Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Kollégiumi étkezés
......................................
 
 
Jubileumi kiadvány

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

KEOP pályázat - Apor Alapítvány
Adónk 1%-a

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

 

Aktualitások
Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

Archívum


« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ... utolsó »

2021.12.15. - Karácsonyi köszöntő

“Gyújtsd meg a legutolsó gyertyát!”
Ez az angyali üzenet.
És be is mehetsz – vár az ünnep,
és minden zárt ajtót kitár.
 
 
  
  
     
  
 
Nehéz elhinni, de két esztendővel ezelőtt ünnepeltük itt közösen legutóbb Jézus születésnapját, a Karácsonyt. Mennyit fordult velünk az idő az elmúlt években! Megtanultuk megbecsülni az egészséget, egymás barátságát, az iskola és a kollégium támogatását, szeretteink gondoskodását, minden percet és órát, amit közösségben tölthettünk, amit igazra, jóra és értékesre fordíthattunk. Vajon észrevettük-e, hogy az Isteni kegyelem minden nap ott volt körülöttünk, hogy megnyitotta számunkra a lelki gazdagodás útjait, hogy annyi erőt, hitet és reményt adott, amennyi éppen szükséges volt a nehéz napok és helyzetek elviseléséhez, megértéséhez, az Istennel való kapcsolatunk újratervezéséhez vagy elmélyítéséhez? Most 2021-ben itt lehetünk újra együtt! Hála legyen! Ugyan szabályok kötnek bennünket, de a szívünk és lelkünk szabad! Ünnepelni jöttünk, dicsérni az Istent, köszönteni a Megváltót, áldását kérve életünkre.
 
Adjon Isten, minden jót e ház népének,
Köszönteni jöttünk, - karácsonyt – békésen.
Ahogy a csengőszó a nyájat kíséri,
Szabad-e a pásztoroknak ide bejönni?
(Részlet a Rábaközi pásztorjátékból)
 
Karácsony köszöntő műsorunkban láthattuk az Aranyszirmú virág c. színjátékot Demeter-Szabó Judit tanárnő rendezésében, lelkes kollégistáink játékával, örök érvényű tanulságokkal, a jelenből - különböző korokon átutazva - visszatérve a betlehemi kisded Jézus, a Messiás jászolához, a Szent Család első hajlékához. Ferenc atya karácsonyi áldását adta közösségünkre, életünkre, bíztatva mindenkit arra, hogy legyünk tanúi a világban az Örök Szeretet megszületésének, az igazi örömhírnek. A köszöntőben elhangzottak részletek: Móra Ferencnek A szánkó c. művéből, Székely János püspök atya Mária útja c. zarándok elmélkedéseiből, György Attila: Karácsonyi legenda c. történetéből és Márai Sándornak Ajándék c. verséből.
A gitárzenei szakkör Halmos Péter tanár úr vezetésével a Kormorán együttes Nyájhívogató c. dalával örvendeztetett meg bennünket. Köszöntőnket a nevelők közös éneke zárta a Ghymes együttes: Üdvözlégy, kis Jézuska c. népdal feldolgozásával.
 
A műsorról készült felvétel: youtu.be/Yo7Cz1MLE-U
 
 
Isten védtelen, gyönge gyermekként akart megszületni. Azért is, hogy merjük őt a kezünkbe venni, magunkhoz ölelni. Hogy elhiggyük végre, nem akar mást, mint szeretni minket: odaadni életét, önmagát. Ő tiszta és áttetsző, mint egy pohár víz. Benne élet van, élet árad. Szeretne minket is megajándékozni. A szeretet a legnagyobb ajándéka. Isten szívverése, a világ szívdobogása. Engedjük meg, hogy ne csak karácsonykor bennünk is éltető erő legyen Isten és embertársaink szeretete. 
 
Csak amikor visszatérsz újra az emberek közé, ... szeretetettel vagy mindenki iránt, és az élet legsúlyosabb perceiben is derű és békesség van a homlokodon: csak akkor látják meg rajtad, hogy az Angyalok Tisztásán jártál… (Wass Albert) Az Angyalok szózatát hallottad-e az éjszakában? … Csatlakozol-e ismeretlen pásztorok és bölcsek seregéhez, akik csillagot és angyalszót követnek? Félre teszel-e mindent ami, most nem lehet fontosabb annál, hogy elindulj, megérkezz, letérdepelj és láss, és énekelj:
 
„Dicsőség Mennyben az Istennek, mert ma megszületett a mi Üdvösségünk”.
 
