiumba.
 • Kérjük, hogy a közlekedő tereket (bejárat, folyosók, lépcsőházak) hagyják szabadon!
 • A szobabeosztások elkészítése korábban is nevelési prioritások és a tanulók együttműködési készsége alapján történt, most ehhez hozzájárulnak a járványügyi protokoll rendelkezései is. Ezért kérjük, hogy aktuális szobabeosztását mindenki fogadja el a beköltözéskor, mert nincs lehetőségünk annak pillanatnyi felülvizsgálatára.  Ha a későbbiekben szükséges egy-egy tanuló esetében szobacsere, azt minden esetben az érintett tanulók és nevelők bevonásával megtesszük. Köszönjük a megértésüket!
A beköltözéshez a következő iratokat és kitöltött, aláírt dokumentumokat hozzák magukkal a tanulók az ügyintézés gyorsítása érdekében:
 
- személyes okmányok
- igazolványképek (2 db) a régi tanulóinktól
- igazolások
  (a törvény által figyelembe vehető) kedvezményes étkeztetés megrendeléséhez: MÁK, Önkormányzat, egyéb szakhatóság    igazolása, bankszámlakivonat hiteles másolata a családi pótlékról, amelyek normatív kedvezményre jogosítanak az étkezés    tekintetében)
- igazolások, határozatok, amelyek a tanuló tanulmányait, tanulmányi munkáját érintik (szakvélemények)
- egészségügyi adatlap az iskola egészségügy és a kollégium részére
- személyi adatlap a kollégium részére
- szülői nyilatkozatok a kollégium részére
 
Megjegyzések: Az adatlapok és a nyilatkozatok augusztus 24-től a Levelezés menüpontból letölthetők doc.formátumban.
 
A járványügyi protokoll alapján: A kollégiumba kizárólag egészséges, új típusú koronavírus megbetegedés tüneteit nem mutató, magát egészségesnek érző tanuló költözhet be. A beköltözéskor nyilatkozatot kérünk a tünetek esetleges meglétéről ill. arról, ha a tanuló és/vagy családtagjai a megelőző két hétben külföldön jártak vagy igazoltan a betegség tüneteit mutató személlyel találkoztak.
 
A kollégiumi beköltözéshez nyújthat további segítséget az Útmutató a Kollégiumi útmutatók menüpont alatt.
 
 
1.1.Tájékoztatás
 
A tanulók részére az első tanítási napról és a járványügyi protokoll kollégiumi vonatkozásairól 19.30 órakor csoportonként.
Megjegyzés: Kérjük a Kedves Szülőket, hogy legkésőbb 19.30 óráig köszönjenek el a tanulóktól.
 
2.Első napirend szerinti nap a kollégiumban: szeptember 1., kedd
 
Ezen a napon mindenki a saját iskolai tanévkezdő programja ill. órarendje szerint megy iskolába. A kollégium az általános napirend szerint működik, a tanulók a megrendelt étkeztetés alapján étkezhetnek. Az Aporos kollégisták ezen a napon vehetik át tankönyveiket.
 
2.1.Első csoportfoglalkozások: 16.00 órától. Tanulmányi és nevelési csoportok megalakulása, házirend ismertetése.
 
3.Kollégiumi tanévnyitó:  szeptember 2.,szerda
 
7-10.évfolyam részére 17.30 órakor
11-13.évfolyam részére 18.30 órakor
Kollégium díszterme
 
Megjegyzés: A kollégiumi ünnepségeken tanulóink számára a megjelenés iskolai egyenruhában.
 
4.Teljes napirend szerinti tanulmányi és szabadidős programok: szeptember 3.,csütörtöktől.
 
5.Első hazautazás, a kollégiumi hét zárása: szeptember 4.,péntek 16.00 óráig.
 
Megjegyzés: A kollégiumi hazautazás és visszaérkezés esetén minden esetben a tanulóknak személyesen kell ki-, és bejelentkeznie az ügyeletes nevelőnél a házirend által megadott időpontokban. A hét közbeni szülői kikérők, indokolt és igazolt rendhagyó hazautazás esetén is a csoportvezetőnek ill. távollétében az ügyeletes nevelőnek szólni kell.
 
