Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Közlemény
Kollégiumi étkezés
......................................
 
 
Jubileumi kiadvány

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

KEOP pályázat - Apor Alapítvány
Adónk 1%-a

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

 

Aktualitások
Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.
Kedves Látogató!
 
2022. július 1-től honlapunk a 2021/2022-es, valamint az előző tanévek aktualitásainak leírását az ARCHÍVUM menüpont alatt tartalmazza. Mindenkinek kellemes pihenést kívánunk a nyári szünetre!
 

Archívum

1848-2021. A haza és a szabadság szeretete, tisztelete, ami összeköt

2021.03.15.
   A hét utolsó napján emlékeztünk meg 1848 márciusának forradalmi eseményeiről, üzenetéről és az azt követő szabadságharc jelentőségéről. Tanulóink kollégiumi csoportjaikban nézhették végig Németh Nándor és Demeter-Szabó Judit kollégáink történelmi-irodalmi összeállítását, majd leírhatták és elküldhették a kollégiumnak érzéseiket, ünnepi gondolataikat. Így vált maivá és valóságos közös értékké 1848-49 nemzeti érzése és küzdelme. Fogadjuk szívünkbe szeretettel és hálával nemzeti történelmünk hőseinek áldozatát és élő üzenetét, mai fiataljaink szavait, tanúságtételét a haza szeretetéről és tiszteletéről. Jókai - Egy nemzeti hadsereg c. művében írja - "Mindenki testvér volt a trikolór alatt, [...] azok mind egy zászló alatt egy haza fiainak vallották magukat." Mindenkinek szép ünnepet kívánunk nemzeti imádságunk a Himnusz szavaival: "Isten, áldd meg a magyart!"
 
 
  
Forrás: MTI
 
     A haza az én otthonom, itt születtem, itt tanultam meg beszélni, itt tanultam meg járni, itt járok iskolába, itt tanultam tiszteletet és szeretetet, egyszóval mindent. Az őseink jó példát adnak nekünk arra, hogyan is kell szeretni a hazát. Nekik köszönhetjük, hogy az ország még fennáll és hogy szabad továbbá azt is, hogy nem kellett lecserélnünk azt a szép nyelvet, amelyet ma beszélünk.
 
    A haza biztonságot és szeretetet nyújt. Itt élnek szeretteink, barátaink, és nyugszanak őseink. Emlékeznünk és büszkének kell lennünk azokra az emberekre, akik a haza védelmében vesztették életüket. Büszkén kell viselnünk a nemzeti ünnepen a kokárdát és tisztelnünk kell az ország hősi halottjait.
 
   Napjainkban ez egy elég nehéz kérdés ebben a pandémiás helyzetben. Számomra a hazaszeretet abban nyilvánul meg, hogy ha lehetséges, hazai termékeket vásárolok, előszeretettel olvasok könyveket, verseket magyar szerzőktől, hallgatok zenét magyar együttesektől, magyar nyelven és magyar bloggereket követek.
 
   Igaz, hogy nem igazán tudunk úgy harcolni a szabadságért, mint Petőfiék, nem tudjuk az életünket adni a hazánkért a szó szoros értelmében, viszont, azzal tehetünk hazánk érdekében, hogy amíg lehetséges itthon dolgozunk, tanulunk és nem külföldre megyünk egy jobb sors reményében.
 
   Úgy gondolom, örüljünk annak, hogy az anyanyelvünket, a magyart használhatjuk, az íróink, költőink megjelentethetik alkotásaikat a saját nevükkel, mert ez egy rendkívül jó dolog. Emellett, ha a magyarok sikereket érnek el sportversenyeken, az az ünneplés, amit a szurkolók képesek produkálni elképesztő. Azt gondolom, hogy ilyen helyzetekben nyilvánul meg az összetartozás, hogy mit is jelent igazán magyarnak lenni. Amikor az adott sportoló(k) a dobogó tetején állva éneklik egy nemzettel a Himnuszt, igazán felemelő.
 
   Számomra Magyarországon lakni egészen jó érzéssel tölt el, hiszen egy jól védett ország. A környezeti adottságok rendkívül jók. Az országon belül is az egyik legszebb helyen lakom, amit nagyon megbecsülök, és csodás érzéssel tölt el.
Szeretek itt élni. Szívesen kirándulok Magyarországon. Büszke vagyok a hazámra. Számomra a hazaszeretet azt jelenti, hogy büszke vagyok arra, hogy itt élhetek.
 
 
 
 
Részlet a megemlékezésünkből: www.youtube.com/watch
 
 
Ábrahám Csaba intézményegység vezető, a kollégium nevelőtestülete nevében