 
Legyen hála a Mindenhatónak, hogy kegyelmeivel megajándékozott bennünket és irgalmas szeretetével megtartott bennünket! Köszönet minden kollégánknak, segítőnknek és támogatónknak, akik ebben az esztendőben mellettünk voltak fáradhatatlanul! A családoknak, hogy ránk bízták a gyermekeiket, fiataljainkat. 
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető
 
 
 
 
Áldott, Békés, Szent Karácsonyt kívánunk
a betlehemi jászolban a Szent Család békességével,
a pásztorok hitével és a napkeleti királyok bölcsességével!
Legyen az Újesztendő Boldog, Egészségben bővelkedő,
Reménységben és Eredményekben gazdag!
 
 
 

2021.12.09. - Adventi kézműves délután

Kézműves hagyományainkat folytatva, a karácsonyi ünnepkörre figyelve, szorgos kezek munkája nyomán - természetesen a járványügyi előírásokat megtartva - mézeskalácsot sütöttek, díszítettek és krampampulit (selmecbányai recept szerint) készíthettek, kóstolhattak diákjaink. Az elkészült édes remekek gyorsan gazdára találtak, megörvendeztetve családtagokat, barátokat, dícsérve a résztvevők kézügyességét. A jó hangulatú közös munkát Hodossyné Rigó Ágnes és Győri Krisztina tanárnők szervezték, segítették.
 
     

2021.12.07. - Tájékoztatás a kollégiumi ügyeletekről

 
Kollégiumunk 2021.december 10-én, a szombati tanítási naphoz kapcsolódóan, külsős kollégistáink számára nevelői ügyeletet tart. A tanulóknak előzetesen jelezniük szükséges, hogy pénteken maradnak-e a kollégiumban. Étkeztetés nincs megrendelve, így kérjük, hogy tanulóink gondoskodjanak a pénteki vacsoráról és a szombati reggeliről. A kollégiumból szombaton reggel 8 óráig kell a csomagokkal együtt eltávozni. 
 
Azok a külsős tanulók, akik ezt előzetesen jelzik és december 20-21-én tanítás van iskolájukban, december 19-én, vasárnap 18 órától térhetnek vissza a kollégiumba. A fenti időszakban december 21-én, kedden reggel 8 óráig nevelői ügyeletet tartunk. Kedden reggel csomagokkal együtt kell eltávozni a kollégiumból. Ezekre a napokra étkeztetés nem lett megrendelve, így kérjük, hogy tanulóink hétfőn és kedden gondoskodjanak étkezésükről.
 
 

2021.12.07. - Adventi szentmise

Közös kollégiumi esthajnali szentmisénkre érkezve a Szentlélek templomban mécsesek fénye és a várakozás csendje fogadott bennünket és töltötte el reménységgel a szívünket. 
Ferenc atya jópásztori szívvel és szeretettel beszélt Szent Ambrus püspökről. Bátorító adventi gondolatai segítették, hogy mindaz, ami egyenetlen, göröngyös, ami akadály a lelkünkben ahhoz, hogy tiszta szívvel készülhessünk Megváltónk születésének napjára egyenesebb úttá váljon, a hamarosan felragyogó betlehemi csillagot követve békével és igaz szeretettel köszönthessük a gyermekként közénk születő Megváltót és szeretteinket. Legyen bátor a szívünk, hogy a következő napokban, hetekben különösen is észrevegyük körülöttünk mindazokat, akik számítanak ránk, akiket jó szándékkal segíthetünk, akikkel megoszthatjuk az Evangélium örömhírét szavainkkal, jótetteinkkel.
 
"Nemzetek Megváltója, jöjj,
Szűznek szülötte, jöjj közénk,
Ámuljanak a századok:
Istenhez illő születés!"
(Részlet Szent Ambrus adventi himnuszából)
 

2021.12.06. - Hittan műveltségi vetélkedő

 
 
 
Adventben folytatódott a kollégiumi műveltségi vetélkedők sorozata. Szent Miklós napján hittanból mérhették össze tudásukat diákjaink. Az egyéni, egyfordulós versenyt Németh Nándor tanár úr állította össze. A 9-12.évfolyamos mezőnyben mind az egyházi iskolákba, mind a világi iskolákba járó kollégistáink képviseltették magukat szép számban. Örömmel tölthet el bennünket, hogy a fiataljaink számára sok-sok tudományterület ismeretei és információi között, fontos a lelki életünket gazdagító bibliaismeret is.
 