6.Veni Sancte tanévnyitó szentmise az Aporosoknak:
 
2020.szeptember 6., vasárnap 17.00 óra
Szentlélek templom
 
 
7.Kollégiumi tanévnyitó szülői értekezlet:
 
2020.szeptember 9., szerda 15.30-17.00 óra
Kollégium díszterme
 
A szülői értekezletek és a fogadó órák nagyon fontos találkozási és együttműködési pontok a kollégium és a család között. Kérjük, hogy gyermekeik előmenetelét tanulmányaikban és a közösségben egyaránt kísérjék személyesen is figyelemmel és lehetőség szerint legalább az egyik szülő jelenjen meg ezeken az alkalmakon. Tisztelettel megköszönjük a bizalmat, figyelmüket és segítő közreműködésüket tanulóink nevelésében és ellátásában. Lehetőségeink szerint, szeretnénk a jövőben is közösségünkbe meghívni a Kedves Szülőket minden olyan alkalommal – közös ünnepségek, szentmisék, a közösségünket gazdagító események alkalmával -, amikor együtt osztozhatunk gyermekeink sikerében, örömében, munkájuk és tehetségük eredményeiben, lelkiségük kibontakozásában.
 
8.A tanévkezdéssel kapcsolatban elérhetőek vagyunk augusztus 24-től az alábbiak szerint:
 
Telefonon: 96/514-280
E-mail-en: aporkoll@freemail.hu, igazgatas@aporisk.hu
 
9.Tanév rendje
 
A tanév tervezett rendje a Kollégium működése menüpont alatt érhető el.
 

2020.08.18. - Köszöntő tanévkezdésre

 „Hagynunk kell, hogy Isten kegyelme harmatozzon,
de a földet nekünk kell felszántani.” 
Julius Langbehn
Kedves Diákjaink! Tisztelt Szülők!
 
Ebben a rendkívüli évben 27. tanévünket kezdjük meg szeptemberben a Jóisten segítségével, Mária, Magyarok Nagyasszonya közbenjárását kérve és égi pártfogónk Boldog Apor Vilmos vértanú püspök, valamint magyar szentjeink támogatását remélve életünkre és közös munkánkra.
 
Kollégiumunk és diákjainak, nevelőtestületének, munkatársainak a jó szülőknek együttműködő, kölcsönösségen alapuló és a keresztény nevelésben elkötelezett, közösségépítő, esélyteremtő, a tanulmányokat támogató, szabadidő szervező, szellemi és lelki fejlesztő, támogató küldetése és hivatása tovább folytatódik.
 
A 2020/2021. tanévben mintegy 110 fő tanuló alkotja diákközösségünket az Apor Vilmos Katolikus Gimnázium, az Audi Hungária Gimnázium, a Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Technikum, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium, a Krúdy Gyula Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Középiskola, a Pálffy Miklós Szakgimnázium, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, a Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum középiskolákat képviselve. A tanulók a gimnáziumi, szakgimnáziumi, technikumi, két tanítási nyelvű és szakközépiskolai képzésben készülhetnek felsőfokú tanulmányaikra ill. a munkaerőpiacon történő eredményes elhelyezkedésre. Eredményeiket, sikereiket és kihívásaikat, megoldandó problémáikat aktív és személyes együttműködésben szeretnénk továbbra is velük és a szülőkkel megosztani, megbeszélni. Ezeknek a személyes találkozásoknak fontos fórumai a kollégiumi szülői értekezletek ősszel és tavasszal, valamint a kollégiumi fogadónapok vagy egyéni nevelői fogadó órák.
 
Jelen helyzetünkben nagyon fontos, hogy ha úgy alakul, az online oktatás és nevelés idején is aktívan megmaradjon építő, támogató, segítő kapcsolatunk és a kommunikáció a gyermekeink érdekében, az intézményegység által felkínált elektronikus csatornákon. Nevelőtestületünk ebben a tanévben is elsősorban a kollégiumi nevelési térben és közösségben tervezi feladatait, de az iskolánk által javasolt egységes online keretek között is igyekszik pedagógiai programját a tanulókkal és szülőkkel szoros együttműködésben megvalósítani. Fontos, hogy tanítványaink mind a kollégiumban, mind a kollégiumon kívül – távoktatási és nevelési keretek között – egyaránt érezzék, hogy lehetőségeink szerint mellettük vagyunk, értük dolgozunk és elérhetőek vagyunk minden olyan kérdésben és problémamegoldásban vagy feladataik megvalósításában, ami a személyes jelenlétünk során is működne. Ehhez azonban elengedhetetlen a befogadó készség, az együttműködésre való törekvés, a kommunikáció és a határidők figyelemmel kísérése, betartása. Odafigyelést igénylő tapasztalat az elmúlt tanévből, hogy tanév közben a tanulóknak a kollégiumból történő fizikai kiköltözésével, az online tanítás és nevelés keretében a tanév végéig nem szűnnek meg tanulói kötelezettségeink és lehetőségeink a kollégium esetében sem. Kérjük a Kedves Szülőket is, hogy aktív figyelemmel kísérjék tájékoztatásainkat a honlapon és az e-mail címükön is.
 
