Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Közlemény
Kollégiumi étkezés
......................................
 
 
Jubileumi kiadvány

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

KEOP pályázat - Apor Alapítvány
Adónk 1%-a

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

 

Aktualitások
Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.
Kedves Látogató!
 
2022. július 1-től honlapunk a 2021/2022-es, valamint az előző tanévek aktualitásainak leírását az ARCHÍVUM menüpont alatt tartalmazza. Mindenkinek kellemes pihenést kívánunk a nyári szünetre!
 

Archívum

Szép jelem, szép csillag

2020.12.16.
  A Jupiter és a Szaturnusz történelmi együttállása december 21-én
 
„Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben, Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: »Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.«” – olvashatjuk a Bibliában, Máté evangéliumában. (Más fordítás szerint: „láttuk csillagát napkeleten”.)
A Szentírás alapján Jézus Krisztus születését egy „csillag” adta hírül, amelyet betlehemi csillagnak is nevezünk. Csillagászok és történészek sokat foglalkoztak annak megfejtésével, hogy vajon milyen égi jelenség mutatkozhatott azokban az időkben, mi lehetett a titokzatos betlehemi csillag. A lehetséges magyarázatok között felmerülhetett üstökös, szupernóva, ill. több bolygóegyüttállás is.
 
 
Hónapok óta figyelhetjük a kora esti égen, ahogy két legnagyobb bolygónk, a Jupiter és a Szaturnusz egyre jobban megközelíti egymást. Miért is olyan különleges esemény ez? A belső bolygók rövid keringési idejéhez képest a Jupiter és a Szaturnusz arról is nevezetes, hogy – viszonylag hosszabb Nap körüli keringési idejük miatt – együttállásukra is meglehetősen sokat kell várni. Mivel a Jupiter és a Szaturnusz sem pontosan az ekliptika (a Föld keringési) síkjában kering, a különböző együttállások alkalmával a két égitest – Földről látható – legkisebb szögtávolsága is eltérő. Az idei esztendő különlegesnek számít abban, hogy a szögtávolság minimuma jóval kisebb az átlagosnál: mindössze 6 ívperc.
Ilyen közelségre 1623 óta nem volt példa, legközelebb pedig 2080-ban fordul majd elő, hogy a két égitest ennyire közel látszik egymáshoz a földi égbolton. Legutóbb 2000 tavaszán „körözte le” a Jupiter a Szaturnuszt.
 
Amikor a két óriásbolygó az év eleji, Nappal történt együttállás után megjelent a hajnali égbolton, még több mint 10 fok választotta el őket egymástól. November elején már csak 5 fok volt kettejük között, ezért már a nagyközönség számára is feltűnhetett a csillagokhoz képest feltűnően fényes égi páros. A szögtávolság december elejére 2 fokra szűkül, és a csökkenés meg sem áll december 21-éig, a „Nagy Együttállás” estéjéig. A nagy nap estéjén, 2020.december 21-én (hétfőn) a Jupiter látszik lent, a Szaturnusz fent, a bolygópáros a Naptól keleti kitérésben látható alacsony magasságban a kora esti égbolton. 
 
Az önmagában is rendkívül szép, látványos és már a Szentírásban is említett csillagászati természetű események valóságos jelenségeket takarnak, az idei karácsonyi égbolt talán legfeltűnőbb jelensége ismét az egykori betlehemi csillag lesz! Talán ugyanazt a rendkívüli jelenséget láthatjuk, ami több mint kétezer évvel ezelőtt a Messiás, Jézus Krisztus születéséről adott hírt. (Forrás: www.mcse.hu nyomán)
 
 
 
 
Hold, Szaturnusz, Jupiter együttállás novemberben
Készítette: Apor Csillagászati Szakkör
 
 
 
 
Szaturnusz (fent) és Jupiter (lent) a délnyugati égbolton 2020.decemberben
Készítette: Apor Csillagászati Szakkör
 
Kérjük, hogy akinek sikerül fotót készíteni a jelenségről, küldje el az e.kollapor@gmail.com e-mail címre. A legjobb képekből galériát készítünk.
Ábrahám Csaba szakkörvezető