A végeredmény:
 
 I. helyezett: Holdinger Ádám
II. helyezett: Fábián Veronika
III. helyezett: Fodor Márton
 
Szívből gratulálunk a győzteseknek és minden résztvevőnek, aki teljesítette a feladatokat.

2021.11.28. - Adventi üzenet

 
 (Kép forrása: www.google.com)
 
 
Szeretet
Szeretet

Talán még megmaradt 
sértetlen megmaradt
szívünkből kihajtó
újra is
azért is kihajtó
elpusztíthatatlan
gyökered

Szeretet
Szeretet
 
(Részlet Pákolitz István verséből))

2021.11.17. - Nyílt nap az Aporban

Az érdeklődők számára a Kollégiumi útmutatók címszó alatt megtalálható a Kollégiumi útmutató 2022-2023. című tájékoztató.
 

2021.11.09. - Értesítés a fogadó órákról

Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a kollégium 2021-2022. tanévének éves rendje alapján
 
2021.november 10-én, szerdán fogadó napot tartunk.
 
Szíveskedjenek a nevelőkkel időpontot egyeztetni 14-18 óra között. Felhívjuk a Tisztelt Szülők figyelmét, hogy intézményegységünkben - az iskolával összhangban - november 10-től új járványügyi és belépési szabályok lesznek érvényben. Eszerint a belépőknek a portán regisztráltatniuk kell magukat. A védőmaszk használata kötelező. Kérjük a biztonságos távolságtartást. Ki-, és belépéskor a kézfertőtlenítést. A tanulók szobáit a szülők, hozzátartozók nem látogathatják. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük, egészségünk megőrzése közös érdekünk! Aki személyesen nem tud megjelenni a fogadó napon, de szeretne tájékozódni gyermeke kollégiumi egyéni és közösségi előmeneteléről, kérjük, szíveskedjen kollégáinkat keresni a 96/514-280 telefonszámon vagy levelet írni az aporkoll@freemail.hu elektronikus címre.

2021.11.08. - Bemutatkoznak szakköreink: Sport és mozgáskultúra

 
    
 
A szakkör egyrészt segítséget nyújt a felesleges energia aktív levezetésében, másrészt pihentető és stressz oldó hatású lehet tanulóink számára. A heti rendszerességgel űzött mozgás jó hatással van a diákok testtartására. Növeli a fizikai erőnlétet, jó kondicionáló, fejleszti a testtudatosságot. Segíti megismerni önmagunkat, képességeinket, határainkat, és lehetőséget nyújt azok fejlesztésére. Ősszel és tavasszal jó időben a szakkört a kollégium udvarán csapatjátékokkal töltjük vagy hosszútávot kocogunk a gáton, és télen, ha lehetőség nyílik rá, korcsolyázunk.
 
Hodossy Ágnes szakkörvezető
 

2021.11.05. - Bemutatkoznak szakköreink: Önismeret

Az önismeret az embernek önmagáról alkotott képe. Helyes énképpel jobban felismerheti erősségeit, gyengeségeit, melynek ismerete később segítheti párválasztását, és támogatja a pályaválasztását. A szakkör elsődleges célja önmagunk reális ismerete, másodlagos célja a másik ember jobb megismerése, ezt követően pedig az embereket érintő, befolyásoló külső hatások tudatosítása. Fontos erősíteni a diákokban, hogy sorsukat, életpályájukat saját maguk alakítják Isten segítségével. Lássák egy egész rendszerben önmagukat és környezetüket, melyet ők is formálhatnak, alakíthatnak, hogy egy élhetőbb, egészségesebb világban élhessenek.
Bán Csabáné szakkörvezető
 
  

2021.11.05. - Kapocs, a mi lelkiségi csoportunk

Az ifjúsági Kapocs közösség az Apor Kollégiumban élő tanulók részére jött létre azzal a céllal, hogy teret biztosítson a vallásos közösségi életnek, kollégiumi keretek között. Célunk olyan baráti, őszinte légkörű ifjúsági közösség létrehozása, ahol a fiatalok megtapasztalhatják, hogy a maguk illetve a kollégium katolikus hitével, értékrendjével nem állnak a világban egyedül, s hogy ezáltal megszülessen és megerősödjön bennük a felismerés, hogy ezeket az értékeket megtartani és őrizni érdemes.
 