Tapasztaljuk meg mindannyian és minél többször, hogy:
 
„Ebben a közösségben csak gazdagodtam, éspedig olyan mértékben, amennyire megpróbáltam többet adni, mint kapni. Akkor megtapasztaltam, hogy az én közösségemben Isten szelleme van jelen.”  Karl Rahner
 
Bízunk benne, hogy diákjaink otthon érzik majd magukat a kollégium közösségében. Istenben, és az Ő gondviselő szeretetében bízva, kívánunk sok megélt kegyelmet és eredményekben gazdag tanévet!
 
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető
a kollégium nevelőtestülete nevében
 

2020.08.17. - Előzetes kollégiumi tájékoztató

Tájékoztatjuk az Apor Vilmos Katolikus Kollégiumba felvett új tanulóinkat, segítő végzős diákjainkat, hogy a tanév kezdete előtti hagyományos gólyatáborunk elmarad.
 
A kollégiumi tanévkezdéssel és beköltözéssel kapcsolatban 2020.augusztus 19-től minden fontos időpontot és információt honlapunkon közzé teszünk tanulóink és a szülők számára.
 
További jó pihenést és készülődést kívánunk!
 

2020.06.18. - Beiratkozás

 
Kollégiumunkba az alábbi időpontokban lesz a beiratkozás az új aporos és külsős tanulók számára:
 
2020. június 22-én, hétfőn és június 23-án, kedden 9.00-15.00 Apor iskola aulájában.
 
A beiratkozásra szíveskedjenek magukkal hozni:
 
személyazonosságot igazoló okmányokat,igazolványképet (2db), tanév végi bizonyítvány másolatát

 
Szeretettel várjuk a felvételt nyert tanulókat, szüleiket.

2020.06.12. - Lélek szerint éljetek! Búcsúznak és búcsúztatjuk végzős kollégistáinkat

 
 
Kedves Tanítványaink! Kedves Érettségiző Diákjaink!Tisztelt Szülők!
 
A kollégium nevelőtestülete sikeres érettségi vizsgátok és az iskolátoktól, a kollégium közösségétől való búcsúzásotok alkalmával hálával és sok szeretettel osztja meg veletek búcsúztató „ünnepségünk” részleteit. Fogadjátok olyan szívvel és lélekkel, amilyennel készültünk és küldjük nektek ezen a virtuális felületen keresztül. A köszöntő szavak, képek, szép emlékek mellé mindenki számára elküldünk egy kis ajándékot, segíteni benneteket abban, hogy megőrizzétek egymást és bennünket, a közösségben töltött éveitek sok-sok élményét.
 
Végzőseink, akik búcsúznak most tőlünk:
 
Almer Zsófia, Czuczor Gergely Bencés Gimnázium
Borsó Ádám,  Págisz Szakgimnázium
Cseszneki Zita, Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Detre Csongor,  Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Fábián Vivien,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Farkas Benedek,  Bercsényi Miklós Szakgimnázium
Fekete Alex István,  Págisz Szakgimnázium
Fekete Dóra,  Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Fundelius-Ábrahám Leo,  Págisz Szakgimnázium
Gaál Réka,  Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Gáspár Judit Lilla,  Czuczor Gergely Bencés Gimnázium
Gerencsér Viktória,  Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Gutecz Réka,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Kása Fanni Laura,  Czuczor Gergely Bencés Gimnázium
Kató Martin,   Págisz Szakgimnázium
Király Valentina Virág,  Czuczor Gergely Bencés Gimnázium
Kovács Bálint,   Págisz Szakgimnázium
Kulacs Réka,   Krúdy Gyula Gimnázium
Legler Csaba,  Págisz Szakgimnázium
Marák Levente,   Págisz Szakgimnázium
Máyer Tamara,   Czuczor Gergely Bencés Gimnázium
Mezei Gergő,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Molnár Dániel,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Németh Anna Júlia,  Krúdy Gyula Gimnázium
Németh Kinga,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Pattantyús Ádám,  Págisz Szakközépiskola
Pető Gergő,   Págisz Szakgimnázium
Prémus Szabolcs,  Krúdy Gyula Szakgimnázium
Sillinger Bence,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Skultéti Balázs,   Págisz Szakgimnázium
Szabó Gréta,   Krúdy Gyula Gimnázium
Szammer Barnabás,  Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Ulrich Anna,   Apor Vilmos Római Katolikus Gimnázium
Világos Julián,   Krúdy Gyula Szakgimnázium
 
34 tanulónk, 5 iskolát, 4 tagozatot, 30 települést, 6 megyét képviselt a kollégiumban. 
 
Akik munkájukkal, lelkiségükkel és szeretetükkel igyekeztek a gondjaikra bízott végzős tanítványaink kísérői, nevelői és segítői lenni a 2014-2020. tanévekben.
 
Ábrahám Csaba, Bán Csabáné, Beckerné Fülöp Henrietta, Demeter-Szabó Judit, Győri Krisztina, Halmos Péter, Hegedüs Márta, Hodossy Ágnes, Kálmánczhelyi Jenő, Karácsony Dóra, Kis Annamária, Lakner Katalin, Lujan Egea Juan José, Németh Nándor, Palanikné Schmidt Kinga, Nagy Viktória, Szűcs István, Takács Anita ,Takács Mónika, Thoman Barbara
 
 
Végzős búcsúbeszéd
 
Kedves kollégista társaim, kedves nevelők, Csaba bácsi, Ferenc atya és még sokan mások, akik a kollégiumban eltöltött évek alatt mindig segítségünkre voltak, bátorítottak és támogattak minket. Önöktől és tőletek búcsúzunk most.
 
Nehéz most szavakba önteni mit is érzek, hiszen egy búcsúbeszédet írok, de nem tudom lesz-e alkalmam elmondani Önöknek, nektek, összefoglalni a kollégiumi évek alatt történt dolgokat. Amit biztosan tudok, hogy rengeteget köszönhetünk annak a helynek, mely 2. otthonunk volt éveken át.
 
Itt értünk meg igazán. Rémült általános iskolásból, ki még sosem lépett ki az otthon adta komfortzónából, tapasztalt emberekké váltunk, akik most a felnőtté válás küszöbén állunk és rémülten tekintünk az újabb kihívások felé. 2016 nyarán a gólyatáborban meg sem fordult a fejemben, hogy életemnek egy ennyire új és meghatározó szakaszába lépek.
 
Nagyon nehéz számomra úgy írni ezekről a dolgokról, hogy a jelenlegi helyzet miatt nem minden a tervek szerint alakult. Nekünk nem volt utolsó tanítási nap, nem volt utolsó közös vacsora a kollégiumban, utolsó este, utolsó reggeli készülődés. Nekünk csak egyik pillanatról a másikra vége lett. Nem tudtuk lezárni az itt töltött időt, és megköszönni nevelőinknek a rengeteg figyelmet és törődést, amit nekünk szenteltek. Nehéz olyan évek lezárásáról írni, melyeknek úgy érzem nem is volt vége igazán. Természetesen az itt kötött barátságokat, és a megszerzett emlékeket magunkkal visszük, mégsem lesz már soha ugyanaz az érzés.
 
Most az alattunk lévő évfolyamokhoz szólnék pár szót. Használjátok ki az időtöket, tanuljatok szorgalmasan, de emellett sose feledjétek el a szórakozást, kikapcsolódást. Higgyétek el, ha később visszaemlékeztek, a pozitív élmények fognak megmaradni bennetek. Amit egyszer itt megtanultatok, a későbbiekben is hasznosítani tudjátok, a megszerzett emlékeket és tudást senki nem veheti el tőletek.
 
Szeretnék köszönetet mondani nevelőinknek: Marika néninek, Kati néninek, Ági néninek, Kriszta néninek, Juci néninek, Nándi bácsinak, Jenő bácsinak, Peti bácsinak. Csaba bácsinak, Ferenc atyának és az összes ott dolgozónak. Köszönjük, hogy mindig számíthattunk Önökre, bármilyen problémánk volt nyugodtan fordulhattunk Önökhöz. Tudtuk mindig meghallgatnak, és a legjobbat szeretnék nekünk.
 
 
 
 
Búcsúztatómat Apor kollégistához híven egy idézettel zárnám: „Mindenkinek megvan a maga időgépe. Ami a múltba röpít, az az emlék, s ami a jövőbe az az álom.”
 
Németh Kinga (Apor 12.évfolyam)
 
 
 
  11. Évfolyam búcsúzó gondolatai
 
 
Kedves Ballagó Tizenkettedikesek!

"Vándor roskad le az útszél kövére. Bot a kezében. Bárcsak célhoz érne!
De nem megy tovább! Hogyan érje el, ha olyan nehéz terheket cipel?"
 