Demeter-Szabó Judit csoportvezető
 
 
     

2021.11.04. - Találkozásunk az űrhajósokkal

A MANT (Magyar Asztronautikai Társaság) meghívására Budapesten jártunk a Műszaki Egyetemen, ahol űrcégeket és magyar fejlesztéseket ismerhettünk meg a távközlés, műholdas kommunikáció, sugárzásvédelem, CUBESAT-ok, űrhajós kiválasztás stb. területén. Ezt követően NASA, ESA és orosz űrhajósokkal találkozhattunk – ezekben a napokban Magyarországon tartják az Űrhajósok Nemzetközi Kongresszusát - akik az űrállomás, az űrsikló, a holdra szállás és a tervezett Mars utazás jelentőségéről és kihívásairól beszéltek a meghívott és érdeklődő fiataloknak angol nyelvű eladáson. Iskolánkból és kollégiumunkból Pálmai Kristóf 12.évfolyamos és Böhm Kristóf 11.évfolyamos diákunk vehetett részt a rangos és sok érdekességet bemutató eseményen. Köszönjük Gaál Barnabás intézményvezető-helyettes kollégánknak, hogy velünk tartott ezen a „felfedező és inspiráló” rendezvényen és hozzá kapcsolódóan bepillantást nyerhettünk az ELTE TTK-n folyó laboratóriumi munkába és tanulmányokba, megtekinthettünk egy értékes kiállítást a fizikához, kémiához kapcsolódó mérőeszközök fejlődéséről. Tanítványaink nevében is mondhatjuk, hogy nagyon sok értékes tapasztalattal és új ismerettel gazdagodhattunk az űrhajózás és az űrkutatás jelenéről és jövőjéről, azokat támogató magyar fizikai, élettani, műszaki alapkutatásokról, fejlesztésekről és angol nyelvtudásunkat is próbára tehettük Budapesten.
Ábrahám Csaba szakkörvezető
 

2021.10.20. - Értesítés az ideiglenes lakcímről

 
Értesítjük az elmúlt néhány évben végzett kollégista diákjainkat, hogy a korábban aktuális idegiglenes lakcímet (9024 Győr, Pátzay Pál utca 46.) szíveskedjenek megszüntetni, annak érdekében, hogy hivatalos leveleiket az állandó lakcímükre vagy a jelenlegi tartózkodási helyükre postázzák. A lakcímkártyát az Okmányirodákban lehet módosítatni. Egyúttal kérjük, ha nem kapták meg a védettségi igazolványt vagy más hivatalos iratot az elmúlt hetekben, érdeklődjenek a kollégium portáján (96/514-280). Csak személyes átvételre van lehetőség, tovább postázásra nincs.
 
Együttműködéseteket megköszönjük!
 Intézményegység vezető
 

2021.10.06. - Megemlékezések az aradi vértanúkról

A szabadságharc drámai végórái közeledtek. A tavaszi hadjárat sikerei után a Habsburgok belátták, hogy egyedül nem képesek leverni a magyar forradalmat, és elfogadták az orosz cár már korábban is felkínált segítségét. I. Miklós cár, „Európa zsandára" 1849 júniusában kétszázezer katonát indított útnak Magyarország ellen.
A forradalmakat 1849 nyarára mindenütt leverték, Európa kormányai szemben álltak a magyar forradalommal. Segesvár mellett megsemmisült Bem serege, elesett Petőfi, és néhány nappal később a temesvári csatában felbomlott a honvédsereg nagy része. Kossuthot az aradi várban érte az újabb katasztrófa híre.
A világosi fegyverletétel után a megtorlás legfeketébb napja október 6-a volt, Haynau bosszúhadjáratának csúcspontja. Pesten golyó által kivégezték gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Ugyanezen a napon Aradon a kivégzőosztag elé, illetve bitófa alá került a szabadságharc 13 tisztje. Ők nemzetünk mártírjai. Kevesek azok közül, akiknek tudjuk a nevét. Rajtuk kívül még vagy százhúsz embert kivégeztek Aradon; ezerkétszázan börtönbe kerültek, több ezren emigráltak, s félszázezer honvédet besoroztak a császári seregbe. (Részletek Halmos Péter csoportvezető összeállításából)
 
 
                                                         