Túrmezei Erzsébet egyik versének részlete érzékletesen világítja meg a mostani helyzet nehézségét. Az élet újabb és újabb, sokszor úgy érezzük egyre nehezebb próbatétel elé állít minket. A gimnáziumi évek alatt sincs ez másképp, főleg kollégistaként. Kisgyerekként idekerülve nehéz megbarátkozni az önnálósulás gondolatával, az elvárásokkal és új emberek, szokások befogadásával. De a nehezebb pillanatokban, ott motoszkál a fejünkben az a kitűzött cél, amiért ezt elkezdtük. Ti most ehhez a célhoz érkeztetek el. Rengeteg kérdés és miért járhat most a fejetekben, melyre a válaszokat keresitek, és néhányszor biztosan oda lyukadtok ki hogy "nem megy tovább". Szerencsére nem voltatok és nem is vagytok segítség nélkül ebben. Az élet "vándorai" vagyunk és az utunk során mindig akad egy-egy bot, amely túlsegít minket a nehézségeken. A kollégium egész biztosan egy ilyen segítség volt nektek, ahol nevelőink alázatos, odaadó munkájukkal az adott probléma megoldásán túl a lelki erőtök és békességetek növelését is szem előtt tartották. Talán ennek is köszönhető, hogy nekünk kisebbeknek pedig, számtalanszor ti jelentettétek azt a megnyugtató támaszt, amelytől mi is felnézünk rátok.
 
Kis kilencedikesként, az iskolai beilleszkedésben is segítségünkre voltatok. Akkor még csak titeket ismertünk, ti jelentettétek nekünk azt a biztonságot, hogy tartozunk valahova, van hova fordulnunk a kérdéseinkkel. A rengeteg tanácsotok, hoszzú beszélgetések, reggeli buszozások, a sok nevetés, a legapróbb hétköznapi történések mind-mind szép emlékként marad meg bennünk, melyek jövőre hiányozni fognak. A kollégium falain kívül is sokszor voltatok segítségünkre, így ez alatt a pár év alatt talán bátran mondhatom , hogy a szobatársakból, csoporttársakból igazi barátokká váltunk. Reméljük, hogy mi is a ti példátokat tudjuk követni, és a kollégium hagyományait, szellemiségét meg tudjuk őrizni. Kívánjuk, hogy a jövőben a megszerzett tudásotokat, talentumaitokat a saját és mások javára tudjátok fordítani, és hogy a lelki értékeiteket meg tudjátok őrizni és tovább adni! Végül pedig engedjétek meg hogy a Példabeszédek könyvéből vett idézettel zárjam gondolataimat.
 
„Nagy gonddal őrizd a szívedet, mert hiszen belőle indul ki az élet.”
 
Jó utat! Vigyázzatok magatokra!
Török Teodóra (bencés diák)
 
Kedves Végzősök!
 
Most egy hosszabb fejezet lezárul az életetekben, hiszen amellett, hogy a gimnáziumból elballagtok, ebből a kollégiumból is kiköltöztök. Sajnos nem lehetünk együtt, hogy ezt méltón megünnepeljük, attól még a tizenegyedikesek nevében szeretnék elbúcsúzni Tőletek. Még hátra van a lényeg, az érettségi, és azután a kollégium is már csak múlt idő lesz. Számotokra már nem lesz több közös mise, esti szakkör, tanulószoba, rendkívüli kimenők és nem kaptok több B-t a szobátokra a mosatlanért. Nem jöttök le többet esti tesire, nem fogják rátok zárni az ajtót, ha nem készülődtök el fél nyolcig, nem lesz több éjszakába húzódó beszélgetés és már semmi sem lesz ugyanolyan, amikor kiköltöztök a koleszból. Ahogy otthagyjátok a szobát, minden, ami ott valaha történt, ott marad, lezárul és már csak szép emlék lesz. Mindegyikőtök számára jobban kinyílik a világ, már úgy igazán felnőttek lesztek, új kihívások jönnek, amik talán még az érettséginél is nehezebbek lesznek. Újra be kell illeszkedni egy új közösségbe, és jönnek majd az hajnalig tartó tanulások a ZH-kra (és persze a közös bulizások is). És ha majd újra összefuttok egymással, akkor (talán) boldogan emlékeztek vissza az együtt eltöltött kolis éveitekre és megkérdezitek a másiktól, hogy „emlékszel, amikor…” és nevetni fogjátok az egészet, ezt a „koli-varázst”, ami nemsokára már csak egy szép emlék lesz. És most mi jövünk, mi leszünk a legnagyobbak, mi lépünk a helyetekbe. Most mi fogunk mosolyogni a gólyákon, minekünk lesz cursillo, nekünk fogják mondogatni, hogy „húzz bele, mindjárt érettségi”, minekünk lesz ötig kilépőnk és jövőre mi fogunk ott állni az ünnepségen, nekünk fogják kivetíteni a kedvenc bibliai idézetünket. Sajnáljuk, hogy most mindez nem történhet úgy, ahogy eddig szokott.... A közösen eltöltött aporos évek, a barátságok sokkal erősebbek annál, hogy valódi ballagás híján is tudjátok: összetartoztok. S ez az összetartozás kísérjen benneteket tovább. Jó volt veletek együtt lenni! Mindannyiotoknak kitartást és sok sikert az érettségihez, kívánom, hogy minden álmotok teljesüljön, hogy mindent véghez tudjatok vinni, és hogy meg tudjátok állni a helyeteket a világban. Hiányozni fogtok!
 
Útravalóul Ibsen idézetével búcsúznék Tőletek:
„Gyönyörű az, ha az ember célba lát
S eléri azt, tűzön-vízen át.”
Kovács Ráhel (aporos diák)
 
 
 
 
 
Ferenc atya áldása
 
Kedves Kollégista Ballagóink!
 
Életetek egy meghatározó, szép állomásához érkeztetek nem akármilyen körülmények között. Az érettségi bizonyos tanúsítvány, amely alapján életeteket és tanulmányaitokat folytathatjátok. Ehhez párosuljon egy bizonyos lelki, szellemi, személyiségbeli érettség, amely néha fontosabb számunkra, mint a kiállított okmány. Az, amit most világszerte, nem csupán hazánkban átélünk, sokat adhat a fentiekhez, ha nyitott, Istenre figyelő szívvel éljük meg a nem könnyű megpróbáltatásokat. Én személy szerint hálás vagyok, így utólag a gondviselő Istennek mindazokért a megpróbáltatásokat átélt látogatásaiért. Teher alatt növekszik a pálma. Ti, akik nem mind az Apor Iskolában értek, de annak kollégiumában töltöttetek hosszabb-rövidebb időt, bízom abban, hogy ez javatokat szolgálja a jövőben is. Olyan példakép és égi pártfogó oltalma alatt voltatok, akinek igaz önzetlenségét, Istenbe vetett bizalmát és embertestvéreinek önmaga életének feláldozását, remélhetőleg valamennyien magatokévá tettétek. Ezek a jellemvonásoknak a kiformálása bennetek nem egy könnyű feladat. Ahogy ti fogalmaztok manapság, ez egy szép és nemes kihívás. Tisztán örülni csak annak tudunk maradandóan, amiért mi is keményen megdolgoztunk. Ne féljetek ettől az igazán értékeket teremtő formálódástól. Ne ússzatok az árral, amely minden hordalékot, elpusztított és elpusztuló dolgokat visz magával. Legyen meg bennetek az elbizakodottság nélküli igaz önbecsülés és alázat.
 
Engem nagyon megragadott mostanában az Ars-i plébános Viennai Szent János egy rövid mondata: „Ó lelkem mily nagy vagy te hiszen csak a végtelen szeretet az Isten tud téged kitölteni.” Azt kérem számotokra, hogy valóban törekedjetek a legnagyobb és legtisztább szeretetre, amely soha meg nem szűnik az apostol tanítása szerint. Hiszen minden más elmúlik csak a szeretet maradandó és tud maradandót adni és alkotni. Ne legyetek kishitűek, de legyen minden szerény adottságotok közepette bennetek az igyekvés, hogy ti Isten és mások számára fontosak vagytok. Tudjatok ezért tenni és imádkozni, ne csupán ábrándokat kergetni. Legyetek bátrak és tüzes lelkűek, akkor, amikor a szentért, szépért, igazért, tisztáért küzdeni és áldozatot hozni van lehetőségetek és küldetésetek. Járjon közbe az égben értetek Boldog Apor Vilmos püspök vértanú. Én meg szerény imáimmal igyekszem támogatni benneteket, hogy Jézushoz és a Szűzanyához hűségesek maradjatok mindig, hitetek megvallásával, szép életetek példájával pedig segítsetek másokat is ezen az úton.
 
Isten áldását, Boldog Apor Vilmos püspök közbenjárását kérve életetekre továbbra is veletek maradok lélekben az atyai házba mindig visszavárva:
 
2020 Pünkösd havában
Ferenc atya
 

Fohászok a végzősökért
 
Tedd láthatóvá Egyházadat minden ember előtt, mint a hegyen épült várost!
 
Adj nekünk bátor hitvallókat, akik a mindennapokban tanulságot tesznek hitükről.
 
Segíts Urunk, hogy a nehéz órákban se hagyjon el bennünket a remény!
 
Segítsd ballagóinkat, hogy tudásuk legjavát nyújtva, sikeres érettségit tehessenek!
 
Hogy ballagó fiataljaink, ne csak tárgyi tudásban, hanem emberségükben, jó lelkületükben is folyton gyarapodjanak!
 
Őrizd Urunk családjainkat, hogy ott a béke és ne a széthúzás uralkodjék!
 
Segítsd Urunk hazánk ifjúságát, hogy munkájával élhető jövőt építsen!
 
Kérünk téged, hallgass meg minket!
 
 
 
Igazgató úr gondolatai
 
„Hinni akarom, hogy erősnek és boldognak kell lennünk, mert csak így segíthetünk az embereken a bajban. Aki csak vonszolja az életét és összeroppan a súlya alatt: senkin nem segíthet.”
 