Lövés dördült az éjszakába,
A fáknak megrezzent az ága,
Mint aki hirtelen felébred
S ijedten a távolba néz.
Lent a csermely, a víg zenész,
Elhallgat kissé, s újra kezdi.
Nem elmélkedik tovább senki;
Erdő alszik, szellő suttog,
A szürke füst lassan elszéled.
Nem szűnt meg semmi, csak egy élet.
(Wass Albert)
 
 
 
 
 
   
   
   
 

2021.09.24. - Sportos estek a kollégiumban

Hétköznaponként este lelkes mozogni, sportolni vágyó kollégisták töltik be szép számmal a tornacsarnok játékterét. Minden alkalommal más-más sportágé a főszerep. Így a teremfoci, a kosárlabda, a röplabda a legnépszerűbbek. A rendszeres mozgás egészséges életmódunk záloga, a közös játék öröme mindenki számára felüdülést jelent a mindennapi tanulmányok mellett és segíti annak eredményességét is. 
 
  

2021.09.23. - Irodalmi műveltségi vetélkedő

 
 
Szeptember folyamán régi hagyományainkhoz híven, műveltségi vetélkedőn mérhették össze tudásukat és tehetségüket kollégistáink. Elsőként az irodalom került sorra. A megmérettetésen 19 fő tanuló vett részt, mindenki lelkesen dolgozott, így szoros eredmények születtek. Szeretettel gratulálunk a helyezést elérőknek és köszönjük a részvételt minden diákunknak!
 
 
Az irodalmi műveltségi vetélkedő végeredménye:
 
1.hely: Turi Ferenc           12.évfolyam (Apor)
      
2.hely: Pomichal Jolan    12.évfolyam (Apor), Holdinger Ádám 10.évfolyam (Apor)
 
3.hely: Koch Márk            12.évfolyam (Apor)

4.hely: Fodor Márton         9.évfolyam (Apor), Giczi Csaba 10.évfolyam (Apor)
 
 
Köszönjük Demeter-Szabó Judit tanárnő segítő, szervező, értékelő munkáját.
 

2021.09.06. - Értesítés

 
 
Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a tanév rendjének megfelelően 2021.szeptember 8-án, szerdán 15.30 órai kezdettel szülői értekezletet tartunk a kollégiumban. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!  
 
 

2021.09.03. - Emlékeztető

 A kollégiumi ügyelet rendhagyóan szeptember 5-én, vasárnap 15 órától lesz.
 
Az Aporosoknak 16 órától Veni Sancte, tanévnyitó szentmise. 
 
 

2021.09.02. - Kollégiumi tanévnyitó

Bízzál az Úrban, és a jót cselekedd! (Zsolt 36,3)
 
Ezzel a gondolattal és Boldogasszony Anyánk pártfogását kérő énekes imánkkal fordultunk az Úrhoz támogató és gondoskodó szeretetéért, kegyelmeiért. Égi közbenjáróinkban bízva a tanév első napján megköszöntük, hogy újra közösségben lehetünk és reményeink szerint segítségünkre lesznek a tanulmányok eredményes megkezdésében és folytatásában, a közösségbe történő beilleszkedésben és életünk mindennapi megszervezésében, programjaink, hagyományaink megvalósításában, szellemi-lelki gazdagodásunkban. A kollégium 28. tanévében, hat tanulócsoportban, 107 diák kezdi meg középiskolai tanulmányainak első vagy újabb tanévét. Közösségünk ereje hitében, egymás tiszteletében, tanítványaink talentumainak sokoldalúságában és a tenni akarásukban rejlik. 12 győri középiskolába járnak, közöttük gimnazisták, szakgimnazisták, technikusok vagy 5 évfolyamos középiskolások, szakközépiskolások egyaránt képviseltetik magukat.
 
A kezdet többé-kevésbé mindenütt nehéz, de az újratalálkozás öröme, az előttünk álló feladataink és céljaink megvalósításának reménye és az Istenbe, egymásba vetett bizalom jó kiindulási pont lehet mindenki számára. Eredményes és kegyelmekben, közösségi élményekben gazdag tanévet kívánunk valamennyi tanulónknak és munkatársainknak!
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető
 
        
 
   
 
   

2021.08.30. - A kollégiumi tanév rendje

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!
 
Az alábbi linken elérhető a 2021/2022. kollégiumi tanév tervezett rendje.
 
 
 
 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ... utolsó »