Albert Camus
Kedves Búcsúzó Kollégistáink!
 
Nagyon különleges helyzet a mostani, amikor úgy veszünk búcsút Tőletek, hogy személyesen alig találkoztunk. Számotokra az utolsó hetek lettek azok, melyek talán a legkevesebb emléket hozták a kollégiumról, hiszen otthon töltöttétek az érettségire készülés heteit. Olyan időszakot zártok le, amelyben remélhetőleg jól éreztétek magatokat, emlékekkel, barátokkal lettetek gazdagabbak a nálunk töltött évek alatt. Mindenki életében vannak nagyon várt és nagyon váratlan események, azonban mindegyikben meg kell találni a jót, azt, amivel legjobban lehet tovább haladni.
 
Minden búcsú egy következő esemény kezdete is egyben, akik pedig körül vesznek benneteket, társak, barátok, rokonok, tanárok mind abban segítenek, hogy megtaláljátok mindazt, amivel többek, jobbak, boldogabbak és sikeresebbek lesztek.
 
Bár most elhagytok minket, visszavárunk, bármikor is járjatok erre. Bárhova kerültök, egy részetek most már mindig ide tartozik, mindig ide fog kötni benneteket, hiszen itt kaptatok olyan alap köveket, amelyekre a továbbiakat egymás után felrakhatjátok, építkezhettek rájuk. Reméljük szép emlékekkel indultok, sok sikert kívánunk a további tanulmányokhoz és a nagybetűs ÉLEThez!
 
 
Váradi József intézményvezető
 
 
 
Kollégium vezető gondolatai
 
„Az életnek nagyon jó ízt ad, ha fel tudod fedezni a létezés megannyi ajándékát, Isten sokrétű csodáit magad körül, a természetben, másokban és önmagadban is. Aztán meríts a hit vizéből! A legerősebb boldogságforrás a boldogság maga: Isten.” /Koronkai Zoltán SJ/
 
Kedves Végzőseink!
 
2014 óta három, négy vagy hat évig minden évben egy levéllel vártunk vissza benneteket. 2019-ben is olyan szeretettel írtuk és küldtük, mint minden évben, de felétek, végzősök felé minden üzenete különösen értékes útravaló volt, mert akkor még nem is sejtettük, hogy ez a tanév különleges lesz, nemcsak számotokra, hanem valamennyiünk, az ország, Európa és a világ számára is. Történelmi időbe vezetett bennünket az élet, melynek részei, részesei lettünk függetlenül hova tartozásunktól, életkorunktól, akaratunktól. Egyikünk sem élt át hasonlóan bonyolult, nehéz, de ugyanakkor tanulságos és reménnyel teli időszakot. Napról-napra terveztük az életünket, kerestük a jó és igaz utat a holnaphoz, a jövőnkhöz. Most, amikor tanulmányaitok lezárulnak számotokra a középiskolában, a kollégiumnak – mint közösségi otthonotoknak – búcsút intetek. Ideje van egy pillanatra, egy gondolatra, egy tekintetre megállni, mérlegre tenni az elmúlt tanulmányi és közösségi éveket. Mit adott hozzá életünkhöz, mit tettünk hozzá közösségünk életéhez, hogyan váltunk felnőtté az iskolai-kollégiumi évek során? Miként tanultuk meg az együttműködés, a közös gondolkodás, a magamra és másokra figyelés, a segítés és a segítség elfogadásának útjait, alkalmait? Tudtunk-e időnkkel jól gazdálkodni? Volt-e alkalmunk örülni egymásnak, sikereinknek, céljaink megvalósulásának, egy-egy próbatétel vagy konfliktus megoldásának és feloldásának vagy egy komikus élethelyzetnek, ami a szobatársakkal vagy a barátokkal adódott? Megtaláltuk-e a közös hangot, a közös nyelvet, a közös nevezőt ahhoz, hogy előre tekinthessünk, bizakodhassunk, bátorítsunk vagy megszelídítsünk másokat? Elegendő volt-e önuralmunk a különböző nehéz helyzetekben, amikor sikertelenségünk vagy érzelmi konfliktusunk miatt elvesztettük szívünk és lelkünk békéjét, önmagunk türelmét? Miből merítettünk erőt a biztató folytatáshoz, a tanulmányi vagy érzelmi mélypontokból a kilábaláshoz? Kiből és kitől merítettük a lelkünk megerősítésének gyakorlatait? Hol volt a Jóisten a hétköznapi életünkben? Hogyan gazdagított bennünket az ünnepeinkben? Mivel erősített meg szép hagyományaink és lelki eseményeink által? Hogyan éltük meg a nevelőinkkel való napi találkozásainkat, közös feladatainkat, erőfeszítéseinket vagy közösségi élményeinket?
 
A kollégiumi búcsúztató napját ebben az esztendőben is ünnepnapnak szántuk, terveztük. A ti ünnepeteknek és a mi ünnepünknek. Elköszönni tőletek, hálát adni értetek és veletek. Visszaidézni elmúlt éveitek boldog és felemelő vagy ünnepi és vidám pillanatait. Végig ballagni veletek a kollégium ismerős, de hamarosan titeket elengedő falai, folyosói, szobái között, ahol fiatalabb társaitok állnak sorfalat mosolygó, biztató tekintettel. Ünnepi díszbe öltöztetni az Alma Mater környezetét: virágos ajtókkal, ablakokkal, díszteremmel. Intézményünk zászlaját, ami névadónk Boldog Apor Vilmos vértanú püspökünk és égi pártfogónk áldását közvetíti, amelyről oly sokak nevét megőrző ballagási szalagok integetnek - amelyen a tiétek is elfoglalja méltó helyét - ezt a zászlót átadni az utódoknak, rájuk bízni a jövőt, a közösség lelkét, a jó példa, az összefogás lelkét. Meghallgatni a búcsúztató és búcsúzó szavakat, amelyek üzenetként íródnak a kollégium és minden diákja, tanára láthatatlan emlékkönyvébe. Szívhez szóló énekekkel, verssel, imádsággal köszönteni benneteket, megerősítve szívetek és lelketek készülődését és emlékeitek, emléketek maradását. Nyitott lélekkel fogadni Ferenc atya áldását és útravaló szeretetfohászát. Megosztani ünneplő közösségünkkel azokat a nemes gondolatokat, amelyeket itt hagytok nekünk tanúságul. Átadni jelképes ajándékainkat a virág és a batyu mellé, amit kezetekben tartotok, dicséreteinket példamutatásotokért és eredményeitekért, a mindennapi helytállásotokért. Jókívánságainkat tolmácsolni, amely nem csak az érettségi vizsgákra, hanem az egész életre szól. Hálát adva értetek a himnusz hangjaival is, hagyományaink szerint a mai napon este elköltenénk közös vacsoránkat még egyszer együtt, egy közösségben. Este pedig meghallgatni szerenádotokat, amit diáktársaitoknak, nevelőiteknek adtok búcsúzóul. A fentiek miatt és azok helyett is, ajándékozunk meg benneteket ezekkel a gondolatokkal és fogadjátok majd szeretettel azt a kiadványt - közös gondolataink gyümölcsé t- melyet elküldünk nektek.
 
Bár ünnepet szerveztünk búcsúztatásotok köré, de az élet másik forgatókönyvet írt, a Bölcsesség és Jótanács Lelke azt sugallta, hogy szerényebb, de biztonságos körülmények között köszönjünk el tőletek. Hálát adunk a Gondviselés sok-sok ajándékának, hogy időnket, tudásunkat, szeretetünket és hitünket megoszthattuk veletek. Bízva érettségi vizsgáitok eredményes lezárásában kívánjuk, hogy jövőtöket mindig az Isten és ember tiszteletének és szeretetének útjain járva bátran tervezzétek és szervezzétek. Ma és holnap is számíthattok ránk és támogatásunkra, imáinkra. Ajtónk a következő években is szélesre tárva nyitva áll előttetek, amikor hazajöttök beszámolni, mesélni, tanácsot adni, örömötöket megosztani, vagy egyszerűen csak egy jót beszélgetni. Adjon a Jóisten mindehhez és a következő évek feladataihoz, hivatásotokhoz és személyes életetekhez számotokra elegendő erőt, hitet és egészséget! Isten veletek!
 
 
 
„Boldogasszony Anyánk! Légy velünk, hogy Jézusra figyelő, egymást szerető emberek közösségévé lehessünk! Ne aggodalmaskodjunk, hanem menjünk előre a mindennapok keresztútján, és tegyük meg a szeretet ezernyi apró gesztusát.” /Zarándok ima Máriagyűdről/
 
Szeretettel: Ábrahám Csaba intézményegység vezető
 
 
A fenti főcímre kattintva megtekinthető a ballagók tablóképeiből készült összeállítás illetve emlék képek a kollégiumban töltött évek sokszínű és kedves, egyéni és közösségi, megható, ünnepi és vidám mindennapi történéseiből.
 
Régi magyar áldás
 
Ezzel a szép áldással búcsúzunk tőletek és visszavárunk benneteket sok szeretettel:
 
 
 
A kollégium nevelőtestülete és munkatársai
 
 
 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ... utolsó »